Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rozhľadňa a bufet Krajčov vrch

Diskusná téma K článku: Rozhľadňa a bufet Krajčov vrch

Pred viac ako rokom som dala do galérie fotografiu z Nižnej Boce a odvtedy nikto podobnú "nedodal". Prechádzajúc cestou od Podbrezovej cez Čertovicu na Liptov ma stále veža s prístavbou provokovala. A tak som si našla čas a išla som si zaujímavú stavbu pozrieť. Okrem toho, že som spoznala pôvod a dôvod stavby, objavila som ďalšie miesta nášho krásneho Slovenska.

Adushka

Nuž, dnes sme sa prešli k rozhľadni, keďže bol krásny slnečný deň ako stvorený na prechádzku. Pozerala som ešte včera info na stránkach obce. Podľa toho je otváracia doba: apríl – október, každú sobotu a nedeľu od 11:00 do 16:00. My sme došli o 13:30 a zatvorené, nikde ani nohy. Prechádzka pekná, ale urbár prišiel o peniažky, lebo sme sa vyslovene tešili na nejaké to občerstvenie, keďže sme svoje naschvál nebrali. Výhľady sú ok aj bez vyhliadkovej veže, len sa na to, že nájdete rozhľadňu otvorenú, asi veľmi nespoliehajte.

Janabilesova

Teraz som si všimla, že v časti kontakt sú tiež identické údaje, ako som uviedla.

Rozhľadňa je podľa mňa, zaujímavá najmä pre malé deti alebo pre tých, ktorí si v Nižnej Boci alebo okolí chcú urobiť malý nenáročný výletík. A keď počasie štrajkuje, ako dnes a viete, minimálne na verande pred rozhľadňou budete mať strechu nad hlavou, o to ľahšie sa na túru vyberiete aj v horšom počasí.

Stádo býčkov, ktoré sme na lúkach stretli, malo podľa pastiera úctyhodných 105 ks.

Dozvedela som sa, že pre bociansku dolinu bolo charakteristické, že dobytok zostával hore na lúkach nielen v lete, ale po celý rok, pretože vyvážať hnoj hore na políčka a lúky by bolo viac náročné. Sem hore sa nosilo všetko potrebné pre dobytok, soľ, krmivo...

Janabilesova

Ahojte, dnes sme na rozhľadni boli a na malom plagate, ktory popisuje, aka je to stavba, bol uvedeny tento mob. kontakt: 0907394307 a mail: urbar@urbarniznaboca.sk
My sme s deťmi išli cez luky, strmu cestu sme po doobednajšom daždi vynechali.

DanielaM

Pekny namet na vychadzku, urcite sa tu niekedy cestou zastavime. :-) Vdaka!

Tono

Okej, ked to zistis, dopln to do clanku.

Tono

Adina, ja ako autor by som isto z domu zavolal na to cislo ktore udavas a zistil by som to. X krat som to tak robil, ked som pisal clanok o nejakej chate s hospodarom.

Adina

Tu je uvedené, že sa platí za objekt. Tak mi to potvrdila aj pani, ktorá bola v tom čase hore. Viac mi povedať nevedela. Podrobnosti o rozhľadni som nemala kde zistiť. Jedine, že by som pátrala po hospodárovi alebo urbárovi. To ale nebol môj cieľ. Podrobnejšie informácie som si našla až doma na internete. Preto sú dole pod opisom uvedené odkazy, ktoré som našla.

Tono

Adina, Japen ma pravdu, tiez si myslim, ze si mala relevantne zisti, ako je to, ked pride len jeden, dvaja ludia. Aspon ja by som si to jednoznacne pozistoval, keby som pisal o tejto stavbe. Lebo je vela objektov, kde jednoznacne platis za objekt a je jedno, ci je tam jedena osoba, alebo dvadsat.
Mohol to inak urobit aj editor, co spracovaval clanok, ked to neurobil autor.
Trochu pochybujem, ze obycajny turista, je cielovy zakaznik pre ubytovancu cast.
Najviac pobavila informaci o cene za prenajom ohniska. Ale ved sme na Slovensku.
Bikemartin, tiez mi to take nieco pripomina :)

Adina

Japen, rozprávala som sa s pani, čo tam v tom čase otvorila priestory pre turistov. Tiež veľa info nemala. Povedala, že za celý objekt sa platí 120 €. Neskúmala som, čo, keď príde 1 osoba. Podľa mňa je to na dohode so správcom.

To čo píšu že 6 dospelých a 4 deti je myslené tak, že v jednej miestnosti je ležadlo na dĺžku dospelého človeka, v druhej sú kratšie. preto tá info, že deti. Ale podľa mňa sa tam aj kratší dospelák vyspí.

O prenájme bez prenocovania sme sa nebavili. To ma ani nenapadlo.

Žiadnu tabuľu o eurofondoch som nenašla. Nehľadala som ju. Šla som za rozhľadňou a popri opísaných prístupových chodníkoch nebolo nič.

Celý objekt je ešte len v začiatku prevádzky. Niektoré veci sú v dokončovačke. Podľa mňa čas ukáže ako, načo a v akom rozsahu sa bude využívať.

Bikemartin

Adina, je tam niekde vedľa toho honosného názvu modrá EÚ vlajka? IMHO to vyzerá ako typická eurofondová stavba ...

Japen

Aj tie ďalšie ceny sú také, ľudové (info z webu niznaboca.sk)

Prenocovanie pre cca 10 osôb (6 dospelých + 4 deti): 120 €/deň

Prenájom priestorov bez prenocovania: 50 €/deň

Prenájom priestorov na opekanie: 20 €/deň

Japen

Z článku som akosi jednoznačne nepochopil, či v prípade, že budem chcieť prespať sám, budem musieť platiť 120,- € za celý objekt, alebo len alikvotnú čiastku 12,- €. Vopred ďakujem za upresnenie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma