Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Ostrý štít

Diskusná téma K článku: Výstup na Ostrý štít

V doline vládne hlboké ticho, slnko pomaly vstáva a prvé lúče začínajú zohrievať aj tak dosť teplé tatranské skaly. Pomaly kráčame chodníkom, kde-tu počuť len zahrkotať skalu. Pri Sivom plese na nás zvedavo pozerá kamzík, asi nám prišiel popriať dobré ráno. Pomaly sa blížime pod stenu, nástup na dnešnú lezeckú cestu, na Ostrý štít. V minulosti bol dlho považovaný za nedobytný a dosiahnutý až ako jeden z posledných tatranských štítov.

Peter61

Vladeno, jasné, zdroje a citácie sa hodí skontrolovať. Bohuš, Barabáš a sú v našich podmienkach tie pravé zdroje.
Smutný Kubátov príbeh som si pozrel párkrát. Totiž nejaký deň dva tri po filmovačke ( o ltprej som nevedel) som našiel tú tabuľku zastrčenú za skalu, len tá repka trčala. Vytiahol som ju v rámci upratovania a bola tam tabuľka s menom a priezviskom. Bolo mi jasné, že je to majsterštyk a nie sériová výroba. Aby to dakto nehodil do doliny alebo nevzal, dal som to HZS. A film všetko vysvetlil.

Vladeno

Peter, nemýliš sa, presne tak. Podrobne a dosť emocionálne sa smutnému osudu Viktora Kubáta venujú v prvej časti Príbehov tatranských štítov. Článok som veru ďalej nečítal, nevšimol som si tú nezrovnalosť.

PaliT

Dikes, už som tú pasáž našiel.

PS: Debatujem s partičkou, čo našla pred časom Malloryho, tak rozoberáme tento prípad ako inšpiráciu, že niekde poniže vrcholu by mohli podrobne preskúmať skalnaté miesta. Mallory totiž sľúbil, že na vrchole nechá fotografiu svojej ženy, ktorú určite niesol hore, ale keď našli jeho telo, fotku už pri sebe nemal. Pod dojmom nálezu na Ostrom štíte by mohli zorganizovať dôsledné preskúmanie miest, ktoré by sa hodili ako úkryt takého artefaktu.

Vladeno

Pali, pozri Príbehy tatranských štítov IV, Posledný z posledných. Tam vraví Ladislav Šedivý ako s Milanom Rybanským našli v roku 1959 dôkaz, že Karol Englisch, spolu s matkou Antóniou a vodcami Jánom Hunsdorferom starším a Jánom Strompfom 25. augusta 1902 nespochybniteľne vystúpili na Ostrý štít.

PaliT

Niekde som čítal článok o tom, ako sa po vyše sto rokoch našla na tatranskom vrchole fľaša, v ktorej nechali prvovýstupcovia papier so záznamom o výstupe, čo dokazovalo, že sa im to naozaj podarilo. Ten výstup bol vraj oddávna spochybňovaný (K. Englisch – Ostrý štít?), neviem to bohužiaľ nikde nájsť, pomôžete niekto?

Lubo

Vdaka za tip, zvazime ako to vhodne pridat do faktov.

Vrana

Trosku som pozeral vcera vase (tvoje aj druheho Misa) clanky z Tatier. Nechcete k narocnosti doplnit aj UIAA klasifikaciu? Nech je jasne, co je este turistika a co uz horolezecky vystup.

Napriklad hiking.sk/…/vystup_na_maly_la…

tu ma Miso tiez narocnost 4 a pritom z hladiska technickej obtiaznosti je to tura o 1-2 stupne nizsie ako Ostry stit.

Vrana

Old style, z MT na bicykloch ? :-)

Nie vazne, 16 hodin je vela aj so startom zdola. Myslim, ze Miso sa pomylil :-)

Peter61

vrana :
mne to tiez neslo do hlavy, ale nechcel som p..dat.
je to zrejme z MT

Vrana

2 Martin: je to uz lezenie. Sanca turistu na uspesne vylezenie a zlezenie z vrcholu bez lana je nulova.

Vrana

Pekne chlapci, na Ostrom stite potesi kazda cesta. Nejde do hlavy tych 16 hodin, trochu vela.

MisoM

Martin: ano, sedi to tak ako pises a ako aj sprievodca udava. Dalej to bolo tiez v podstate II - III, niekde viac exponovane ale technicky nie tazsie. Hlavne niekedy treba len hlavu presvedcit ze vsak je to len vysoko a vzdusne ale nie technicky nerealizovatelne :)

Alexander: ano aj bola, aj ked par miest bolo ze treba davat pozor coho sa drzim, lebo ako vsade v Tatrach sa to hybe :), ale velmi pekne to je

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma