Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hora Zvir – Eliášovka a späť

Majkl199

ta eurozhladna neni vyšší než některé stromy v okolí. Je z ní pěkný výhled na vrcholky těch stromů. Ještě hůře jsou na tom některé eurorozhledny na Moravě postavené v údolí nebo uprostřed pole

Rdbb

Cesta na Zvir bola postavená z darov veriacich, pútnikov a slúži ako aj odstavné miesta primárne im (podobne ako "peniaze vrazené do areálu" :-). I keď iste nie je problém s jej použitím a parkovaním hore pre kohokoľvek a za akýmkoľvek účelom (legálnym :-), no treba rešpektovať potrebu pútnického miesta, hlavne v hlavnom čase tamojších akcií (od 10 h. do cca poludnia). Iste nie problém pre turistov odstaviť tak nižšie pri odbočke v doline ani nie o 100 výšk. m nižšie, predsa len jazdia tam aj starší či menej mobilní apod. Iste napr. teraz v týždni nie je problém s kapacitou dostav. miest hore, ale sú dni a obdobia s pomerne vysokou návšetvnosťou.

Trasa od Zviru na Eliášovku síce značená nie je, ale chodník je dobre vychodený (popri "Jožovi" ponad areál) až na vrchol, len treba držať priamy smer na horu a neodbočiť. Spomínané kuriérske len miestne žlté trasy sú pomerne novými, skôr preto chýbajú na starších map. edíciách, nie že by boli v nich zrušenými, tak ako chýba topografický zákres aj tej účelovej cestnej komunikácie na Zvir. I samotná žltá TZT s. smer s. Vabec nie je staršou než 3 roky.

Samotná vyhliadková veža neponúka nejaké extra fotogenické pohľady na Tatry a Pieniny či Babiu horu, ktoré len vykúkajú sponad vrcholkov stromov. To sa smerom na ne dajú nájsť v okolí i krajšie miesta na lúkach so zvyškami majdanov či v pár lesných priesekoch (tu sa ešte tak holorubne neťaží zatiaľ a snáď nebude). Pekný pohľad ponúka viac len smerom na lazy na poľskej strane (záber V-S). To na podobnej wiezi widokowej na Radziejowej (cca 8 km severne) je omnoho lepšia vyhliadka smer Tatry. Ale to už od cesty aj spod bližieho W. Rogacza. Ideálne pohľady skoro ráno.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum