Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Glödis – rakúsky Matterhorn

Diskusná téma K článku: Glödis – rakúsky Matterhorn

V polovici júla som strávil 5 dní v Schobergruppe (Vysoké Taury). Posledné dva dni som nocoval na Lienzer Hütte v údolí Debanttal a vybehol som na Glödis a Schleinitz. Na obidva kopce vedú atraktívne zaistené cesty bočnými hrebeňmi. Pre turistov je atraktívnejší impozantný Glödis, ktorý pre jeho tvar nazývajú rakúskym Matterhornom.

Merhorn

Ale ved to je ok, pisem, ze kazdy nech chodi v com mu vyhovuje. Len ma to prekvapilo. Pre mna rifle patria uz len ako spomienka. v civile nosim len mencestraky, ale to je OT.
ja si pri pohlade na nikoho odpluvat nebudem. kazdeho vec kedy, kam a v com ide...

Knor

Dobree, paci sa mi ten mladenec na skale.
Inak, tu nejde o ziaden sentiment. Jednoducho sa mi to osvedcilo, ako vravi klasik: "dlouholetym zkousenim". Ale ked viete cosi lepsie, necham si poradit. Rifle si kupim tak raz za 1 az 1.5 roka. Najprv v nich chodim do prace a ked sa osuchaju (alebo ked sa mi rifle co prave nosim do hory roztrhaju) tak tie mestske zacnem pouzivat do hory a do roboty nosim nove. Teda ma gate do hory v podstate nestoja nic, ale nove predava Vietnamec za 10 eur. Rad by som zostal cenovo kdesi na tejto urovni :-) .

Merhorn

Uf, pani, ja som tiez zazil casi davno minule, ze som chodil po horach v rifliach. No nesuhlasim s tebou pali, ja som nasiel lepsi matro na turistiku uz dano. ALe samozrejme kazdemu podla gusta.
Ja rifle nenosim ani normalne a do hor?, by ma je.lo :)

Knor

Pali, predpokladam ze na hladkej stene nie je zelezo preto, lebo zjari tam sneh/lad nebude, zatial co na ostatnych miestach ho moze byt dost. Ale je to iba moj laicky predpoklad.
K zaistenym trasam. V celej Schobergruppe je ich spolu asi 7, z toho iba dve tu popisane su "moderneho typu". Z tych ostatnych niektore maju menej ako 50 m. To zasa nie je az tak vela. Kedze v Rakusku sa mozes pohybovat po horach ako len chces, tak je tu dost miesta aj na lezenie ci prechadzky divokejsieho typu.
Michal, ano v horsich podmienkach to nie je to prave. Ale horsim podmienkam v horach sa snazim vyhybat. Naviac, osvedcilo sa mi chodievat na maximalne 3 dnove prechody, pretoze potom zacinam byt unaveny a vela toho neprejdem. A kym slapem, potrebujem skor chladenie ako zahrievanie. Tak ci tak, horsie pocasie istia lahucke klasicke sustaky, ktore mam stale v batohu. (Len v nich sa cez krovie bez sramov nepretlacim.)

Vrana

Bejvavalo ale dnes? Mozno z akehosi sentimentu. Stacia horsie podmienky a podchladenie v mokrych rifliach je zarucene.

Zdenči

Spomínam si na jednu zimnú túru, snehu vyše kolien, pomerne mokrý. Jeden z partie šiel tiež v rifliach. A tie si pekne nasávali vodu zo snehu a na konci túry bol mokrý aj tam, kde nechcel...ale inak za suchého počasia to naozaj nemusí byť od veci.

PaliT

Inak pozrel som si teraz fotky k článku a tiež mi prebehlo hlavou, že s tým železom už to začína byť trochu prehnané, pripadá mi to ako znásilňovanie prírody. Ja viem, dnes sa už nikomu nechce pražiť káva, potom mlieť a potom klasicky uvariť, tak stále častejšie pijeme instantnú a tak je to aj v horách, ľuďom sa už nechce učiť klasicky sa istiť. Namiesto toho, aby bolo v trase zopár kramlí a isticich bodov, tak ťaháme na hory bleskozvody.
A tiež som nepochopil, že nechajú takú hladkú platňu, keď inde natrieskajú kopu železa aj s rebríkmi. Dajakô nekonzistentnô to je.

PaliT

Rifle sú predsa pôvodne pracovným oblečením aljašských hľadačov zlata. Používam ich na všetko možné, ale radšej strečové. No nie sú ideálne do prírody ak leje. Inak sotvo nájdeš lepší kus oblečenia.

Knor

Nerozumiem. Rifle su predsa idealne oblecenie na turistiku. Na narocnejsi teren kde treba trochu liezt vsak pouzivam gate od Vietnamca. Volakedy za studentskych cias som mal oblubene "turisticke" rifle, na ktore som sil zaplaty ked sa trhali. Chcel som vyrobit gate na sposob kabata Sama Howkinsa. No ked som uz nedokazal presit pat vrstiev latky (v zahyboch obcas prelozenej), tak som to vzdal :-D .

Zdenči

Rifle sú bežným Martinovým turistickým oblečením. Tiež ma to trošku šoklo, keď som ho tak prvý krát videl v Tatrách :-)

Vrana

Pekne tury. Mam vsak pocit, ze bratia Rakusania to s tym zelezom uz prehanaju. Som rad, ze vyvoj v Tatrach sa zatial neubera tymto smerom.

a tie rifle ma dostali :-)

Merhorn

parada. mam jednu odveci otazku. ty si siel na glodis v rifliach?

Knor

Precital som si to. Myslim, ze vtedy nebola nielen ferata cez tie kopceky zo Schleinitzu na Sattelkopfe, ale ani asfaltka z Nussdorfu do Debanttal. Ta lanovka co spominas na mape vypada ako Materialseilbahn, lanovka pre ludi zacina takmer o 1000 m nizsie a konci asi o 200 m vyssie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma