Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Babky a Sivý vrch z Jalovca

Diskusná téma K článku: Babky a Sivý vrch z Jalovca

Sivý vrch – najzápadnejší výrazný vrchol Západných Tatier, pomerne dlho odolával mojim turistickým chúťkam. Správna konštelácia nastala v polovici mája, v rámci presunu do Starého Smokovca. Trasa bola do veľkej miery podmienená obmedzenou časovou dotáciou ako aj sezónnou uzáverou. Rád by som išiel cez Bielu skalu či Radové skaly, ale ako sa ukázalo, ľútosť nebola na mieste. Zeleno-modrý okruh Červencom je veľmi zážitkový.

Merhorn

Peto: Keby si odfiltroval 80% svojich prispevkov asi by to nebolo na skodu veci :)

Peter61

meresiev, dobry bod jke to upozornenie na potencialne zavretu chatu ( pondelok popo = 99,61 %)
Chodievam to plusminus kazdorocne zaciatkom decembra, takze viem, ze finale navratov od Preuvratia na chatu dakedy da zabrat
svts.sk/2117-xix-rocnik-zimne…

Meresiev

??????? ? ????????? ????????... Doplazil by sa ku chate. Chata v zimnom obdobi nie je nonstop otvorena, co znamena ze v dany den mohla byt aj zavreta. Ale to je vsetko jedno. Vyhodnotil ze dalej nemoze, poziadal o pomoc, pomoc dorazila vcas a dotycny moze opat veselo vyrazit do hor. Zabudol som od chaty sa potom da este aj kotulat do Vapenice.

Jjano

Späť k téme:
Merhorn, ono to zas z Predúvratia nie je až taký malý kúsok, ako píšeš. V lete to môže byť okolo hodinky, v zime možno možno aj viac (v závislosti od kvality snehu), je to riadne klesanie a ak si dobre pamätám, tá cesta je dosť strmá. To všetko môže byť pre menej skúseného či zdatného turistu celkom riadny mix, navyše ak je tam trebárs sprvý krát a nepozná to tam.

Peter61

ad merhorn 13:13 :
vyzera to, ze mas problem s porozumenim pisaneho textu. Vlastneho.

Btw. Mantáci ziju v Medzeve, Gelnici a dalsich oblastiach Slovenska s nemeckou kolonizaciou v 13.st., ci kedy to bolo.

Merhorn

pozri jjano, aj ked to tak poviem alebo napisem, tak to nemyslim tak doslovne, aj ked tu som to tak nenapisal. proste ma to zaujimalo kedze nepamnuju teraz ziadne extremne podmienky vonku a je to fakt kusok a nenarocnym terenom. Proste co bolo vo veci, jasne, mozem volat ci pisat na HZS ale az tak to neriesim :) tu bola tema tak som sa spytal. co napisal klasso napadlo aj mna. no ktovie.
btw, ja pouzivam vyraz mantak na rovnakej urovni ako pako napr, ale nie urazlivo aj ked chapem, ze clovek co tak nie je zvyknuty rozpravat potom moze niekedy pocitovat despekt ci byt urazeny aj ked to tak nebolo myslene :)

Jjano

Merhorn, z tvojho formulovania textu je cítiť dešpekt, že čože to bol za mantáka, keď nedokázal dojsť dole... možno si to tak nemyslel, ale rozhodne je to v tvojich slovách cítiť.
Ale OK, tú poslednú vetu z 6:20 beriem späť. :-)

Vrana

2 merhorn: horska sluzba pristupuje k informovaniu verejnosti, aj co sa tyka narocnych zasahov, profesionalne. Zvacsa informuje media velitel zasahu, obcas riaditel ci aku ma sef HZS funkciu :-) Podla skromneho, ba priam nuloveho priesaku neoficialnych informacii, mam za to ze clenovia HZS maju zakazane zverejnovat informacie na vlastnu past. Podla mna to je spravne.

Ak ta zaujima viac ako je napisane na stranke HZS skus oficialnu cestu: hzs.sk/…/slobodny-pristup-k-i…

Merhorn

boze jjano, kde co posudzujem? Lubo tu nieco napisal nespravne a hned sa toho chytate. Co je na tom, ze chcem vediet co bolo vo veci ked ho brali? kolko sa tu vzdy rozobera ked horska sluzba zasahuje niekde v tatroch napr. je to normalne rozoberat danu situaciu a pripadne sa z nej poucit. je normalne byt zvedavy. oprav ma ak sa pletiem.

Jjano

Merhorn, je veľa zdravotných stavov, pre ktoré sa človeku nedá pokračovať. Ja napríklad ak zanedbám prísun energie, tak sa občas dostanem do dosť silného "hlaďáku" (hypoglykémia) a vtedy de facto nie som schopný pokračovať, pokiaľ nedoplním, čo treba. A tiež to zvonka vyzerá, že som ako lenivý debil, ktorý nie je schopný spraviť pár krokov do cieľa... Takže odporúčam radšej neposudzovať, ale rešpektovať.

Peter61

Merhorn,
uviaznutia / neschopnost pokracovat v ture je trend poprad.korzar.sme.sk/…/v-hora…
u nas, podobne ako napriklad aj na alpsych feratach.
Informacie zo zasahov HZS su zverejnovane IMHO na zaklade "hlaseniek" z terenu, nie su doplnane diagnozami z nemocnice a pod. Zriedka vidim, ze sa informacie nejak takto doplnaju. Ide aj o lekarske tajomstvo, ohlady voci pacientovi, ev. aj voci pozostalym ( mena a priezviska nebohych su na stranke HZS). Aj vyjadrenia od prislusnikov HZS pre media byvali niekedy troska od veci, nechapal som naco.

A okrem toho, ad 18/03/16 12:01: je spusta zbytocnych vaznych stavov a aj umrti kvoli neskoremu privolaniu pomoci.
Co sa tyka nasadenia HEMS, je imho dobre, ak pre urychlenie zasahov lietaju cim viac. Rychlejsi zasah, skorsi navrat na zakladnu etc. Popludnajsie hodiny su typicke pre zasahy kvoli vycerpaniu, uviaznutia, resp. uz zacinaju aj vecerne uviaznutia kvoli orientacii, celovkam etc.
Btw. taky pilot z Air Zermatt lieta cca 500 h/r.

Klaso111

Ahoj takze vcera sme boli na Babkach neviem ake prevladalo pocasie ked ten chalan potreboval pomoc,ale boli tam tyče ktore sme mysleli ze je to zimne tyc.znacenie kvoli ktorym sme trosku pobludili a to bolo pekne slnecne pocasie.Tie tyce tam mali vodari na kontrolu sneh.pokryvky miestami ukazovalo az 1,5m snehu vcera bol uplne nosný.Takze ak bola horsia viditelnost sneh nebol nosný a pomylili ho tie vodarenske tyčky tak chlapec mal problem...

Merhorn

Takze sme sa nic nedozvedeli.
len,ze sa nemame pytat,polemizovat,drzat hubu a krok lebo kompetentni vedia co robia. To mi pripomina casy nie az tak davne...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma