Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zraková pyramída nad Súľovom

Jjano

Yetee, nerozumiem tomu argumentu. Veď to je jasné, že niekto niekam musel prísť a povedať "tu postavíme toto a hentam tamto", bez toho by stavby nestáli, že :-) Ako to spvisí s debatou? A ani s tým chválením to v kontexte našej debaty nechápem. Čo si tým vlastne chcel povedať?

Jjano

Neviem, či sa bavíme o tom istom. Kto "prišli a povedali si"?

Yetee

Naši predkovia proste prišli a povedali si "tu postavíme toto a hentam tamto" a my sa teraz tým chválime, prezentujeme a hlavne, žasneme s údivom nad ich schopnosťou používať jednoduchý sedliacky rozum.
Upps ... už som ako ... a nečítam po sebe. Ospravedlňujem sa.

Yetee

Mám pocit, že čím viac máme odborníkov na antropogenizáciu prírodného prostredia a vizuálnych dopadov rozvoja na krajinný charakter tak to s našou krajinou aj vyzerá :)
Proste prišli a povedali si "tu postavíme toto a hentam tamto" a my sa teraz tým chválime, prezentujeme a hlavne, žasneme s údivom nad ich schopnosťou používať jednoduchý sedliacky rozum.

Kriz

Kriz na vysoku vyniesol v 55tom chatar spod rysov oldrich bublik na pamiatku svojho kamarata vaclava raifa ktory pri vystupe na tento stit zahynul. zaroven tym protestoval proti nabozenskej neslobode a planovanej likvidacii vsetkych krizov na symbolickom cintorine pod ostrvou. stb ho okamzite zatkla a kroz dali zlikvidovat. nastatsie sa nenasiel nikto a kriz tam ostal ako symbol slobody. navyse sa tatranci vzopreli a presadili ze kroze sa likvidovat nebudu. vacsina krizov na horach ma podobny dovod.
moji rodicia a stari rodicia ci moje deti vzdy povazovali a povazovat budu kriz za symbol slobody bezohladu na to, ci nas budu itlacat z vychodu, zo zapadu alebo ti z vlastnych radov...

Jjano

Inak, ak sa dobre pamätám, tak aj na malokarpatskej Vysokej je kríž :-)

Eric

Peter61: Tak ten asi som myslel, ja neviem, nepoznam presne o ktory kriz islo ale viem, ze jeden kriz bol dost trnom v oku komunistom a bol to dost boj. Myslel som ze ten na Vysokej :)

Peter61

Eric, ktoru Vysoku mas na mysli ?
Co sa tyka krizov za sociku:
napriklad kriz, ktory je uz cca 20 r. na Gerlachu, bol osadeny nad sedlom Vaha a odstraneny . Vid Barabas: Pribehy tatr.stitov ( tusim Suboj velikanov )

Eric

jjano: a co ten kriz na vrchole Vysokej? :)

Jjano

Ade.e, nemá to zmysel. Buď nechceš alebo nevieš porozumieť, čo píšem. Vkladáš mi do úst veci, ktoré som nepovedal, prispôsobuješ si moje výroky ako sa ti hodí. Nemá zmysel ďalej s tebou o tomto debatovať.

A nie som pán dokonalý, len zhodou okolnosti ma problematika antropogenizácie prírodného prostredia zaujíma a je dokonca časťou mojej práce. Za ostatných zhruba 10 rokov som mal možnosť spoznať veľké množstvo malých stavieb a infraštruktúry v prírode, mal som možnosť čítať a vidieť plno zámerov na takéto objekty, spoznal som mnohých ich staviteľov a mal som možnosť aj spoznať spoznať ich zdôvodnenia, pohnútky. Zaoberám sa aj vizuálnymi dopadmi rozvoja na krajinný charakter a to aj dopadmi lyžiarskych stredísk, atď atď atď... Ver mi, viem, o čom píšem.

Ade.e

Fakt posledna reakcia.. lebo sa bavim s panom dokonalym... Akurat, to, ze nieco ma nejaky zmysel, ale pritom sa spravila x krat vacsia skoda ale aj tak je to OK, ako postavenie jedneho kriza, lebo vizualny smog, tak to je fakt znizena shocpnost, ale niecoho ineho ale aj niekoho ineho.. Ludia z 1 dediny, neriesia x krizov po celom slovensku, ale ten ich jeden a to, ze tam niekto raz pride a hned by ho bural, lebo sa mu nepaci, tak to je smiesne..
Este aj s tou lanovkou tu miesas vizualny dopad s funkcnym, lebo taketo stavby ci uz z enviromentalneho ale aj z vizualneho nemaju co robit v NP!!! A aj ten vizualny dopad je otrasny. Ale toto akceptujes.. ale hlavna vec, ze 1 dreveny kriz je vizualny smog, lebo nejake dristy o hejslovactve alebo hejkrestanstve. Mnohi kritizuju dedincanov, ze sa stretavaju len v krmach a tam chlastu, ale bral si tie krize aj ako miesto stretnutia v prirode? Napr. taky je zmysel tych krizov.. ale ak nechces, nepochopis to.. A je to aj jedno.

Yetee

jjano _ keď vravíš :)
Už som prišiel o ilúzie o Jánošíkovy, krížoch a keby si ma ešte pripravil o ilúziu o protitotalitnom odboji, tak to by som fakt neprežil :) Česť práci :)

Jjano

Yetee, v 60. a 70.rokoch sa žiadne kríže ako "symbolov slobody a boja proti útlaku" nestavali, neviem odkiaľ to máš. Ak sa stavali v prírode kríže, tak ilegálne niekde v lese, v skrytých zákutiach ako miesto tajných omší a pod. Ale o stavaní krížov na vrcholoch kopcov ako symbolov odporu som teda jednak v živote netušil a jednak si ani neviem predstaviť, ako by to vtedy bolo možné. Ak sa niekde stavali kríže na kopcoch, tak buď so súhlasom súdruhov a vtedy by to asi ťažko bol symbol odporu, alebo by bol kríž spílený hneď na druhý deň ráno a jeho stavitelia by išli do basy. Ale nepočul som o takých prípadoch.

Yetee

A ja že chudák Jánošík ale ono to ani tie kríže zdá sa, že tiež nemajú ľahké :) V 60 až 70 rokoch minulého storočia boli kríže na vrcholoch symbolom slobody a boja proti útlaku a ups ... po pár desaťročiach sú zrazu symbolom zbytnelého ega, dominancie a vytláčania pohanských symbolov:)

Jjano

... kua, ja sa z tej klávesnice raz zblánum, zase som stlačil nejakú klávesu, čo to odoslala :-)
Dokončenie: ... toto sa mi zdá byť skôr opakom gýču.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum