Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Obšívanka a Boboty z Terchovej

Diskusná téma K článku: Obšívanka a Boboty z Terchovej

Tradičné stretnutie prispievateľov tunajšieho portálu sa opäť uskutočnilo v Malej Fatre. Vopred sme sa s Mirom dohodli, že opäť podnikneme spoločnú túru. Hľadal som nejakú peknú trasu, aby sme z miesta pobytu v Terchovej, Bielom Potoku nemuseli šliapať dlhé asfaltové kilometre, ako minule. Základom trasy sa stala Obšívanka, ktorú som prešiel pred mnohými rokmi. Zvyšok sa uvidí.

Marcel.c

Prepáč, Martin, ale vo svojom pôvodnom príspevku z 08:08 si písal o Jánošíkových dierach, nie o Dolných dierach. Horné diery patria predsa tiež do Jánošíkových dier.

Martin knor

Marcel, nechces mi rozumiet. Vsetky mostiky v Dolnych Dierach boli v roku 2009 spravene nanovo a boli ocelove. No a v roku 2015 ich vyhadzali a natahali tam zasa nove drevene mostiky. A veru ich tam nie je malo.
(Nehovorim o mostiku na rozhrani Novych a Dolnych Dier, ale o mostikoch v Dolnych Dierach.)

Marcel.c

Martin,
drevený bude asi len ten jeden mostík v tiesňave na rozhraní Nových a Dolných dier, zvyšok je oceľový. Foto z Horných dier 31.12.2015.

Martin knor

Marcel, lokalitu si nemylim, ale pomylil som si rok. V roku 2009 som v hoteli Diery organizoval tyzdnovu akciu a chodnik cez Dolne Diery rekonstruovali, co ma dost napalilo. Davali tam nove ocelove mostiky s pruzenim odspodu.
Prikladam obrazok z tej samej casti z novembra roku 2015. Nove zelezne mostiky nahradili drevenymi. A v hoteli Diery, v ktorom som bol ubytovany, vraveli, ze islo o nejaku iniciativu ze drevo je prirodne a preto to vymenili.
Pomyli som sa preto, ze som tam bol aj v novembri roku 2014. Sam uznas, ze menit v podstate nove ocelove mostiky (siel si po nich len par mesiacov prv) za drevene bolo dost zvlastne. A teraz napis cosi o tom, ze Slovakovi sa nemozno zavdacit :-) .

Tomka

Nie som a priori proti železu v prírode. Veď taký Prielom Hornádu by sa bez neho nedal sprístupniť ani ferrata by sa nedala vybudovať. Myslím si však, že na turistických chodníkoch by malo byť naozaj len tam kde pomáha prekonať nebezpečný úsek.
A ani nie som celkom presvedčená, že schody pomôžu k zastaveniu erózie.
A už vôbec nie som nespokojná, ani nešťastná, len som trošku posmutnela, že si civilizácia ukradla ďalší kúsok prírody.
A to snáď môžem, či nie?!

Marcel.c

Ak tie schody pomôžu k zastaveniu erózie pôdy na chodníku, vnímam to ako užitočný počin. A prečo pozinkovaná oceľ namiesto dreva? Pretože vydrží násobne dlhší čas.
Zdá sa, že Slovákovi sa nie je možné zavďačiť nijakým spôsobom, za každých okolností je nespokojný a nešťastný...

Marcel.c

@martin knor
To si asi mýliš lokalitu. V Jánošíkových dierach sú oceľové mostíky aj rebríky, viď foto z 15.02.2015.
Pochybujem, že by nové drevené mostíky z roku 2014 ešte v tom istom roku roku menili za oceľové.

Martin knor

Teraz to islo. Nuz, spravit z chodnika schodisko... Pritom nerozumiem tomu, preco musia byt stupne zelezne. V nedalekych Janosikovych dierach robili v roku 2009 nove zelezne mostiky a potom prisla akasi iniciativa, ze drevo je prirodne a cele to prerabali. (V roku 2014 uz boli vsetky mostiky drevene.) Toto moze mat podobny osud.

Tomka

Práve som dopozerala Televíkend a trochu som zasmutnela. Obšívanka je moja obľúbená trasa v MF a verím, že chodník bolo treba zrekonštruovať, ale nie je tam toho železa akosi priveľa?!

MisoB

Vďaka za info. Náhodou som šiel rovnakou trasou dnes - aj som to zameral GPS a opravím. Už od Terchovej sú aj nové smerovky žltej, snáď je vyznačená aj celá nová trasa až na Beliankse skaly.

Ľudovít Medveď

Dnes popoludní som prechádzal z Terchovej dolinou Obšívanka na Malé Nocľahy a dialej na rázcestie Tiesňavy. Neviem, ako kedysi, ale dnes je žltá značka značkovaná inak nez som našiel na dostupných mapových serveroch.
Z Terchovej vedie Družstevnou ulicou na rázcestie Oravcová, kde sa oddeľuje žlto značený turistický okruh na Krížovú cestu pod vrchol Oravcová a späť do Terchovej (ten tiež nie je uvedený na bežných mapách). Z rázcestia Oravcová kopíruje cyklotrasu až ku krížovatke s modrou značkou v obci Poddolina. Odtiaľ je novo vedená cez osadu Mažgutovci, Malú Bránicu až na Belanské skaly.
Na Obšívanku sa dá dostať iba po modrej značke. Priama cesta po bývalej žltej značke je zafarbená hnedo, no možno sa použiť dá.

Knor

Vlani tam bolo este viac hmly. Inak, na jar 2009 sa menili mostiky vo vstupe do Dier. Nove boli kovove a nedavno ich nahradili drevenymi. Dlho teda nevydrzali. Tie otrasne plechove schody zrejme postihne rovnaky osud.

PaliT

Mňa zasiahla tá záležitosť s havkáčom, práve takých dvoch berieme na túry a sú to členovia rodiny, takú stratu si väčšina ľudí ani nevie predstaviť.

Tu je fotka s autorom článku na Malých nocľahoch: picasaweb.google.com/…/uJVJn4…

Tu je link na celý album z toho dňa: picasaweb.google.com/…/Tiesna…

Mimochodom, tie schodíky nie sú z nerezu ale z pozinkovanej ocele.

Vlado z NZ

stretli sme sa tých nocľahoch. Obšívanka je veľmi pekná a zatiaľ nie až tak známa, článok si zaslúži, tiež som nad tým uvažoval.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma