Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie a najkrajšie vrchy Slovenska

Mivym

Apropó:vie mi niekto povedať,či už vyšli z tejto edície aj Národné parky,alebo aj Chránené krajinné oblasti Slovenska?

Jozok

No, mne kniha "Najvyššie ..." nepripadá až taká strašná, ale súhlasím, že kniha "Najkrajšie ..." vyznieva pocitovo lepšie a viac pohladí dušu. Teraz mám rozčítanú knihu "Kamene" a tá mi pripadá ako úplný "suchár"... Človek, ktorého príliš nezaujímajú geologické fakty, na ňu veľmi rýchlo zanevrie...

Daulagiri

Jozok tiež mám obe knihy a tie chybičky som si všimol a pamätám si aj toto s tými Veporskými a Volovskými.
A v "Najvyššie" je ešte zrkadlovo obrátený pohľad z Babej hory na Malú Babiu horu.

Jozok

Mám obe knihy. Obe sú dobré.
V knihe "Najkrajšie..." je pútavo opísaný blízky región, v ktorom sa ten-ktorý vrch nachádza.
Kniha "Najvyššie..." je viac odborne a turisticky zameraná. V kombinácii s mapovými výrezmi pôsobí kniha veľmi dobre a pútavo.
No nepríjemne ma prekvapili faktografické chyby v texte:
Napr. poloha Volovských vrchov v kapitole Zlatý stôl je popísaná takto (budem približne parafrázovať):
Zo severu ich ohraničuje Horehronské podolie, na východe Spišsko-gemerský kras, na západe Poľana a Zvolenská kotlina, na juhu Ostrôžky".
Pasuje vám to na Veporské vrchy? Stačí zalistovať niekoľko listov späť na kapitolu Fabova hoľa a tam pri opise polohy Veporských vrchov nájdete tú istú vetu. Samozrejme tam je to správne. Logicky mi vyšlo, že autor si prácu uľahčoval štýlom "ctrl+v" - "ctrl+c", no v kapitole Zlatý stôl iba vymenil slovo Veporské za Volovské, no ostatné názvy už zabudol pomeniť.
Podobne zmätočne je opísaný výhľad z Babej hory, kde je povedané, že Oravská Magura a M. Fatra sú na východ.
Škoda, také "preklepy" by sa nemali stávať. My skúsení turisti takú chybu odhalíme hneď, ale ako si s tým poradí niekto, kto do toho až tak nevidí....

Jano

Tak mi obe knižky priniesol Ježiško :-)

Zopár postrehov:
Napriek všetkým mojím výhradám (nižšie) za oba tituly ďakujem, na trhu chýbali a mám z knižiek radosť. Už som si ich prešiel celé, teraz v nich fanaticky listujem podrobne a plánujem túry :-). Ale:

Fakt zlá technická kvalita mnohých fotiek, pričom nejde o chybu tlače, ale spracovanie fotiek.

Väzba vyzerá byť nekvalitná, v "najkrajšíchô sa už začínajú separovať hárky.

V "Najvyšších" mi chýba viac praktických informácií. Na jednej strane je výborný odstavec "Výstupové trasy" (keďže mnohé vrcholy nepoznám a tak si rád nechám p. Kelem poradiť), na druhej strane by som prijal napríklad rady, ako sa dostať do nástupného miesta, ďalej mapy (trojrozmerné pohľady v knižke nie sú ani pekné, ani veľmi užitočné), tipy na nocľah, povolené táboriská a pod. Tu mi nedá nenapísať veselé konštatovanie, že najkratší výstup na Ďumbier je zo Štefáničky. Autor akosi zabudol podotknúť, že aj na samotnú Štefáničku treba odniekaľ vystúpiť :-)

Dosť nepraktické je, že miesta, uvádzané v texte "Najvyšších", nie sú uvedené v tých trojrozmerných pohľadoch (keď už tam nie sú mapy ako také). Autor síce mnohé miesta v texte opisuje, ale aby si to človek aspoň orientačne predstavil (napríklad priebeh výstupovej trasy), tak musí mať mapu príslušnej oblasti, pretože podľa knižky (resp.podľa tých 3D pohľadov) sa to nedá. To mimochodom považujem asi za najväčšie mínus celej knižky.

V "Najkrajších" mapy nie sú tiež, ani tie 3D pohľady, čo je podľa mňa chyba, aj keď vzhľadom k zameraniu nie až tak závažná.

V knižkách takéhoto rázu vy nemali chýbať výhľadové ružice (môj druhý najväčší mínus) a aj uvádzanie GPS súradníc významných bodov (resp. aspoň nejaká forma odkazu na nejakú korešpondujúcu webovú stránku).

Knižky by mali byť nejako odlíšené - obe majú identickú obálku, líšiacu sa ibe jedným slovom a fotografiou. Mohla tam byť napríklad nejaká odlišujúca doplnková farba a pod.

Menších nedostatkov by som vedel spomenúť viac, ale nie sú významné. Ale ako píšem, za knižky som vďačný, veľmi si ich pochvaľujem. Len škoda, že sú akési ... hmm, nedomyslené... ?

Jurko.ch

mozno som maskrtny ako macka, hoci tak kvalitativne spatne fotky ako v tychto knihach som dlho nezbadal. Hambil by som ich ukazat doma starej mame, a nie uverejnit v knihe...

Daulagiri

To Target11:
Tiež to už trochu realizujem, ale zatiaľ som navštívil len 7 najv. vrcholov, takže som len na začiatku.
Nuž a tá spolupráca nieje vylúčená, sľubujem že na to budem myslieť keď sa budem na nejaký ďalší chystať, no v blízkej dobe to bohužiaľ nebude. Skôr niekedy v lete.
A ako som sa dozvedel tak o 11 dní budem vlastniť aj druhú knihu "Najvyššie" :-)

Vrchar

Veru, prave s obrazovou dokumentaciou maju Najvyssie vrchy... mensi problem. Napr. namiesto uvadzaneho vzdusneho pohladu na Velky Fatransky Krivan (najvyssi vrch Malej Fatry)si majitelia tejto knihy mozu vychutnat pohlad na jeho mensieho brata, teda na Maly Fatransky Krivan. Letecky zaber v tomto pripade zachytava zaver Belianskej doliny na severnej strane pohoria. Snimok je vsak nadherny, ukazuje totiz divocinu v tazko dostupnej NPR Pripor pod Malym Krivanom. Je to mimoriadne vzacny prirodny priestor so zachovalymi vyskovymi vegetacnymi stupnami, pralesy su clenene strmymi lavinovymi zlabmi, v skalnych partiach je niekolko jaskyn a hlbokych priepasti a trvalo tam ziju velke karpatske selmy. Je to ozajstna fatranska divocina...

Karol

Knihu „Najkrajšie vrchy Slovenska“ mám, je výborná. „Najvyššie vrchy Slovenska“ som si objednal, ale vzhľadom na autorov článok v Krásach Slovenska 11-12/2007 s názvom „Na Smrekovicu“ (asi prevzatý z tejto knihy) a reakciu čitateľa na webovskej stránke k tomuto článku (krasy-slovenska.sk/index.php?…) som dosť zneistený z hľadiska jej obsahovej kvality...

Adushka

Tak ja mam objednanu knihu "Najkrajsie..", tento tyzden by mala dorazit domov, tak uz aby bol buduci tyzden a mohla som si ju prezriet :) ked tak potom napisem pocity..

Robbie

Hasty, toto je pouze recenze, která má naznačit, co v knížkách můžeme očekávat. Myslím, že Soňa vybrala fotky tak, že dobře dokumentují různé části knihy. Už i kvůli autorským právům by nemohla přefotit každou stránku. Ale pravda je, že seznam všech popisovaných vrcholů by mě celkem zajímal, mapa východní třetiny Slovenska by aspoň napomohla odhadu.

Joe

Kniha "Najkrajšie..." obsahuje fotografie s technicky tak úbohou tlačou, že sa mi nechcelo veriť.Neviem, či mám sám nepodarený výtlačok pretože tu sa nevyskytla žiadna pripomienka tohto druhu. Dokonca sú použité niektoré fotografie z iných publikácií ( napr. S batohom po Slovensku - záber na Záruby), čo je však menej podstatné. Text, ako tu bolo spomínané nie je turistický, čo by som podčiarkol a nekomentoval ďalej.Celkovo pre mňa veľké sklamanie na takúto výbornú tému.

Vrchar

Bohuzial, ani tento vystup nie je celkom bez chyb (Najvyssie vrchy...),a to knizku zostavovali profici. Inak je to celkom podarene dielko, ktore si mozno sam nakoniec kupim,len tie chybycky... Turisti, ktori tuto knizku uz mate, viete kde su jej slabe stranky? Kto z vas, pokoritelia a dialkoplazci, doplni tuto recku?

Marian P77

Mam knihu Najvyssie vrchy. Kedze je zamerana skor na geologiu a turisticke informacie, nie je pisana extra putavo. Z toho dovodu predpokladam ze najkrajsie vrchy bude asi zaujimavejsia kniha.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov