Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pätná ostroha – tŕň, ktorý vie potrápiť

Diskusná téma K článku: Pätná ostroha – tŕň, ktorý vie potrápiť

Pomerne často sú počuť príslovia o tŕni v päte. Nie náhodou ich naši predkovia vymysleli. Ak niekomu vytrhneme pomyselný pichliač, vieme, že dotyčnému pominulo nešťastie. Keď nedodržíme výrok Júliusa Satinského z knihy Expedície: „Nohy máme radi. Maznáme sa s nimi. Nohy – to je teraz dôležitá známosť!“ môže sa stať, že pocítime nešťastie v podobe kladivkového prsta či vybočeného palca (hallux) a v neposlednom rade aj pätná ostroha vie poriadne potrápiť. Podelím sa o skúsenosti, ktoré som nazbieral ako pacient, nie doktor. Povieme si ako mu predchádzať, pomôcť a fungovať ako nadpis prezrádza s “tŕňom v päte”.

Šaňi

Julo - Expedície „Keď dobre ošetríš nohu, ona ti za to aj ruku pobozká.“

Peter61

tak-marik:
kvitujem upresnenie.
@ all
clanok z pohladu pacienta je pekne napisany, ale odporucam sa prebojovat do odbornych ambulancii. Dr.Gooogle je nocma mora sucasnej mediciny.
Ak mate pocit, ze je maloambulancii , kde by vam pomohli, tak si pls dobre naplanujte turu 5.3. 2016

Bazin

to Tak-marik, vdaka za odporne pripomienky obohacujuce tuto temu. Moje poznatky ako som uviedol boli z pohladu pacienta, teda co mi boli doktori ochotni vysvetlit (a to vacsinou byva problem) a internet.

Tak-marik

Článok je písaný dost "ľudovo",tak len na upresnenie uvádzam nasledovné.
Vysvetlenie niektorých nezrovnalostí v článku.
1.Calcar calcanei-je to osteofyt,to zn.,že vychádza z kosti,nie zo šlachy.jeho problemom je mechanický tlak pri došlape vzniknutý po mikrozápaloch v rámci nefyziologickej zataže.
2.Na diagnostiku stačí RTG,MRI je bezpredmetné
3.Liečba sa delí na konzervatívnu a intervenčnú,čiže operačnú
4.Konzervatívna-doporucujem gelove podložky,zmena obuvy,NSA-nesteroid.antiflog.-lokálne+celkovo,lokálne Dolgit crm.,gel.,
Ak nepomáha,potom obstreky,rázová vlna a nakoniec operácia-ostránenie osteofytu,ktorá nie je vobec náročná.

Bazin

to Juraj Povazan, tiez som skusal naplasti -Flector EP Naplast- spolu s tabletami Diclobene, ale bola to slepa cesta, ktora trocha pomohla od bolesti, ale zapal a samotny vyrastok neporiesila, tak som to ani v clanku nespomenul. V uplnom zaciatku ako protizapalove riesenie to moze v niektorych lahkych pripadoch pomoct.

Zdenci, dufam.

Zdenči

No veru nie je ti čo závidieť. Ale pevne verím, že s nami dáš ešte veľa kilometrov.

TomXX

Tak toto nemám :) Ale za to herniu platničky L5/S1, to je tiež fajnová záležitosť...

Juraj Povazan

Niekomu údajne pomohli liečivé náplasti napr. Diclobene, najlepšie na noc. Vyskúšané to však nemám, mne to prešlo \\"samé\\", asi po 5 rokoch problémov, pravda je, že som nohy prestal preťažovať.

Tomas Vohlarik

to bazin: ano mas pravdu, teraz som si to pozrel este raz... je zaujimave ze takato "banalita" vie tolkym ludom a dost vela zneprijemnit zivot - o medenej platnicke som cital a pocul aj ja, len si neviem nejak predstavit ako by som si ju dal na tych mojich Hagllundov. ked je ten kostny vyrastok zdola nohy tak ju len vlozis do topanky a hotovo...

mne realne pomahaju topanky ktore som zacal nosit - bez reklamy - nosim adidasky s podrazkou adiprene+ v lete aj zime... a na tury mam Salomonky s podrazkou alebo vystelkou ortolite a tento rokm som uz zvladol 23 km turu, fakticky bez problemov...

Bazin

to Eric , platnicku vyskusam, nieje co stratit.

to Tomas Vohlarik. RTG snimka a text sedi, treba si ju predstavit otocenu o 90 stupnov v smere hodinovych ruciciek. Respektive je to fotene tak, ze paty a prsty oboch noch L-P(zdrava) boli proti sebe (ako ruky pri proseni ci modleni). Este je na snimke napriklad vidiet hrubka tkaniva paty.

Presne si opisal výrastok na upone achylovky, vdaka. Tiez som sledoval liecbu Cibulkovej, kedze na jednej nohe sa mi roky robi maly "Hagllund" ale je v klude, len sa mi nesmie suchat noha v uvolnenej topanke.

Tomas Vohlarik

Tiež mam podobný darček. Ako písal autor, nezamieňať si obrázok v článku s textom v článku. Pretože na obrázku je podobná diagnóza len z opačnej strany a to Hagllundova pata. Taktiež tlačí na achillovku a bolesti vystreľujú až do lýtok. Tiež som si prešiel všetkým čím autor, akurát teda na opačnej strany päty. Rázová vlna nič, magnetoterpia nič, RTG terapia nič, lieky nič. Čiže koniec futbalu a rýchlemu behu. Paradoxne mi pomohli túry po horách a mäkšia obuv. Čím viac chodím, tým menej to bolí, treba tiež posilniť lýtkový sval. Dokonca si už môžem dovoliť aj beh menšou rýchlosťou cca tak 8-9 km za hod. Možnosťou odstránenia výrastku je aj artroskpická operácia a vyhladenie výrastku, nie odseknutie ako doteraz. Túto operáciu robili Cibulkovej minulý rok po Australian open a zdá sa mi že je už celkom ok...

Eric

Jo... a oveľa lepšie ako ježko je golfová loptička. Stačí po sediačky pri práci za PC po 15 minút denne každá noha :)

Eric

Keďže tiež mám k tomu čo povedať:
Najväčšia pravda - každému viac či menej zaberá niečo iné! Ale vo všeobecnosti - obstreky moc nebrať, je to riešenie odstraňovania následkov, niečo ako lieky na znižovanie tlaku, cholesterolu a podobne. Čo sa týka tej octanovej masti a igelitu - to je liek takmer na všetko, Priesnitz funguje skvele (nemusí byť ani masť, stačí mokrý kapesník), ale takisto je to len na "vytiahnutie" zápalu. Keď je už ale kalcifikát tam, problém pretrváva. Ako píšeš, každému zaberie niečo iné, aj rázove vlny pomohli skoro 50 % pacientom, ale najväčšia haluz je to, že veľmi veľa ľuďom pomohla obyčajná medená platnička, ktorú si vkladali pod pätu do topánky :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma