Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo si želať pod outdoorový stromček

Diskusná téma K článku: Čo si želať pod outdoorový stromček

Uplynulú nedeľu ste premeškali možnosť poslať Ježiškovi list po Mikulášovi, no nezúfajte, ešte nie je všetko stratené a pozorný Ježiško určite načúva, čím by vám urobil radosť. V redakcii sme preto dali dokopy tipy na vhodné outdoorove darčeky – ide o veci, ktoré radi používame alebo nás zaujali. A aby ste sa nemuseli cítiť trápne pri preposielaní odkazu alebo zdieľaní na sociálnych sieťach, ide o veci do 100,- eur. Drahšie si aj tak budete musieť zaobstarať sami, lebo Ježiško, ako správny ekonóm, nemá rád tlačiarne na peniaze, a preto sú jeho možnosti obmedzené.

Remy

Jjano:
Podla mna to to iste nie je. Su konstrukcne odlisne. Ina retiazka, material, zvaranie ociek, atd... Napr. nesmeky od Nortec sa mi rozpadli.

Peter61

Nepisem ku konkretnemu modelu/vyrobcovi maciciek, ale vsimnite si, ze ich pouzivaju aj HZS a nosici. Nie su sice certifikovane ako PPE, ale na rozdiel od turistov oni vedia dost presne, do akych podmienok idu.

JaroB

Používam nesmeky CT piatu zimu(dokopy možno 50 túr), na túry do náročnosti Šumiac-Kráľova hoľa je to parádna pomôcka. Odolnosť tej gumy ma prekvapuje. Už sa raz roztrhla na očku, ale to som sa v nich x krát štveral po neuhádzaných rúbaniskách so sklonmi do 45° kde sa mi do nich kvačkali haluze, dá sa to ľahko opraviť špagátom. Sklony nad 30°však neodporúčam a už vôbec nie VHT v Tatrách. Pri -24 tá guma bola o dačo tuhšia, ako pri izbovej teplote, no stále bola veľmi pružná. Očká na retiazke sa mi za ten čas zlomili 3, je to z veľmi tvrdého drôtu, ktorý sa na ostrých balvanoch môže zlomiť, jednoduchá oprava drôtom(najlepšie starý špic z bicykla). Akurát to nabaľovanie snehu okolo nulových teplôt sa mi zatiaľ nepodarilo vyriešiť. A samozrejme to na topánke nedrží ako riadne mačky.

Jjano

To, že sa na ne nabaľuje sneh, môžem potvrdiť, ale v rámci normy sa s tým bežná turistika dá robiť. Nie sú to mačky na horolezectvo či na VHT, ale na turistiku a na tú slúžia (aspoň mne) výborne.
Ako som už písal inde, mám topánky myslím 11 alebo 11,5 a na ne je aj najväčšia veľkosť tých mačeniec trochu tesná, stláča nohu. Ale aj to je v rámci normy, účelu a ceny.

Muska

rc1 ten gumený matroš (CT) je dpbrý a zvláda aj mrazy.. Tak ako píše Ľubo treba občas prekontrolovať retiazky či sa niekde neroztiahlo očko (najmä tie čo sú na gume, čo svedčí o sile gumy). Mne sa to povolilo za dve sezóny len raz, bolo to po "behu" na bus 6 kilometrovou dolinou po ľado-asfalto-makadamovom mixe a priznám sa mačiatka som vôbec nešetril. po troch minútach s kliešťami v nich ďalej brázdim poľadovice na lesných cestách a nedám dopustiť.. do horskejšieho terénu ich neodporúčam (nabaľuje sa na ne sneh, hroty sú krátke a nohe chýba istota).

Jjano

Remy, to sú tie isté :-)

Evidentne jeden noname výrobca, od ktorého to kupujú distribútori a pomemuju podľa svojho...

Forkie

nic v zlom ale jezis neni. a ked je tak je pod vplyvom navykovych latok poskladany v priekope a na ludstvo kasle. a na vianocne darceky uz absolutne. takze tento pr clanok je nehorazna KACICA

Remy

Co sa tyka nesmekov, super su Snowline Chainsen light a pre subtilnejsich Chainsen pro.
Pouzity dobry elastomer, pevne a retiazky, komplet aj s hrotmi v nereze.

Lubo

Pokial zvolis optimalnu velkost, na topanke ti to bude dobre drzat. Necakaj vsak, ze ti to nahradi macky. Nie je to urcene na take pouzitie. Najma strmsie stupania/klesania, ci traverzy su v tom trochu o hubu, lebo hroty su kratke a nejdu az ku kraju topanok. Je to skor vhodne ako zaloha, ked je sanca, ze by si to potreboval ale mala, tak sa ti nechce nosit klasicke macky. Tiez je dobre, ked vies, ze je ladovo, no ides len merne kopce.
P.S. precitaj si moj clanok, co som linkol, tam o tom pisem.

Rc1

pri slapani do kopca alebo pri schadzani z pridsieho kopca to drzi na nohe pevne ako klasicke macky?

Jjano

Ja som to používal v mraze, bez problémov.

Rc1

a ta guma nema nejaky problem s natahovanim trebars ak je pod minus 20? skusal si ich uz natahovat v takom mraze? myslim ci by nahodou nejako nestvrdla alebo nepraskla. tie retiazky vyzera ze by sa pripadne dali aj opravit ci nie?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma