Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyšší vrch Veľkej Fatry

MilanS

Pohľad cez katasterportál na mapu katastrálneho územia Blatnica odhalí zrejmý pôvod názvu Ostredok. V polovici oblúkového chrbátu tiahnúcemu sa od chaty vo Veternom (v Dedošovej doline) až ku kóte 1592 m je nápis „Ostriedky“ - asi v mieste, kde zelená značka ešte poniže Sedla za Štrochmi vedie po tomto chrbáte. Naši predkovia pomenúvali v krajine úžitkové celky (pastviny, lesy, role, vody) a až dodatočne po vzniku geodézie sa od nich odvodzovali tisíce názvov kót (vrcholov atď.), a to bez ohľadu na to, či kóta leží v ich strede alebo na okraji (prípad Ostredku a aj pasienku Pustalovčia). Ostredok je starý roľnícky názov s významom „malý kus poľa, úzka roľa, malý záhon“.

Na najvyššej lúke Veľkej Fatry už osadil ÚGKK SR pevný geodetický bod - malý kameň s krížikom - a presne ho zameral. Na zasadnutí názvoslovnej komisie mu určia názov, o čom ÚGKK SR by mal do konca roku informovať verejnosť. Neďaleko na VF magistrále sme v novembri osadili ďalšie dva značkárske kolíky. Tabuľku zo smerovníka vraj demontoval pracovník Správy NP VF s odôvodnením, že názov (kóty zatiaľ oficiálne nenazvanej) „zavádza“ verejnosť. Takže s novou tabuľkou miestneho názvu radšej (už len) pár týždňov počkám.
MisoB

Neviem, či tabuľku odstránili samotní značkári alebo sa stala korisťou nejakého zberateľa... ale momentálne je stĺpik prázdny.

Rdbb

Jano Novotny, 9.9., 11:42:
Tá kóta na zákl. map. dielach je, predpokl. len práve výhradne z armádneho topografického mapovania, nie v línii civilnej geodézie. List nebol obnovovaný (so znalosťou spred cca tucta rokov, no predpokladám vzhľadom na dané územie nemusela byť priorita i neskôr). Kóta je tak známa 60 r., presnosť pri zavedení baltského výšk. systému bola vysoká (s revíziami rádovo cca 10-15 cm), ani geodetic. sieť sa tu nezahustila.
Tak imho to bolo vecou len geografov, že ostala bez povšimnutia.
A ako som uviedol skôr, tých príkladov nižších kót, ktoré práve na rozdiel od prípadu Ostredok ani neuvedených ani v zákl. map. dielach je pomerne dosť (z blízkych významných Flochová, Chabenec).

K topografickému názvu to je naozaj o toponomastike. Ako MilanS udáva, v nej je bežným javom rozdiel v hist. pomenovaní z tej či onej strany. No iste do toho vstupovali i možné pochybenia starších mapovaní. I keď imho práve pre samotnú blízkosť by som ideovo prikláňal k totožnému podmetu pre obe kóty (bežná prax v názvosloví).

MilanS

Aj na Správe Národného parku Veľká Fatra prevláda tento názor, asi sa k nemu väčšina turistov prikloní.
Z hľadiska značkárskeho musia mať turistické informačné miesta vzdialené nad 250 m samostatný názov. Takže by boli 2 tabuľky miestneho názvu: Ostredok (1595 m) a Ostredok, rázc. (1592 m).

Jano Novotny

MilanS: K jazykovej stranke sa vyjadrit neviem, pravdou je, ze z Turca su krajinarsky dominantne vrchy Bralnej Fatry, ktorej vapencove brala lemuju Turciansku kotlinu (Tlsta, Ostra). Ak sa to volalo doteraz Ostredok, tak to asi tiez malo svoj dovod. Kazdopadne, jedna vec je, kde presne lezi najvyssi bod a druha, ci budeme rozlisovat dva rozne vrchy a pomenuvat novy vrchol, alebo len upresnime, kde je najvyssi bod vrchu, ktory nadalej zostava najvyssim (len sme spresnili jeho maximalnu vysku a miesto, kde tu vysku dosahuje). Asi som konzervativny, ale mne by sa viac pozdavalo ponechat doterajsi nazov a pripadne len spresnit jeho vysku a miesto vrcholoveho bodu.

MilanS

Jano: Je zrejmé, že názov Pustolovčia (pôvodne asi Pustal-ovčia) sa používal len z liptovskej strany. Keďže najvyšší vrch je vysunutý na liptovskú stranu (dominuje jej), je to dôvod, prečo podľa môjho názoru by mal mať aj liptovský názov (a nie Ostredok). Obdobne ako Frčkov má turčiansky (asi) názov.

Podľa včerajších večerných správ na STV1 sa k tejto téme ÚGKK vyjadril, že presne premeria výšku najvyššieho vrchu VF a určí mu oficiálny názov.

Merhorn

Jano, samozrejme viem, ze moje meranie sa nepouzije nikde oficialne.

Jano Novotny

knor: Ako píšeš, u nás hodnoty prominence a dominance záväzne stanovené nie sú. To, o čom som písal, sú záležitosti, ktoré v princípe niekedy určiť treba a vtedy presné stanovenie tých hodnôt pre nejaké územie a mierku môže pomôcť (napr. rozhodnúť, ktoré výškové body budú zanesené do mapy). Ale to, či niečo je alebo nie je kopec, to zvyčajne je naozaj len subjektívna záležitosť, nijaký praktický dosah to nemá. Takže si to naozaj môže každý stanoviť subjektívne. Napr. si môžeš vytvoriť svoj vlastný zoznam výstupov, kde budeš registrovať vrcholy, ktoré spĺňajú Tebou vybrané kritériá. Tým kopcom je to jedno. A túra bude rovnako pekná, bez ohľadu na to, či si bol na dvoch vrcholoch Ostredka, alebo na dvoch odlišných kopcoch. Zastaviť sa môžeš, kde sa Ti páči a oficiálny titul najvyšší bod Veľkej Fatry tomu nič nepridá, ani neuberie...

Jano Novotny

merton: osobne si to premerat mozes a asi to bude aj dost presne. Ale obavam sa, ze ak to ma byt niekde v oficialnych materialoch, asi by to musel premerat niekto, kto ma oficialne poverenie...

Jano Novotny

Este dodam - vacsinou je to tak, ze rozne organy a rozni ludia davaju podnety na komisiu, aby sa taky a taky nazov zmenil, resp. pridal... Niektore poziadavky su opravnene, ine bizarne, ale ak ma podnet vsetky nalezitosti, komisia sa nim musi zaoberat.

Jano Novotny

K nazvoslovnej komisii...
skgeodesy.sk/…/standardizacia…
skgeodesy.sk/…/zoznam-clenov-…
Je to poradny organ Uradu geodezie, kartografie a katastra. Vacsina ludi, co su jej clenmi si odbornici z roznych odvetvi a pracu pre komisiu vykonavaju zadarmo, popri svojom povolani. Okrem ineho by tam mali mat zastupenie aj turisti (a sa medzicasom nieco nezmenilo, jednou z clenie je aj Silvia Seitzová, Ústredný klub značkárov Slovenska KST).
Satan je asi starsia zalezitost, s tym som sa nestretol, delegovali ma len nedavno.

Merhorn

Zoberiem z pracne fazove gps a zmeriam to na cm presne:)

FunTTomas

martin: ono stačí, že si tam pozrieš cifru, ktorú ste chceli viacerí vedieť - prispôsobenú na naše hory. To je celé. Netreba nad tým zbytočne špekulovať.

Rc1

motorkar vies kolko vrcholov som uz s bratmi cechmi premenoval? nehovoriac o lezeckych cestach ktore sme aj pomenovali :-) ale je pravda ze sme ani netusuli ze existuje nejake UKGG ci UGKK. v tomto su ti bratia od nas popredu a palec hore pre nich za odvahu v tej iniciative :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov