Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rokliny Slovenského raja trochu inak

Diskusná téma K článku: Rokliny Slovenského raja trochu inak

Nie vždy je cesta zlatom vydláždená a nie vždy všetky cesty vedú do Ríma. Nie vždy sa duša a telo poteší a nie vždy sa docieli to čo má. A že to platí doslovne... stačí zájsť do najkrajších roklín na Slovensku a zažiť neopakovateľné čaro vody, premočenia, únavy a podráždenia zároveň. Alebo to je zámerom správcov Slovenského raja umožniť návštevníkom zažiť niečo čarovné a neopakovateľné? Takže, vydajte sa s nami na potulky Suchou Belou a Veľkým Sokolom, kde zažijete doby dávno minulé a zároveň súčasnou komerciou plne zastúpené.

Akacia

Prave vdaka tej divocine sa nam Velky Sokol pacil najviac... mne osobne viac ako Sucha Bela... ked sme roklinu presli, mala som pocit, akoby som vysla z rozpravky, z ineho sveta... jedna nadhera... dufam, ze to nikoho nenapadne prerobit na pohodlnu prechadzkovu drahu... a co bol bonus navyse... nebola tam plnka ako inde... a co sa tyka vybavenia... neviem od akeho casu, ale minuly tyzden tam boli tabule s upozornenim na vhodnu obuv... a uz na zakladnej skole nas ucili, ze do lesa sa berie pevna turisticka obuv, nieto este do hor...ked sa niekto boji vody a prirody, nech si radsej doma v suchu pozrie dokment...

Eric

Ja si naopak myslim, ze toto VOBEC nie je ziadna divocina. Mozno dobrodruzstvo v tom, ze sa namocim, mozno trochu popadam, zablatim, oskriem, dolamem, to ano. Ale nie divocina. Pokial je teren posiaty zeleznymi kramlami, retazami, drevenymi mostami a rebrikmi, hoci polamanymi a znicenymi, tak to uz radsej nech je to ako v Rakusku alebo vo Vratnej pekne upravene, poriadne zabezpecene. Myslim, ze tych roklin, kde sa da zazit naozajstna divocina je aj na SLovensku este poriadne vela (a aj v Rakusku napriklad).

TomXX

Milan: na Slovensku je málo "dozretých" ľudí, čo sú ochotní spolupracovať, robiť kompromisy a hlavne, chcieť urobiť niečo pre druhých. Väčšinou vidíme, že každý kope za seba, hľadí len na svoj prospech a vidí len po koniec svojho nosa. V takých podmienkach sa ťažko rodí čokoľvek s víziou do budúcnosti, udržateľné a akosi logicky urobené. Treba proste na to celé "projektový tím", lebo bez urážky, náhodný ochranár od VLKov, alebo značkár či činovník KST - nikto z nich nie je stratég, obchodník ani grafik či textár. Túto úlohu by mala plniť napr. SACR ako štátna organizácia, v úzkej spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami. Ale v našom banánistane nefunguje poriadne nič, tak sa nečudujme že nefunguje turistika a cestovný ruch...

Milan Války

Vážení priatelia,
ako som čakal diskusia k môjmu článku je naozaj vriaca. Takže je načase zaujať konečné stanovisko. To, že je článok určitou recesiou ste si mnohí všimli, no niektorí ste sa nechali zviesť len pojmami uvedenými v článku. Takže to že výraz "správca raja" je len pseudaforou ste pochopili viacerí. Ironické poznámky na stav v roklinách bolo treba chápať "medzi riadkami". Netúžim po asfaltkách, vždy viem do čoho idem, ako starý zálesák mám vždy pri sebe plno výstroje a túlanie sa po divočine je pre mňa dokonalým relaxom. Napísaním tohoto článku mi išlo úplne o niečo iné. Poukázať na niečo, s čím sa už v zahraničí vyrovnali a pochopili, že bez kvalitných služieb prilákať turistov nejde. Ak porovnám v akom stave sú rokliny v Rakúsku a u nás, jednoznačne mi vychádza že tam to robiť vedia. Síce na môj vkus sú rakúske rokliny až priveľmi "spriechodnené" čím rokliny strácajú punc divokej prírody, avšak ich zdolaním sa turista chce a dokonca sa vráti na tieto miesta ešte raz. Myslíte si, že tí mladí maďari sa vrátia? Spomínať budú len na nepríjemné zážitky plné studenej vody, neinformovanosti a radosti z toho, že to majú za sebou. Máme čo doma ponúknuť, len sa musíme naučiť ako to ponúknuť. Pretože len nahnať ľudí na niečo, čo polovičaté sa nevypláca. Nie že k nám nabudúce neprídu, ešte utŕžime aj negatívnu reklamu. A o tržbách ľudí, odkázaných na turistický ruch ani nehovorím.
Prajem Vám veľa krásnych zážitkov v našich horách, ale aj adresnej kritiky na ich stav, hlavne v oblasti služieb. Je čo naprávať.

Lenrob

Asi takto:
Cital som clanok povedzme z rychlika. Nepostrehol som, ze by autor po vydatnych dazdoch pred turou do ROKLIN zdvihol telofon a informoval sa na HZS Slovensky raj na priechodnost roklin. Clanok je radeny do \\"podskupiny\\" Nazor.
Moj nazor je, ze autor podcenil pripravu na turu do roklin.
Ano, v Slovenskom raji sa plati vstupne, s cim som sa nikdy nestotoznil a ani nestotoznim. Udajne sa pouziva na udrziavanie a zveladovanie turistickych chodnikov a technickych pomocok. Okrem ineho sa pouziva aj na zveladovanie niektorych obci a stavanie hotelov - samozrejme pre \\"turistov\\".
A ano, vramci vstupneho ste aj poisteni na zasah Hzs.
V clanku sa x krat spomina akysi spravca Slovenskeho raja - nic take neexistuje. Existuje Sprava Narodneho parku Slovensky raj, ktora vsak s vyberanim poplatku nema nic spolocne. Existuje HZS Slovensky raj, ktora s vyberanim poplatku nema nic spolocne. A potom existuje zdruzenie obci, na cele s Hrabusicami, ktore vyberaju vstupny poplatok, za vyssie spomenutym ucelom. O priechodnosti a stave roklin ma informovat HZS Slovensky raj. Zatial sa mi nikdy nestalo, ked som im zavolal, ze by mi nevedeli povedat, ako to aktualne v roklinach vyzera (vacsinou chodim v zime). To ze jednotlive organizacie nekoordinuju svoje kroky, je typicke pre Slovensko. A ano, \\"vypalnici\\" sediaci v usti roklin su obycajni ludia z okolitych dedin, ktori su radi ze maju aspon aku taku robotu. To ze v akom stave je roklina ich mozno vobec nezaujima - oni su tam predsa od toho, aby predavali vstupenky.
Zaliate technicke pomocky (rebriky, stupacky, atd...) su v ROKLINACH po vydatnych dazdoch (pri topeni snehu, atd) normalkou. Polamane, uvolnene a chybajuce tech. pomocky po kalamitach... nie je to rozsypana muka v obchode. Chce to cas a mozno aj dat vediet tym co vyberaju vypalne. A ano, trebars Velky Sokol patri do 5. stupna ochrany a preto aj po kalamitach sa snazia o minimalny zasah pri spriechodneni, zaco som aspon ja celkom vdacny.
A ci by na vsetky nedostatky mal upozornit predajca listka? Mozno ano, ale:

  1. Sme na Slovensku
  2. Nie je to ranger a turista je mu mozno u ...
  3. Pritupujte k planovaniu tury do prirody aktivne, tj. nastudujte si trasy, eventuality, pocasie, a hlavne pytajte sa kompetentych hzs.sk/kontakty/
    a nekonzumujte - zaplatil som si - dajte.
    A este ps: Slovesnky raj je krasny kut ale jeho rokliny nazyvat divocinou:)...
Daniela Tomášiková

wotr
Dobre hovoríš - súhlasím.
Keď som išla do Raja prvýkrát - mala som na nohách plátenky a keby ma niekto pred roklinou zastavil a povedal, že je to nevhodná obuv, zasmiala by som sa a aj tak by som išla.
Odvtedy tam chodím len vo vibramkách!
Človek sa učí len na vlastných chybách!
Ale súhlasím, že tie informácie by mali byť na začiatku roklín, možno by ľudia potom boli trochu opatrnejší.
Danka

Wotr

Axel ...a nie je to len o nasej lahostajnosti a nezodpovednosti??
Aj dnes su do slovenskeho raja odporucane macky/palicky ...a kolko ludi si myslis ich malo co boli na ture?? ...o vseobecnom stave pohori sa clovek dozvie jednym klikom hzs.sk ...a kolki to respektuju?? Ako kazdy den v spravach a pocasi upozornuju pozor, cesty su namrzle a hladke, treba ist opatrnejsie a mat zimne pneu....a kolko je havarii denne?? ludia na to kaslu co sa hovori...
Vyberac parkoviska nemoze vediet aky stav vody je v ktorej rokline...to sa moze zmenit aj behom hodiny.
Ale ten pripad co si dal...ze rodinku posielal vecer do rokliny by nemal nastat...ale by mal vediet podat informacie o zapadani roklin a zniceni rebrikov...aby s tym clovek vedel pocitat, prip premysliet si tu turu.

JaroB

Dúfam že napriek pár podobným článkom nepribudnú kamery a už tobôž semafór, ale zlepšiť informovanosť panáčikov by mohli.

Yetee

Nie dost, ze su kamery na kazdom stlpe, uz budu aj na kazdom strome? Alebo sa budu predavat casenky? SR je taka kontrolovana divocina pre kazdeho. V 99 pripadoch je absolutne v pohode s uzastnymi zazitkami. Staci vsak jeden sviatocny prechadzkar a uz budeme vsetko betonovat, asfaltovat, regulovat? Ved ked idem na turu, aspon si pozriem Aladina. Ked tyzden prsi, aka je pravdepodobnost, ze Sucha Bela bude sucha? Vlastne ani nemusi prsat tyzden. Raz v lete sa kdesi nad Glackou planinou spustila burka a v Stredych pieckach to zrazu vyzeralo podobne. Proste dobrodruzstvo a este dodnes sa zabavame na tom hororovom pribehu.

Turista222

A k tomu vstupnému. Určite by sa malo platiť iba raz a v rozumnej výške :).

Turista222

Polemiky o vhodnosti, nevhodnosti tu vždy budú. Ako už niekto napísal, každý hľadá iný typ zážitku. Podľa toho si vyberie napr. aj ročné obdobie, v ktorom rokliny navštívi.
Základ je informovať verejnosť o schodnosti (v tom je už zahrnuté aj rechnické zabezpečenie), a rovnako upozorniť v tom prípade, ak sú turisti nevhodne vystrojení. Nebola by zlá ani informácia o hustote turistov v roline. To je taký problém??? Pýtam sa. Samozrejme to všetko by prebehlo predtým, ako niekto zaplatí vstupné. Potom je to už na zvážení každého jednotlivca. Nikto nemôže v tomto prípade nikomu nič zakázať a ani prikázať.
Chce to len spoluprácu všetkých zainteresovaných ľudí.
A keby sa zaviedli semafóri, to ich rovno môžme zaviesť na všetky trasy výstupov napr. na sprístupnené tatranské štíty.

Yetee

Tak neviem. 1 euro parkovne + 1 euro za vstup. Pre 4clennu partiu je do dokopy 5 eur. V Tatrach sa tolko plati za celodenne parkovanie, takze ma to vyjde na stejno. Samozrejme, ze tym nechcem obhajovat slovensky folklor vyberat prachy pri kazdej prilezitosti. Len ma napadlo zopar otazok.
1.) Presiel cestovatel a turista tiesnavami? Ano alebo nie? Zda sa, ze ano, takze boli prechodne.
2.) Vzhladom k vseobecnemu slovenskemu respektu k roznym zakazom a doporuceniam, posluchol by cestovatel a turista doporucenie neakeho panacika? Ved, ked uz som sa tu dotrepal, tak kto mi to zakaze?
Este k Rakusku, Svajciarsku ci Taliansku. Naozaj su tam chodniky istene ovela lepsie. Bohuzial, v porovnani so Slovenskom, mi tam odrel do oci absulutny nedostatok turistov a cestovatelov v teniskach, zabkach ci lodickach :)

Bazin

Fotodokumentacia je bohata, ale chybami datum, kedy takyto stav panoval. Lebo mi sme boli Suchu Belu tusim pred 2 rokmi so 6rocnymi detmi v letnom suchom obdobi a nebol tamer ziadny problem.

Lubo

Kľúčovým v tomto celom je, že panáčik, ktorý vyberá vstupné nevie informovať o aktuálnom stave a obce, ktoré ho tam postavili očividne nemajú záujem to zmeniť, keďže nejde o žiadnu novinku. Ak by turista vedel do čoho ide, bolo by to v poriadku, lebo každý hľadá iný typ zážitku.

Diskusiau o tom, pri akom stave rebríkov je ešte morálne vyberať mýto, považujem v tomto prípade za druhoradú, no tiež potrebnú.

Zvyšok diskusie je typický folklór internetového fóra.

Axel

Mozeme sa tu hadat aj do buduceho roka, ci je lepsi pristup s nerezovou magistralou v style janosikovych dier, alebo chceme mat divoke haldy smyklaveho dreva ako je to neraz v Raji. Kazdy pristup ma svoje za aj svoje proti.
Ale myslim, ze sa dokazeme zhodnut na tom, ze pri takto turisticky vytazenej oblasti plnej sandalkarov, nezorientovanych rodiniek a dochodcovskych zajazdov, je nieco potrebne zmenit. A to je sposob informovanosti o vhodnosti/nevhodnosti roklin na prechod.
Kamery, semafor a podobne vychytavky su mozno fajn. Ale vela toho neporiesia. Ked je beznym javom, ze sa kopa ludi v Suchej Belej otaca pred prvym velkym vodopadom a ide nazad (a kolki to so stiahnutymi zvieracmi daju ale povedia si ze nikdy viac). Kolki sa tam za velkeho stavu vody vyberu v cinskych botaskach a nakoniec su radi ze preziju bez zapalu pluc, lebo neboli vybaveni.
Kolki sa teraz v zime vyberu na prielom a zistia, ze stupacky su pod ladom? A myslite, ze aspon na zaciatku chodnika najde niekto upozornenie, ze treba mat preventivne macky?
Osobne som zazil vyberciho parkoviska, ktory o pol piatej poobede veselo skasiroval auto a rodinke s detmi v platenkach vzapati ukazal priamy smer Sucha Bela s tym, ze za max 2 hodiny su nazad pri aute.
Otca rodiny som zastavil, ukazal mu zopar fotiek kalamity a oznamil, ze nam to len cestou nahor trvalo pomaly 3, bez deti.

Ani nehovorim o tom, ze som tam v zime videl stopy od sanok... Ano, niekto ich tahal hore roklinou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum