Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: najvyšší bod Veľkej Fatry

Rast

Cervena znacka tam zatial nie je vyznacena a ani na smerovnikoch to chyba, ale jeden stlpik tam od Ostredku je, ale dalsie uz chybaju, asi to nie je dokoncene.

Wbk

@MišoB:
na tabuľke smerovníku je 0870b, čo je číslo TZT, ktorá daným miestom prechádza. To číslo patrí VF magistrále, takže trasa podľa mňa zrejme bola presmerovaná cez Pustolovčiu. Ale je tu ešte druhá možnosť, že by na ňu urobili len významovú zachádzku (odbočku) k vrcholu (turistická značka v tvare trojuholníka). osobne mi ten druhý variant nedáva význam, no to ako to naozaj je treba pri absencii externej informácie zistiť priamo v teréne. Najlepšie tým poveriť napr. Štyri nity :-)

Juzia

ad MisoB - v sobotu členovia KST postavili smerovnik

Jantaara

rdbb, ty máš určite v predkoch Hviezdoslava! Vždy sa po 1. vete stratím :-)

UNCLE LACO

Svine tí Červení kméri, koľkie roky nás klamali ešte aj tomto!!!

MisoB

TZT tadiaľ asi nie je presmerovaná, že?

Rdbb

Výška tohoto bodu 1595 bola od počiatku topografického mapovania, čo zobrazovali zákl. mapa ŠMD 1:10tis či zákl. topografická 1:25tis. Na Ostredku je geodetický bod (preto sa práve na odvodených mapách uvádzal, nakoniec v turistických má pri vedení TZT osobitný význam).

Len že bude mať kóta samostatný, odlišný názov od Ostredku (1592) je asi nielen pre mňa novinka. Od neho je vzd. len 300 m so sedlom cca 1585 mnm (ako vidno priamo na zábere).

Aktuálne štandardizované názvoslovie ÚGKK ho nepozná, na liste ŠMD 1:10tis. 36-12-17 no len z r. 1987 vidím len pomiestny názov Pustolovčia na kotol pod svahom na Ostré Brdo, smer Suchá dolina na L. Revúce. I keď práve aj od starších Revúčanov (v znení Pustolovčia Alpa) mám toto pomenovanie na prvý výrazný vrchol (1560 mnm) za Krížnou smerom na Ostredok, ktorý TZT traverzuje západne (v zime často tvrdé vyfúkané sneh. pole - lepšie vyššie pod vrchol podľa tyč. značenia - takmer identicky so značením leto-zima ako pod-cez novo pomenovanú Pustolovčiu). Ale takýchto možno nejasností len pre vrcholy je hneď v bezprostred. okolí viac, napr. názov vyššie zmieneného vrcholu či záp. trávnatého vrcholu (1549 mnm) od Suchého v. (tiež sa tam obdobne TZT leto-zima, len tu na JV svahu) - najbližšie je popis Chýžky, lokalizovaný na zmienenej mape na lúke so skalnými partiami v sev. svahu smer Biela skala západne od napájadla.

Na lokálne názvoslovie má dosah príslušný katastrálny odbor OÚ. Zjavne tak už oficiálny názov, zrejme potom tak bude i na aktuálnom map. diele.

Monghi

vzdy ked som tade prechadzal som mal pocit, ze je to vyssie ako Ostredok :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok