Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Takô krátkô: Železnô – Salatín a späť

Diskusná téma K článku: Takô krátkô: Železnô – Salatín a späť

Článok opisuje asi najkratší výstup na Salatín. Nízkotatranská hora tvorí akýsi ľavý horný roh pohoria. Zasnívane som naň už dávno hľadel z hrebeňa Veľkej Fatry, Veľkého Choča či Sivého vrchu. Vyzývavo trčí do oblohy a tušil som, že to bude celkom namáhavý výstup. Keď sme začiatkom januára trávili krátku dovolenku s priateľmi v Liptovských Revúcach, prišiel správny okamih na návštevu vysnívaného kopca.

PaliT

Treba si pozrieť fotky okolia na Google Earth, sú tam zábery z pekelného polomu. Aj keď je drevo odpratané, zostala tam strašná paseka vyvrátených pňov.

Jjano

Upravili. Keď ideš od Ludrovej a vyjdeš na hrebeň, tak až po hranicu rezervácie je de facto jedno rúbanisko až holorub, kráčas cez to cestou, ktorá je za mokra blastistá. Ale potom vnútri rezervácie je to OK, ponechali popadané stromy, je to tam pekné. Ako na Salatíne :-)

Knor

Ani sa tomu Hugovi necudujem. Ked som siel hore dolinou Tlsteho potoka pred par rokmi, tak som si co najhlasnejsie piskal. Zdalo sa mi, ze spoza kazdeho druheho stromu vybehne medved.
Inak, chodnik z Ludrovej hrebenom sa mi pacil viac. Hoci neviem, ci aj tam vzhlad krajiny nasi lesnici trosicku neupravili.

Jjano

Zrejme následky drevorubačskej víchrice, ktorá nasledovala po tej veternej v roku 2014. Podľa stavu a príznakov v Ľupčianskej doline, kam zvážnice spopod Salatína vyúsťujú, to museli byť orgie. Koniec koncom holoruby sú okrem Ráztockého sedla aj na samotnom hrebeni nad Ludrovou, trochu aj pod Hučiakmi, šialené sú v spomenutej Lupčianskej doline, na úbočiach hlavného hrebeňa Tatier ... skrátka, amerického brouka sem nevpustíme a lesmi sa tu budú kochať opäť až naši vnuci, v najlepšom prípade.

Daulagiri

No jo Salatín je parádny vrchol, bol som tam už viac krát a vždy to boli silné zážitky.
Ale trochu si ma prekvapil že v okolí Ráztockého sedla je to už rozflákané, táto časť bola ešte donedávna jedna z tých najzachovalejších v NT :-(

PaliT

Tiež ma veľmi zaujal názov toho potoka, ale napriek pátraniu sa mi o jeho pôvode nepodarilo nič zistiť. Ak niekto niečo viete - sem s tým! :)

Sona

Je to tak. Pozri tu mapu lesnych ciest, na ktoru dal Tomas odkaz.

Rast

Zasraty potom - svimosl om si to aj ja, to je vtip? skuska pozornosti? alebo je to naozaj tak?

Sona

Pekne vam to vyslo.Ozdravovna, pokial viem, je v prevadzke.

Possum

Nemohol som si nevsimnut -

Zasraty potok?

To je Vas nazor, alebo sa to vskutku da najist tak oznacene na mape?

Ak nazor, tak potom neviete nic o tom, co je zasrate. Zasrate je hladanie Salasu pod Smrekovom (VF) cestou zo Smrekova potme, v snehu a v hmle. To je zasrate. Nejaky potok sa nema sancu k tomu prirovnavat.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma