Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

Cojaviem

Peter61: mal som na mysli stravovanie. Napr. ty sam si vareny peceny na brncalke, pre mna jednoducho isli dole kvalitou aj ponukou a brutalne hore cenou..
Jjano: tak zrusme aj lyziarske vleky ak ma byt problem s energiou, ved aj lyzovanie je marnost nad marnost..
No a jednoducho moj subjektivny nazor, ked neviem varit, tak si zavolam na par dni kuchara a naucim sa, ked mam byt ofucany za okienkom, tak idem robit nieco.ine, atd.

Jjano

Cojaviem, prirovnanie s lyžovaním nie je korektné. Pri lyžovaní o niečo ide - aktívny pohyb, obratnosť, ľudia sa môžu zdokonalovať, dávať si ciele a tie sa snažiť dosiahnuť atď atď atď. Lyžovanie má negatívne dopady na prírodu a v slovenskom poňatí aj na ekonomiku, ale pre jednotlivca má aj pozitívne prínosy.

Pozeranie sa na opracované tony ľadu, ku ktorým sa privezieš lanovkou, nič z toho neobsahuje. Je to čisto iba kapitalizácia vlastníctva a "ňuňu" efektu bez akéhokoľvek pozitívneho dopadu (ak teda pod pozitívnym dopadom nemyslíme výchovu ku gýču).
Keby to nebolo v tej kupole, do ktorej sa vháňa studený vzduch a ktorá skrátka ukazuje, že nejde o nič ide ako o prilákanie ľudí na tú lanovku po čo najdlhšiu dobu, tak by mi to zrejme nevadilo. Snehové sochy pred Rainerkou mi nevadia, Petrasovu snahu rešpektujem oveľa viac ako prácu autorov ľadového dómu v hangári - možno aj práve preto, že tie sochy sú také pominuteľné a Petras to vie...

Martin knor

Jano, ja s kolegom suhlasim. Tak ako Ty rozlisujes medzi dvoma gycmi (Petras a ladovy dom), tak sa da rozlisovat medzi lyzovanim po zjazdovke a bezkovanim/skialpom. Dokonca ked sa prejdes do toho domu, mozes mat viac pohybu ako ked budes stat frontu na vlek :-) .

Treba to brat s nadhladom. Ked to prezeniem, tak keby sa minalo menej elektriny, bola by na 1 kWh drahsia. Teda mne taketo aktivity znizuju cenu elektrickej energie.

Jjano

Martin, tomu som neporozumel.

Ak lyžuješ, tak lyžuješ a bez ohľadu na to, či na zjazdovke, na bežkách či voľne v teréne, tak sa hýbeš, spaluješ veľké množstvo kalórií, srdiečko búcha, svaly pevnejú. Drvivá väčšina ľudí je po lyžovačke viac alebo menej zdravo unavená.

Vzdalenosť dómu od stanice lanovky je naproti tomu nejakých 150 metrov. Ako pri tom môžeš mať viac pohybu ako pri lyžovaní?

Petrasove sochy nepovažujem za gýč.

To s tou elektrikou je pre mňa tiež trochu mimo. Nepísal som nič o jej cene. Namietam zbytočnosť jej míňania a poskytovanie zlého príkladu jej vynakladania pre populáciu.

Martin knor

Jano, myslel som to tak, ze si uvadzal, ze Petras nemina elektrinu zatial co dom ano. A podobne zjazdove lyzovanie mina elektrinu, zatial co bezky/skialpy nie. Preto mi prislo to prirovnanie adekvatne. (Ale paralel sa tam da najst viac.)
P.S. Petrasove sochy povazujes za umenie? :-D Cela Reinerka je predsa iba pasca na ceprov.

Jjano

Ale jasne že nie, nepovažujem to za umenie. Nemá to nič spoločné ani s umením, ani s gýčom. Na nič sa to nehrá, skrátka tam chatár stavia snehuliakov, asi aby obvzláštnil chatu a ľudia sa na tam prišli pozrieť. Nemíňa na to velikánske množstvo elektrickej energie a nerobí z toho haló-ňuňu kampaň v médiách. Je to autentická aktivita autentického chatára a jeho priateľov, ktorý si to aj odmaká. Verím pritom tomu, že popri lákaní ceprov na čaj s horcom a horalky je v tom aj trochu naivnej (=prirodzenej) úcty k prostrediu a k tradíciám.
Tieto veci pri ľadovom dóme nevidím, sorry.

A s tým lyžovaním som skrátka myslel presne tak, ako som to napísal: aj keď má negatívne dopady, tak je z neho aspoň nejaký objektívny osoh. Z dómu žiadny objektívny osoh nevidím, aj keď negatívne dopady áno.

Peter61

@ 9.XII.17 09:04 Cojaviem
neviem porovnat SD s ostytnymi, lebo tohoto roku som tam mal iba kavu + zakusok k vyvozu. co je poněkud specificky produkt za 10 €.
sliezskydom.sk/pobyty/vylet
Bol si v bufete, alebo v restauracii ?

Co sa tyka Brncalky, nevidim to tak ako Ty. najcastejsia staznost je, ze nestihaju zjest veceru, lebo je to privelka porcia. Najma na kurzoch, ked je to menej pohybu, ako na stretkach, kde je kazda tura cca 1000 m. Alebo pri nasom stole pri polpenzii sa im zda moja bezmasita lepsia, ako maso.

Na pobavenie : na Popradskom hu halusky lacnejsie ako v T.Kotline alebo v Smokovci.

Vladimir Popluhar

PaliT to dobre napísal a súhlasím s jeho názorom. A čo sa týka elektrickej energie - v mestách pri osvetlení kostolov a iných pamiatok sa jej minie omnoho viac.

Peter61

Vladimir Popluhar,
toto, co pisal 09/12/17 08:10 PaliT:

  • je sice pravda (do urcitej miery je to aj greenwash ako tatraflowers ?)
    -je rozporuplne, lebo aj tento "dóm" je pripravou na lanovku Hrebienok - Skalnate pl.
PaliT

Ak urobia akustický koncert na Hrebienku, to by ešte šlo, ale radšej v Smokovci. Koncert na Terynke je už úplne cez čiaru.

Ľadový dóm ako masírovanie verejnosti pre súhlas s lanovkou je už dosť divoký konštrukt na hranici konšpiračnej teórie. Stavia ho a financuje vari tá istá organizácia, čo plánuje tú lanovku?

Vladimir Popluhar

Peter - tej prvej poznámke som velmi neporozumel. K tej druhej len tolko, že potom je ten "dom" prípravou na lanovku už 5 rokov. Chcem len dodať že ta lanovka je uplne mimo môjho pochopenia - ale penize, peniaze i peňeži alebo love vladnu svetom - s tým vela nenarobíme. Ja som skôr zastanca tohto projektu - domu - z dôvodu, že ludia aspon trošku prídu vyvenčiť svoje ratolesti pod zamienkou navštivenia tejto atrakcie.

Jjano

Súhlasím s Petrom.
Greenwash je možno silné slovo (ale možno Peter vie viac ako my), ale ľudí to skrátka vychováva, že aj takéto disneylandy patria do národného parku a teda to ovplyvňuje ich povedomie.
"Príprava na lanovku" je možno silné slovo (ale možno Peter vie viac ako my), ale určite to postupne znižuje prah citlivosti populácie k developerským projektom.

Peter61

Na Hrebieku dakto " zrusil" lanovku, tym padom Sorea hotel isiel do utlmu. Zmena vlastnika minuleho roku
Projekt lanovky Hrebienok - Skalnate pl. uz raz nepresiel v mestskom zastupitelstve Mesta VT ( v minulom zlozeni.) Je pravda, ze ubytovacie kapsasity v Smokovci su, ale lyzovat dokopy nieto kde.
Takze :

Vlado : vyvetrat ? vyviezt na lanovke

PaliT :
vt.sk/…/tatransky-dom-20172018

Japen

Je to jeden veľký gýč, opakujem sa, VEĽKÝ GÝČ! Ale, bolo tu správne napísane, treba podporiť lanovú dráhu :) Keď to už musím byť, tak nech to postavia niekde dole, hoc aj v Poprade, či v Mikuláši. A je komické hovoriť o vetraní ratolestí. Vyvezieme sa deti hore lanovkou, dáme si v reštaurácii jesť, pozrieme na kostolík, urobíme selfíčko, dáme na fejs a akcia ako hrom. Máme "čárečku", boli sme :) Ale budiž, niekomu takéto vetranie ratolestí takto vyhovuje.

Lubo

Japen – offtopic, no neodpustim si:
Hrebienok je na vencenie ratolesti velmi dobry. Hore lanovkou ak ratolest(i) este tolko neuchodi(a) hore kopcom. Hore sankovacka/bobovacka/loparovacka (od hotela Sorea je skvely biezok) a nasledne navrat na saniach dole. Pocas pekneho dna sa tam da pekne stravit pol- az cely den. Nemusi to samozrejme zahrnat ladovy dom. Ale zas ked to tam uz je, tak moze ak nie je rad privelky a detom sa chce.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov