Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Rúbanie stromov v NP Vysoké Tatry

Diskusná téma Rúbanie stromov v NP Vysoké Tatry

Na konci piatkovej túry (13.11.2015) na Popradské pleso s návratom po Tatranskej magistrále (červená značka) ma nemilo prekvapilo devastovanie lesov v časti pod Triganom nad Štrbským plesom. Vyrubujú sa tam zdravé stromy, kolesá lesného traktora ničia pôdny profil lesa, zoťaté stromy zvážali po turistickom chodníku dole na lúku pri kolibe na Janovej polianke. Iróniou sú informačné zastávky náučného chodníka v týchto miestach, informujúce o prírode, lese a zvieratách tatier a turistovi ktorý sa tam prejde mizne zdravá príroda priamo pred očami. Je v tejto časti tatier nad Štrbským plesom vôbec neaká chránená zóna Národného Parku alebo to je už len bežný hospodársky les?! Ako je možné že tam kompetentní dovolia takéto aktivity?! Pripájam pár liniek na fotky: http://prntscr.com/9439by http://prntscr.com/9439m2 http://prntscr.com/9439x0 http://prntscr.com/943a89 http://prntscr.com/943aj7 http://prntscr.com/943avl

Knor

To si robia srandu? Na "nahodnu tazbu v SPR" podla nich "netreba informovat organy ochrany prirody" a je to "v sulade so zakonom". Naco vobec tu SPR potom vyhlasovali?

Peter61

Michal :

S-Tanapu "kontroluje" urbar aj ŠL

Michal Fizer

Jedna odpoveď mi už prišla, z LESYTANAP od pána Petríka, poslal som im email, ze ten naucny chodnik pre turistov "Od plesa k plesu" straca zmysel, lebo mizne les a príroda o ktorej sú tie infotabule, v odpovedi mi napísal že pozemky na ktorých sú osadené infotabule a vedie turistický chodník v tej časti nad Štrbským Plesom patria pozemkovému spoločenstvu urbár Štrba, chápem to tak že to je asi mimo chráneného územia TANAP-u.

prntscr.com/94uggk

Lubo

Michal, je super, ze si nieco urobil, avsak zial takato cesta nie je prilis efektivna. Jednak VLK-ari nemaju kapacitu vkladat sa do kazdej tazby. Oni by sa toho (asi) chytili az ked by bol naznak na porusenie zakona.

Pokial teda mas chut, odporucam ist cestou oficialne podanych ziadosti, ako pisem nizsie. Inak sa tym IZP, KUZP ani mesto ci SL-TAPAPu nebudu musiet zaujimat. Na druhu stranu, oficialnu ziadost resp podanie budu musiet riesit v zmysle zakona.

Michal Fizer

odpoved pre Ľuba:
čo som zatiaľ spravil je včerajší email na IZP, kde som sa ich pytal ze akym sposobom je to pásmo NP chranene kedze sa tam rubu zdrave stromy a devastuje lesna pôda. + som poslal fotky Lesoochranárom VLK 14.nov. na ich FB = bez reakcie.

Lubo

Michal Fizer:

Zozbieraj fotografie a napis podnet na inspekciu ZP. Dalej sa ohladom tejto veci informuj v ramci ziadost podla infozakona na Krajskom urade ZP v Presove, na SL-TANAPu a mesto Strba.

Nejde o to, ze by to nemali podchytene papierovo ako vravi Vrana alebo Peter61. Isto maju. Avsak toto je ukazka toho, ze ludia nemaju na haku a kontroluju vykon verejnej moci.

Takze ak ti na tom zalezi viac ako len diskutovat po weboch, tak to prosim urob. Necakaj pritom, ze toto nieco zmeni ale kompetentni uvidia, ze verejnost ma zaujem. To ich totiz zo stredno- a dlhodobeho hladiska najviac desi.

Vrana

som rad ze si rozumieme ako to u nas chodi

Nonormal

Slovensko je v smere ochrany prírody a krajiny len obyčajná diera...

TomXX

Vy tomu nerozumiete, to je ozdravovanie, presvetlovanie, prevzdusnovanie, odlykozrutovanie... :))

Michal Fizer

Smutné čo sa tam deje, a tie názvy info tabúľ náučného chodníka pri vyklčovanej časti lesa sú na smiech, alebo na zaplakanie : č.4 Les má vlastné zákony a č.5 Nie je les ako les.

Rast

tak toto je urcite "papierovo" v poriadku

Vrana

vy si myslite, ze si niekto dovoli rubat nad Strbskym plesom bez oficialneho lajstra s okruhlou peciatkou ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum