Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Varič Meva Spider

Diskusná téma K článku: Varič Meva Spider

Značku Meva poznáme ako tradičného výrobcu dvojhorákového kempingového variča, ktorý sa priskrutkoval na kovovú 2-kilogramovú tlakovú fľašu s propán-butánom. Túto sezónu rozšírili svoju ponuku aj o turistické variče jednoduchšej konštrukcie pre menej náročných. Používajú sa so štandardnými skrutkovacími plynovými kartušami normy EN417 so závitom typu 7/16 NS. Vyskúšal som model Spider, ktorý je zaujímavý tým, že je samostojný, kartuša sa pripája cez hadičku a stojí mimo variča. Konštrukcia je veľmi stabilná a preto vhodná aj na väčšie turistické nádoby.

Mirino

V mieste, kde sa píše o pretrepávaní kartuše mi vybehlo obočie až na vrch hlavy. Niekto neznalý veci to v záujme zvýšenia výkonu urobí "za jazdy". A akonáhle sa kvapalná fáza, teda tekutý plyn dostane do hadičky a nasledne do horáka, tak metrový plameň je zaručený. Ale možno sa mýlim a je potrebné to vyskúšať v reále a do článku doplniť. A si teda autor trúfa...

Peter61

Nirino, vidim, ze mas skusenosti. Autor pise :
" Keďže je kartuša počas varenia mimo samotného variča, môžeme ju zohrievať rukami alebo pretrepať pre zvýšenie tlaku. Pozor, vzhľadom na konštrukciu je neprípustné otáčať kartušu hore nohami pre zlepšenie výkonu, plyn sa musí odparovať ešte v kartuši. "
teda za yazdy opatrne !

Takisto ak som kartusu dal prilis blizko plamena ( Coleman Alpin ci ako sa ten moj hadickovy vola) slo o hubu. Podobna alchymia, ako plnenie.

Mirino

Chvalabohu nie vlastné. Ale už som videl mechanika podkurovať v peci na spalovanie vyjetého oleja teplým benzínom a nasledovala rana, ktorá otriasla budovou až omítka okolo futier popadala, výšleh, vyhodenie dekla z tej pece do niekolkometrovej výšky a k tomu depilácia obočí, vlasov a popáleniny druhého stupňa na tvári toho šikovného topiča...viezol som ho do špitálu.
O "čudne horiacich " varičoch sa už tiež čo-to popísalo. Nechcem tým povedať, že všetci sú sprostí a ani nechcem nikoho podceňovať. Ale ako autor článku by som skôr napísal niečo v zmysle - pozor na nechcené prevrátenie nádoby s plynom, môže sa stať či už nepozornosťou alebo nerovným terénom. Ale namiesto toho je tam rada o šejkrovaní s fľašou.

Lukas

Áno, ale tam je predohrev, tak palivo sa aj tak dostane do horáka v plynnom skupenstve. Akurát štartovanie bude asi podobné ako pri benziňáku. Možno treba štartovať s kartušou otočenou normálne a potom ju otočiť, to by ma celkom zaujímalo.
A stým hrkaním kartuše pri normálnom variči to nebude také horúce, bežne sa stane, že pri prekladaní zapáleného variča iba trochu zakašle, metrový plameň snáď nehrozí, kvapalina sa cez ventil nedostane naraz v takom množstve, aby z toho bol plameňomet.
Inak keď som zbadal varič s hadičkou, hneď ma napadlo, že by sa kartuša pohodlne zohrievala na vlastnom horáku, netreba stavať jeden varič na druhý. Na jar sme dorážali viac dochádzajúcich kartuší v mraze a bolo to celkom účinné ;)

Peter61

Lukas, dobre ta napadlo, ale malo by to mat splynoca, tak ako MSR a Coleman.

Ale : plamen je stale intenzivnejsi a objem tekuteho PB je mensi, takze sa to cele zohrieva rychlejsie a plamen je cim dalej vacsi. Aj za podmienok, ze varis uz 5. liter zo snehu, je kosa, fuka etc. Je to pouzitelne, ale musi to byt stale ( podotykam, STALE) pod kontrolou a ked to zacne prilis "hucat", tak jednoducho oddialis kartusu, otocis dole nohami atd.
bez kontroly by to aj vybuchnut mohlo.

Lubo

Pretrepavanie som skusal s poloprazdnou kartusou Primus a ziadne plamene a ani zvukove efekty to nerobilo. Je uplne prirodzene, ze to ludia budu s takymto varicom skusat a pokial je dobre rozohriaty a vonku je 10 a menej stupnov, nerobil by som okolo toho taku paniku. Samozrejme s mierou. Kedze ale varic nema predohrev, otacanie kartuse je riziko.

P.S. Kadejake veci sa deju, napriklad onehda sme si svietili zapalenou zapalkou, aby sme lepsie videli pri prelievani benzinu do stareho benzinaku. To bolo este kdesi na strednej skole :-).

Peter61

Lubo, ano, kadeco sa deje.
Air Zermatt a traumatologia vo Vispe to istia.
Z Ján L. Kalina :1000 + 1 vtip:
John Smith zapalil zapalovavac, aby zistil, ci ma v nadrzi benzin. V novembri by sa bol dozil 42 rokov.

Mirino

Keď to tak čítam, tak sa mi zdá, že "povolené" je vlasne akékoľvek narábanie s varičom a fľašou. Len pritom záleží na nastavení prahu citlivosti na sprievodné javy podle vkusu každého soudruha... :))

Peter61

je to tak, mirino.
zijeme vo federacii, kde je plnenie kartusi oblubenou zabavou.

btw.odporucanie MSR k ku klasickym bezhadickovym varicom je "Nikdy nepoužívejte nádržky na palivo s objemem větším než 227 g a vyšší než 10 cm, protože nadměrné nádržky snižují stabilitu vařiče."
d1l67pfsx3wblg.cloudfront.net…
Odkedy som si to pre 3 r. precital, uz neuvazujem, ako zohnat silomer a skusat vyvracat svoj varic s malo, strednou a velkou kartusou.

Axel

Pekny Cinan, akoby ich jedna mater z Aliexpressu mala :-D

aliexpress.com/…/559710887.ht…

Akurat, ze ten aliexpresovy vyzera, ze ma aj predohrev plynu (alebo co to potom ta kovova trubka okolo horaka je)...

Ale treba vysoko ohodnotit, ze v tomto pripade aspon predajca nesiel cestou 3x vyssej ceny len kvoli pouzitiu ceskoslovenskej znacky. Za mna davam plus, nemat colemana, tak na bezne pouzitie v pohode kupujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov