Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný prechod Slovenským rajom I.

Tono

Ano, aj ja som ten prispevok videl. Ale nejde o nejake novum. V knihe o Prielome Hornadu z 50-tich/60-tich rokov je tiez spominany prejazd na korculiach. Inak, skoda ze v dnesnych casoch je zakazane splavovanie Prielomu na kanoe. Takto by som ho este chcel vidiet...

MatusM

V tel. novinach bol tento vikend dokonca prispevok o korculiaroch na prielome Hornadu.. zaujimave, moze to byt krasne.

Jozok

Ja zasa neviem rezolútne povedať, či je to krajšie v lete alebo v zime. Pretože Slovenský raj ma svoje čaro aj v lete aj v zime. A tieto dve tváre Slovenského raja sa ťažko dajú porovnávať, resp. je ťažké priradiť k nim prívlastky "lepší" - "horší".
Samozrejme v zime nehrozia zástupy "šľapkových" turistov, na ktoré je Pevas dosť citlivý....

Pevas

Tak ako povedal kolega Jozo, Sl.Raj v zime je uplne o niecom inom. Dokonca mne sa paci viac ako v lete. Samozrejme treba trafit pocasie a dobru partiu:)

Jozok

Od 3.1. do 5.1. 2008 som bol s kamarátmi v Slov. raji. Musím iba potvrdiť, že v zime je to úplne iný svet ako v lete.
Vo štvrtok sme prešli iba Suchú Belú (keďže do Hrabušíc sme došli okolo 11.40).
V piatok Prielom Hornádu po ústie Kláštorskej rokliny. Dalo sa ísť v pohode po ľade, iba na dvoch miestach sme nechceli riskovať a radšej sme to obišli. Ďalej sme ešte urobili Kláštorskú roklinu a Malý Kyseľ.
V sobotu sme už túru neplánovali, lebo sme chceli byť čo najskôr doma.

Anonymny tulak

Inak, Sonina prvá ZIMNÁ TÚRA bol Zimný prielom Hornádu. Bolo to už strašne dávno, mala vtedy asi 7 rokov...

Sona

Ja by som este doplnila, ze dalsie diely su tri a naozaj sa je na co tesit :-)

Tono

Ahojte. Ano, zimny prechod Prielomom Hornadu po zamrznutej hladine je uplne iny zazitok ako v lete. Prielomom som isiel v zime 9 x a vzdy sa dalo ist minimalne 80 perc. po lade. Zazil som aj prielom zaladneny na 100 perc. Zalezi na pocasi. Niekedy a niekde je lad uplne ciry a vidno dno, aj prehanajuce sa pstruhy. Stalo sa mi, ze ked poklesla hladina vody, tak sa lad pod svojou vahou prelomil a vznikla neskor "diera". Aby som este spresnil, Sl. raj som ja osobne robieval od roku 1990 az po rok 2005 vzdy v januari.
Vystroj a vyzbroj dobre rozlisil Lubo. Pri pisani som tiez tieto pojmi konzultoval s redaktormi casopisu Jamesak, ktory mi to potvrdili.
K fotkam. Nebudem sa tu rozpisovat preco sme nefotili na digital, ale nakoniec to vypalilo tak, ze sme museli fotit na kinofilmovy kompakt Olympus MJU1, ktory pozna len rezim "auto" a nema ziadne manualne moznosti nastavenia expozicie, plus plastove "sklo" a film s ISO 400. Preto museli niektore fotky prejst silnejsim PP. A samozrejme, ide o scany.
Verim ze sa budu pacit aj dalsie diely prechodu.

MatusM

Mhm, ten sken je zjavny, neviem preco som si to nevsimol. Ale inak musia byt krasne..

MatusM

Aha, Sona to uviedla na pravu mieru, dakujem.

MatusM

Ten prechod Vam celkom zavidim, po lade to musi byt este vacsi zazitok ako v lete. Asi aj vdaka tomu, ze netreba ist vo "vlaciku" sviatocnych vyletnikov, ako sa mi to prihodilo. Urcite si ma inspiroval k dalsiemu treku.

Co sa tyka tych fotiek, aj mna trochu zarazilo to zrno, akoby boli preostrene.
Tipujem, ze to bude vinou automatickeho postprocesingu pri uploade k clanku. Sam mam taku skusenost, ze volba "ziadny postprocesing" (fotky si chcem zmensit a doostrit sam po jednej) mi nefungovala a musel som zvolit stredny postprocesing. Vysledok je potom neisty..

Lubo

Rudo,
je zasadny rozdiel medzi vystrojou a vyzbrojou. Prvy vyraz sa vztahuje na topanky, oblecenie, batohy, rukavice, atd. Pod vyzbrojou zas rozumieme cepiny, macky, expresky, karabiny, ladovcove skrutky, skoby, atd...

Rudo

Ahoj Tóno,
tento prielom je aj v zime zrejme nádherný. Myslel som ale, že býva na celom toku ľad. Podľa fotiek bol miestami dosť deravý. Mimochodom, fotky sú podľa mňa príliš zrnité a "bez poltónov". A v súvislosti so športovými aktivitami nerád počujem slovo "výzbroj", mám radšej "výstroj", to je ale vecou vkusu, či zvyku.
Dúfam, že ste to na Kláštorisku "neprepískli" a aj v ďaľších dlieloch bude o čom čítať :) Veľa zdaru a PF2008.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov