Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo zbaliť do batoha na jeden deň

Diskusná téma K článku: Čo zbaliť do batoha na jeden deň

Pri debate s autormi z Hikingu padol nedávno návrh, že by nebolo zlé dať čitateľom viac návodov na to, ako sa vystrojiť a vyzbrojiť, čo si so sebou vziať na túru, recepty na varenie v prírode a pod. Ostrieľanému turistovi sa to už možno nezdá dôležité, ale náš turistický portál často vyhľadávajú aj menej skúsení ľudia a verím, že článok pre nich môže byť užitočný. Príspevok sa hlbšie nezaoberá oblečením, obutím a stravy sa dotýka len okrajovo.

Pocestna07

Šaňi, no po tvojom príspevku mi už nedá inakšie ako takto :) :) :) ďakujem za tú dávku smiechu

JtR

Neviem, na nožoch si nijako extra neulietam. Nepatrím ale k tým, ktorý si vystačia s kuchynským a príborovým :) Už na začiatku som predsa povedal, že na tú slaninku a chleba úplne stačí ten Victorinox, nie? Ale keď autor článku, ktorý má ambície radiť ostatným, hovorí, že potrebuje niečo na hrubšiu prácu a sníva o Schrade, tak ja tvrdím, že to nepovažujem za dobrú voľbu, lebo ten nôž na hrubšiu prácu jednoducho stačiť nemusí. Nič menej, nič viac. Na začiatku som sa vyjadril stručne, nestačilo. Potom to rozpíšem a niekoho z toho bolia oči... na to je jediný recept, nečítať to :) A to som si vždycky myslel, že toto je diskusné fórum aj o vhodnej výstroji... :)))

Peter61

kofibrejk:
Jano, diky, dostudujem, co to je uhlikovka (goggglkakademy, alebo sa spytam spolubyvajucej hutníčky).

@ 0:20 JtR
tolko, ako Ty v tomto prispevku, by som nedokazal napisat (s porozumenim) ani o vybave na hreben Mt.Blancu
petzl.com/…/What-s-in-Ueli-St…

PaliT

Treba asi dodať, že nožíky vyvolávajú u chlapov vášne už od veku cca. 4 roky, preto sa občas debata vyvinie do nečakaných amplitúd. Veď ja musím byť pripravený zaklať medveďa, keby napadol moju milú. Vstúpim si do svedomia a zvážim ten Kizlyar. Alebo vydrankám od kamoša tú jeho kudlu, ktorú si vyrobil z listovej pružiny, čo našiel po dedovi v šope. Alebo si doprajem vysnívaný kúsok od Laskyho z damascénskej ocele.
Treba si vybrať. Nie všetko je len o praktičnosti, ale veľkú rolu zohrávajú pocity. Na SNPéčku by som si možno veľký nôž nebral, ale na kratšie akcie bežne. "Vše dle zvážení každýho soudruha..."

Jjano

Peter61, na syr nie je veľmi vhodný, pretože je z uhlíkovky 1095. Na syr treba kúpiť niečo z uhlíkovky 2065 a s lepším púzdrom...

TomXX

jjano: úplný súhlas. Bežný turista potrebuje nožík ktorý je skladný, ľahký a použije ho v princípe na krájanie jedla, zastrúhanie palice, odrezanie šnúrky... Ak je niekto tramp alebo survivalista alebo robí bushcraft, nech si kúpi hoc aj mačetu alebo katanu :)

Peter61

jjano,
a dá sa tým hocyjakím nožom krájať aj sir, alebo iba slaňyna ?

Jjano

JtR, určite si v mojej otázke pochopil určitý sarkazmus. Mám totiž z toho zbožňovania nožíkov veľkú srandu, je to celé len bublina... Samozrejme, vôbec nespochybňujem, že jedny nože sú kvalitnejšie ako druhé. A vôbec nespochybňujem, že pre veľa ľudí je to hobby. To vôbec nie.
Len z hľadiska turistiky je to celé úplne jedno. Tú slaninu si odkrojíš a prút zašpičatíš s hocijakým nožom, dokonca aj s tým Schrade... :-)

JtR

Čomu nerozumieš? Veď skús čítať s porozumením. Či treba všetko explicitne?
a) Výrobca. Schrade patrí od roku 2004 do portfólia Taylor Brands. Nie je to práve to, čo ja osobne považujem za renomovanú značku. Nehovorím to preto, že by som bol snob, ale Taylor vyrába prevažne v Ázii. Moja skúsenosť (sám mám od Taylor Brands zopár kusov): Výstupná kontrola u Taylora púšťa dosť nedokonalostí, ktoré by u mnohých iných (renomovanejších) výrobcov neprešli. Príklad? Čo tak odfláknutý výbrus? To už je dosť problém. Ja si to ale viem opraviť. A ty? Alebo ten, komu bola adresovaná rada v článku? Skrátka, pre mňa je Schrade taká lepšia low endová značka, nech mi je odpustené.
b) Materiál. SCHF9 má byť z uhlíkovky 1095. Z rovnakej ako napr. "mariňácky" Ka-Bar. Ak je to tak, nie je to zlý materiál. Síce, ako je u uhlíkoviek zvykom, ľahšie chytí líšku, ale dobre drží ostrie a keď ho treba nabrúsiť, dá sa to aj vhodným kameňom vytiahnutým z potoka (vyskúšané). Nejdem spochybňovať, ako v tomto funguje výstupná kontrola a či to u Schrade/Taylora vždycky je alebo nie je poriadna 1095, treba si kúpiť oba (teda aj Ka-Bar) a porovnať, čo vydržia. Podľa názvu/popisu je ten Schrade "Extreme Survival" (podobný úškrn ako tieto prívlastky u mňa vyvoláva, keď vidím, čo všetko je "tactical"), tak ho treba trocha potlačiť do extrémov. Hin se ukáže!
c) Konštrukcia. Je fajn, že je to full-tang, ale zase by som túto skutočnosť nijako nepreceňoval. Nepamätám si, aký to má výbrus. Snáď taký, aby sa pri tých "extrémnych" robotách nevyštiepaval! Čepel s ostrím tvaru "recurved" u tohto typu noža je skôr estetická záležitosť, než že by mala nejakú funkciu. Nejdem hodnotiť (ne)praktickosť a keďže nepredpokladám, že by s tým niekto išiel bojovať, tak nebudem zbytočne hľadať zápory. Akurát pri brúsení to bude o trochu viac práce, zvlášť pre začiatočníka. Blbá je podľa mňa textúra črienok. Tento nôž som držal len suchý a čistý, ale prišlo mi, že to nebude nič moc pre mokré a špinavé ruky. Ale tu sa môžem mýliť.
d) Puzdro. Nehodnotím, lebo si nepamätám, ako presne bolo riešené, napr. či a akú malo vnútornú vložku. Napohľad pôsobilo OK, len s drobnými nedokonalosťami v šití.
e) Osobná skúsenosť. Videl som pred pár rokmi na vlastné oči, ako pri ľahkom "ďobkaní" do dreva uletel odlomený kus čepele a ľahko zranil majiteľa. Nie som si istý, ale tuším išlo práve o SCHF9. Osobná skúsenosť nad všetky fotky, videjká a recenzie z internetu! Všakže? Zároveň si ale nedovolím spochybňovať, že sa môžu ozvať aj spokojní užívatelia SCHF9.
f) Cena. Pokiaľ viem Schrade, o ktorom je tu reč, sa hýbe niekde okolo 60 eur. To nie je málo. Aj kvalitnejšie nože sa dajú kúpiť do stovky. Keď už sa hrať na ten "extreme survival", prečo napríklad neobetovať peniaze na Kizlyar Sterkh 2 Black (cca 90 eur), alebo hoci aj na spomínaný dekádami preverený mariňácky Ka-Bar (cca 100 eur), survivalový Fallkniven F1 (cca 120 eur), alebo x iných modelov od renomovaných výrobcov, podľa finančných možností, vkusu, individuálnych preferencií?
Takže na záver. Zabil som teraz pár minút vypisovaním, prečo nie práve Schrade SCHF9 a vlastne, prečo radšej vôbec nie Schrade. Je to môj pohľad na vec a nikomu ho nevnucujem. Ale viem, o čom hovorím. Vie to aj autor, ktorý sníva o Schrade na presekávanie malinčia (čo samo osebe nedáva moc zmysel, lebo malinčie ide lepšie prestrihávať než presekávať)?
Stále teda nechápem, prečo áno, prečo ísť do low endu. Prečo niekomu príde na um vyhodiť nemalý obnos peňazí na kvalitné oblečenie a výstroj do hôr a potom šetriť pár eur na takom nástroji ako nôž. A prečo ešte niekomu dávať takú radu v článku? Lebo fakt jediné, čo vidím pozitívne na low endoch, je práve cena. Ale tá je, ako som naznačil, výhodná len relatívne.
Píšem vlastný názor vychádzajúci z mojich skúseností a z poznatkov, ktoré mám. Nikomu nechcem kaziť kšefty a nikoho nechcem oberať o ilúzie. Každý, nech si kúpi, čo chce. Ale rád by som sa vyhol ďalšej otázke "čo je na ňom také zle?", pokiaľ mi niekto nedokáže vysvetliť, čo je na ňom také dobré, aby sa ho oplatilo odporúčať ostatným. :)))

Jjano

Ja tomu furt nerozumiem. Čo konkrétne zlé je na tom noži?

JtR

Áno, pobavilo ma to. Tváriť sa, že menej skúseným odporúčam, čo si majú vziať do batoha a popri tom snívať o noži od Schrade... Naozaj ma to pobavilo, ale nemyslím to zlomyseľne. Viem, že ťažisko toho príspevku bolo kdesi inde. Len toto mi príde ako fakt blbá rada. Asi ako veriť, že ruksak od Miltec odvedie rovnakú službu ako od napr. Fjallravena. Odhliadnuc od toho, že (nielen) ja osobne si Schrade dovoľujem považovať za low end značku, videl som na vlastné oči dva v podstate nové nože od nich, ktoré nevydržali to, čo nože tejto konštrukcie vydržať musia. Kto by chcel fotky, na internete toho nájde kvantum.
Uvažujem, z ktorej strany to vziať, aby z toho vzišla nejaká dobrá rada. Zoberme to tak, že ak niekto investuje stovky do dobrej obuvi, oblečenia, ruksaku, spacáku, stanu, atď., lebo chce byť do prírody vybavený vecami, na ktoré sa môže spoľahnúť za každých okolností, potom by mal byť ochotný priplatiť si aj pár desiatok eur za taký dôležitý inštrument ako je nôž. Na druhej strane, skvele vie poslúžiť aj nejaká Mora za 10-20 eur. Samozrejme, záleží od nárokov a pár ďalších premenných. Našťastie, existujú u nás fóra, kde sa dá požiadať o dobrú radu. Nechcem robiť nikomu reklamu, ale poznám aj predajcov, ktorí primárne nejdú zákazníka ošklbať, ale naopak, dokážu dobre poradiť, aby nôž splnil všetky požiadavky. Aj cenové, ak sú aspoň trocha realistické. Schválne nechcem nikomu vnucovať môj pohľad na vec, hoci dvadsať rokov rôznych skúseností s nožmi rôznych typov od rôznych výrobcov asi nie je úplne na zahodenie.

PaliT

To by zaujímalo aj mňa, ten Schrade síce ešte stále nemám, ale mám o ňom zo dve dobré referencie z prvej ruky.

Ach áno, aj Victorinox používam dlhé roky a teraz som prišiel z Veľkej Fatry, kde som mal so sebou tento prastarý nožík, čo už ani netuším kedy a ako som k nemu prišiel – Tramontina. Výhodou je, že už má celkom slušne dlhú čepeľ, ale je dosť ľahký...

Jjano

Ako teda mne je to úplne jedno, ale čo zlé je na tom noži Schrade, že ťa to vybudilo k takej emotívnej reakcií?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma