Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

Beta

Dobre, vzdávam sa, nemám už žiadny argument. Vidím, že všade kam pôjdem v oblasti slovenských Tatier, stretnem TMR. No, možno na vrcholoch ešte je sloboda.

Peter61

ad 17.12.2017 15:54 Beta
Ľadový dóm bol "nápad" OO CR Tatry. Akože ...
Členovia OO CR sú aj mesto VT, TMC a pod.
vysoketatry.sk/…/tatransky-la…

regiontatry.sk/pl/
Svojho času napr. OOCR potrebovalo "zainvestovať "30 000 €, tak oprášilo chorý projekt feraty na Širokú vežu. Poslanci mesta VT to zamietli.
OO CR má peniaze za každú noc ubytovania v regióne + štátnu dotáciu.
No a keď tu bola otázka, či súvisí Ľad.dóm, ubytovanie, lanovky:
youtube.com/watch?v=i3lycFR0w…

Lubo

Jjano, Paliho napad, ze by si o tom napisal clanok, sa mi celkom paci. Tema urbanizacie NP (dom, flowers, ...) je zaujimava. Urcite by to malo velky ohlas.

Beta

Jjano, keď si už spomenul má dvakrát tak dám odpoveď. Nereagovala som na Tvoje prispevky (kde one sú?, na druhej alebo tretiej strane?). Keď si pozrieš na začiatok diskusie, uvidíš že téma je ľadový dóm. Samozrejme téma sa môže meniť, ale aj ja môžem povedať svoj nazor o hlavnej teme (ľadový dóm). Čo sa týka "aj ja nechcem" - tu máš pravdu, mala by som hovoriť len za seba. Tak prepáč. Však áno, nechcem, aby do Tatier išli ľudia, ktorý kričia, neberú so sebou svoje odpady a popoludní chcú ísť zo Štrbského Plesa s dietmi na Rysy. Čo sa týka developerov - keď to je diskusia o developeroch, aj tu máš pravdu, to nie je moja téma. Prečo mám diskutovať o tom, s čím sa súhlasím?
PaliT, vďaka :-)

Jjano

Pali, máš pravdu, sorry. Mal som dojem, že Beta reagovala na moje príspevky, ale možno nereagovala, to je fakt.

Takže len doplním, že čo sa týka mňa, tak určite nemám žiadnu snahu akokoľvek obmedzovať, kto a kam v Tatrách chodiť a nechodiť. Problematiku ľadového dómu vnímam v rovine urbanizácie národného parku. S tým síce samozrejme súvisí, kto, aký typ návštevníkov ho navštevuje a prečo a ako vlastne vznikol, ale určite nemám žiadne predsudky voči ľuďom vyplývajúce z toho, že ho navštívili.

OK?

PaliT

Tak moment, toto je diskusia o ľadovom dóme. Neustále pokusy "uniesť" toto vlákno k debate o ochrane prírody sú vlastne off topic.

Jano, ty sa tu vlastne neustále snažíš nastoliť režim, kedy by účastníci diskusie mali ľadový dóm odsudzovať, poukazovať na to, že takýto výtvor je len piatou kolónou zlých Ja&Ty developerov, ktorí by chceli z Tatier vytvoriť lunapark, ktorý by slúžil výhradne na produkciu zisku. Predkladáš tu tvrdenia, že takéto počiny majú slúžiť na zniženie citlivosti verejnosti, aby potom mohly nastúpiť buldozéry a stavbári lanoviek. No dobre, na taký názor máš právo.

No nič ti nebráni napísať článok v rubrike "Názor", kde všetky svoje obavy, úvahy, hypotézy a dôkazy spíšeš do uceleného textu a pokojne tam spomeň ľadový dóm, ako nebezpečný fenomén.

Ale aby si tu disciplinoval účastníkov diskusie, lebo "odkláňajú debatu od problému", ktorý sa tebe javí ako jediný správny smer vlákna, to už je trochu moc.

Jjano

Tak znova:

Beta napísala: "Aj ja by som chcela, aby do Tatier chodievali len skúsení turisti a aby Tatry boli len pre tých, ktorí chcú obdivovať prírodu a vedia veľmi dobre ako sa správať."

Píšeš, že "aj" Ty, to teda asi znamená, že zrejme ešte aj niekto iný to v tejto debate chcel. Kto?

Pýtam sa takto polopatisticky preto, lebo Tvoje statsy odkláňajú debatu od problému. Debata nie je o tom, kto má kam v Tatrách chodiť, ale ako to napísal Peter "Tu ide o developerov, buldozery etc.".

Beta

ako viem, ľadový dom - to je nápad mesta Vysoké Tatry. Hrebienok to nie je interiér Tatier ako napríklad Téryho chata a Tatra Flowers. Aj u vás sa povie "vysoké umenie" a "nízke umenie", aj nízke umenie je umenie. Ako viem, v ľadovom dóme organizujú koncerty a hrajú tam aj vážnu hudbu. Veľká biela kopula je škaredá - samozrejme súhlas.
Aj ja by som chcela, aby do Tatier chodevali len skúsení turisti a aby Tatry boli len pre tých, ktorí chcú obdivovať prírodu a vedia veľmi dobre ako sa správať. Však máme demokraciu a každý, kto je ochotný, môže ísť do hôr. Ako sa povie, demokracia to je veľmi zlý politický systém, ale nikto ešte neprišiel na nič lepšie. (too much politics)
Peter, už poznám slovo "furt". Raz na Slovensku sme rozprávali s jednou Ruskou, pijúc výborne slovenské víno, o poľsko-ruských vzťahoch. Ona stále používala slovo "furt". Vzťahy sú ako boli, víno nepomohlo.

Peter61

Pali 8:12:
strucne, jasne.
palce hore !
Beta 16.XII.17 11:39, nielen v literature (kde si doma), ale aj vo vytvarnom umeni su spickove, priemerne vytvory, gyce, dobre pradajne diela, ev. poplatne aktualnej politickej/spolocenskej situacii etc. Kazdy ma narok na svoj vkus.
Na jednej strane:

  • Ľadový dóm môžem obísť a iba sa diviť, čo to sú za dve čudá (=kupoly)
  • napr.Jánošík od Kulicha špatí verejný priestor furt (=stále), za hmly ho nevidno.
    A Adam Bakoš ? Tvorí ďalej
    kosice.korzar.sme.sk/…/do-kos…
PaliT

Skutočným riešením by bolo posilnenie TEŽky (napr. jej zdvojkoľajnenie aspoň medzi Lomnicou a Smokovcom), busy na elektrický pohon, záchytné strážené parkoviská pod samotnými tatranskými obcami. Na tomto logickom riešení sa TMR nebude páčiť jednak to, že tržby z tejto prepravy nejdú do ich kasy a jednak to nie je ďalšia atrakcia, ktorú by si mohli zaradiť do svojho portfólia.

Peter61

TomXX, vid clanok:
"Lanovka, ktorá bežne premáva v polhodinových intervaloch premávala podľa našich pozorovaní nepretržite. Štyri otvorené pokladne ledva stíhali predávať lístky záujemcom o odvoz na vrchol kopca."
Zaujem je, dokonca aj po zotmeni jazdi lanovka hore plna, takze to moze byt iba kvoli domu a mozno aj sankam.
Tu ide o developerov, buldozery etc.
aketatrychceme.sk/kto-sme/

TomXX

Toto je aká debata :) Mám síce rád ľudoprázdno, salaše, bivaky a útulne, ale nenapadalo by ma "hejtovať" ľadový dóm. A to som prosím ateista. A zarytý.

RoL

Beta, ladovy dom mimulu sezonu navstivilo cca 200 K ludi. Myslim, ze to hovori za vsetko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov