Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Spoznávanie bratislavských kaverien

Diskusná téma K článku: Spoznávanie bratislavských kaverien

Lesy Bratislavy, najmä v okolí Kamzíka a Dúbravskej Hlavice, ukrývajú pamätníky z čias 1. svetovej vojny v podobe bunkrov - kaverien. Vďaka občianskemu združeniu Bunkre sa unikáty postupne vynárajú spod zeme, vyprázdňujú od množstva odpadkov a sprístupňujú verejnosti. Zúčastnili sme sa na prechádzke pod názvom “Spoznávanie kaverien od Ahoja po Kamzík”, organizovanej združením.

PaliT

Zaujímavé čítanie, zvlášť keď som celé detstvo strávil na Bielom Kríži (pri Palme) a mladícke roky boli v znamení Rösslerovho lomu, Kamzíka a okolia. Niektoré tie bunkre boli známe už vtedy, ale fortifikácia tohto rozsahu je aj pre mňa prekvapením.

Jedna geografická téma: zarazilo ma použitie názvu "Kožiarka", je to už druhý raz za krátky čas, čo som sa s tým stretol. Aký to má zdroj?

My sme to odjakživa nazývali Koziarka, tak sa volalo aj úbočie nad údolím so studničkou a príslušná časť vinohradov a chát v blízkosti vodojemu. mapy.hiking.sk/?x=17.11704…

Viem si predstaviť, že tam niekto choval kozy, ale čo by to malo s kožiarstvom, to mi uniká.

Zdenči

Keď som býval na Mladej Garde do tých končín som chodieval na huby...vidím, že som mohol aj do niečoho padnúť :-)

PaliT

Bazin, nemusíš sa ospravedlňovať, práveže som to už videl napísané aj inde, tak teraz som už zapochyboval.

Z tej studničky sme nosili v bandaske vodu domov na sódovku...

Bazin

PaliT,
my sme zasa ako chlapci pobehovali po Dubravskej Hlavici, co je aj v clanku.
Miso to uz opravil.

Ade.e

Velmi zaujimavy clanook a podnetny na navstevu. Chvalim

Sona

Velmi zaujimave, vdaka. Nejaky bunker nad Dubravkou si z detstva aj ja matne pamatam.

Zko

Naozaj pekná snaha uchovať a sprístupniť tieto stavby, ktoré ani nenarušujú prírodu okolo (nenápadnosť je vlastne ich účelom). Ale nedávno ma nepríjemne zarazilo že svetlo v priestoroch bunkra pod Kamzíkom napájajú z prenosného generátora poháňaného benzínovým motorom. Hluk motora úplne znepríjemnil pobyt a prechádzku v širokom okolí. Vedie tade aj cesta s náradím na cvičenie, no to musí byť super zážitok zacvičiť si za zvukov motora. Takéto niečo by v prímestskom lesoparku nemalo byť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma