Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hora Zvir – Eliášovka a späť

Diskusná téma K článku: Hora Zvir – Eliášovka a späť

Eliášovka s výškou 1023 metrov je najvyšším vrchom Ľubovnianskej vrchoviny. Preto je pre každého turistu zameraného na Slovensko zaujímavou výzvou, aj keď výškou, náročnosťou či rozhľadmi asi neohúri. Hlavným dôvodom na vznik článku je informácia o novej rozhľadni na jej vrchole.

Alexander

Nuž, sám príspevok najlepšie charakterizuje samotného autora. Škoda komentára...
Ale snáď tie príspevky predošlých prispievateľov ho aspoň trochu dostali do obrazu :-)

Vlado z NZ

P. Sikorjak, vy si prenajimate polovny revir, t.j. ziadny turista vam tam lovit nesmie, len vy. Ale neznamena to,ze mozete rozhodovat kto tam moze vstupit. Miestnym vlastnikom lesov zase patria stromy, ale tiez ich nemozu tažiť ako sa im zachce ani zakazovat vstup do lesa. A delenie na miestnych a cudzich je uz uplne chore... ale poradim vam,keby to bola rezervacia s piatym stupňom ochrany, tak by tam bol pohyb mimo tur. Chodnikov zakazany - ale ani lovit by ste tam nemohli...

Dzakomoo

hmmmm....
..."kde cudzí nemajú čo robiť..."
ako sa dá legálne akéhokoľvek občana (turistu, rekreanta - je jedno ako to nazveme) vykázať z tohto poľovného revíru?
Všetci predsa vieme, že každý má právo na vlastnú zodpovednosť vstupovať na lesné pozemky, pokiaľ tam nebol vydaný nejaký osobitný zákaz! (bol nejaký vydaný?) Medzi mimoprodukčné funkcie lesa patrí aj rekreačná funkcia.

Takže na Eliášovku sa bude chodiť tak či tak , aj keby došlo k odstráneniu značenia.

Knor

Pan Sikorjak. Ako pisal Lubo, pohyb navstevnikov tam musite strpiet a nic s tym nenarobite. Mate pravdu, znacku tam strpiet nemusite. No tak ju odstrante a ludia Vam budu chodit po lese ako stado, kazdy inokade. To je Vas ciel? Nie je lepsie mat ich pekne na znacke s tym ze viete, kade chodia? Trosku sa najprv zamyslite prv nez zacnete pisat hejtove komentare na turistov.

Lubo

Mikulas Sikorjak,
ako iste vies, na lesnom pozemku, pokial nejde o zvernicu alebo lesnu skolku, musi vlastnik strpiet prechod a je uplne jedno, ci je sukromny, statny, obecny, atd.
Vlastnictvo lesneho pozemku nie je to iste ako vlastnictvo stavebnej parcely v intravilane.

Tono

Zabudol som napísať, bol som, videl som... Jeseň roku pána 2015!

Tono

Este jeden postreh pre Mikulasa Sikorjaka, ohladom bordelu, ci udajneho plasenia zvery, hluku a pod. V tomto pripade plati, pod lampou byva najvacsia tma!!!

Tono

Apropo, kolko asi turistov ide po zltej z TIM Ciertaz na Eliasovku??? 100, 1 000 alebo 10 000??? Ja odhadujem, ze v sezone (jul august) tak max za den 0 až 5 osôb! A mimo sezony??? Hádajte...

Tono

Ako sa pozeram, tak sa pozeram, ale ved tam nevedie ziadna oficialna znacka!
Aj ked, ved polovnici vo vseobecnosti neradi vidia behat ludi po "ich" revire. Nuz v case GPS navigacii a satelitnch map nie je problem chodis si kade tade. :)

Mikuláš Sikorjak

Vážený diskutujúci rád by som upozornil na to že vami spomínané trasy rovnako ako ic h značnie boli vykonaní síce pod hlavičkou kadejakých projektov ale bez suhlasu vlastníkov kedže si vobec neuvedomujete že sa pohybujete po sukromných aj ked doteraz neoznačených parcelách v súkromných lesoch a lúkach! značením trás bez suhlasu vlastníka sa dopuštate podla zákona poškodzovania cudzej veci už sme kontaktovali zodpovedných a na jar budeme odstranovat značky a trasy ktore niekto vybudoval bez toho aby to niekto dovlil zastupujem polovnicke združenie ktore platí nájom za prenajímanú plochu a ktore nik neinformoval o tom že sa turisticky budu narušat lokality ktore dovtedy boli nedotknute ludskou aktivitou a je na našom zaujme aby sa to vrátilo spet ...pútnicke miesto miesto služi na modlenie a nie je turistickou atrakciou neoznačene trasy nie su trasy pre volny pohyb kade tade su to svažnice ktore služili k pristupu k súkromným chatam nie su sietou pohybu kedykolvek kdekolvek...zmenil sa starosta ktorý aj ked je nakloonený turizmu tak nie forme ktora nie je riadena a kontrolovana a ktora naruša zaujmy v prvom rade nás domácich...odpadky hluk rušenie zveri vstup do lokalit zvierat spadajucich pod ochranu europských smernic...vlk tetrov hluchan...to všetko su argumenty prečo sa v blizkej dobe bude dat na rozhlaidnu dostat oklukou nie ako doteraz totižto nie sme ochotný znášat negatívny dopad pohybu po miestach kde cudzí nemajú čo robit pretože to nie je národný park kde je volný pohyb je to chotár ktorý vlastnili naši predkovia a ktorý máme teraz v rukách my a máme iný názor na to prečo nie je turisticky narušeny ako z polskej strany iba tolko pre informaciu ak dojde ku konfrontacii ...

Dzakomoo

a este co sa tyka pristupu, najjednoduchsie je nechat auto na parkovisku mapy.hiking.sk/?x=20.64022… napojit sa v tej ostrej zakrute hned na miestne zlte znacenie, po par minutach po lesnej ceste sa pride na luku s pramenom a tam sa napaja uz na klasicku zltu znacku az hore.

Dzakomoo

Konecne tu niekto aj napisal clanok o Eliasovke, odkedy tam vyrastla rozhladna (v roku 2014). Vlastne si ma aj predbehol, pretoze parkrat som si uz na tu rozhladnu vybehol, len som si doteraz nenasiel cas napisat clanok. Co sa tyka zlteho znacenia, Kuriersky chodnik vyznacil KST v roku 2012. Zvysne miestne znacenie je z roku 2013. Nieco ma v patronate KST, nieco ista miestna organizacia. Co sa tyka samotnej rozhladne, viem si predstavit jej umiestnenie trosku vedla alebo mohla byt este vyssia, kedze skutocne cast vyhladov onedlho znemoznia stromy. To rozhladna na nedalekej Radziejowej hiking.sk/…/rozhladna_na_radz… uz ponuka luxusne vyhlady.

Ade.e

Az take hrozne to nieje.. Su odtial dialkove vyhlady, najma na dolinu polskeho Popradu, ci na hreben Radziejowej. Pravda, vdaka vyssim stromom je nulovy pohlad na juh..
Ja by som skor vytkol, a v clanku aj ukazem fotky, na co sa fakt zbytocne vyhodili eurofondy na Eliasovke a tou su drevene schody do velmi mierneho kopca na Eliasovku.. Zvysok, celkom v pohode.. ako najma infotabule, s mapami, vyhladove lavicky, no a kryty pristresok, plus niceo nove, co sa prave stavalo.. Pritom na nasej strane, cista chudobina..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum