Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sme nezmaturovali a ešte aj po škole zostali

Diskusná téma K článku: Ako sme nezmaturovali a ešte aj po škole zostali

Je skoro ráno. Tma, všetko ešte spí, len občas vietor zašumí vo vrcholcoch smrekov. Za svetla čeloviek stúpame hore Mengusovskou dolinou za naším prvým horolezeckým dobrodružstvom v Tatrách. Dnešným cieľom je Žabí kôň, a ak vyjde čas, tak i Južné rebro Volej veže. Predpoveď počasia, hlásiaca veterné počasie a hustú nízku oblačnosť, je menej optimistická ako naše očakávania, no začiatočnícky elán by asi máločo zlomilo, a tak odhodlane šliapeme ďalej, naložení lanami a železom, s očakávaním veľkého dobrodružstva.

Peter61

Jakub,
prave o tom su tie najjednoduchsie/alternativne riesenia. pouzitie bez akehokolvek v strese, v slote, potme a tak.
Na Bodoni a neskor aj na Inovci sme kvoli tomu zacali robit celovkove kurzy. Lezenie je v dvojke/trojke, ale tzv. VhT je aj drusztvo s 3-5 ludmi, takze tak sa zdrzanie nasobi 3-4 ludmi.
svts.sk/1979-celovkovy-nocny-…
Dobrodruszvo je iba zle naplanovana tura : nevhodne parkovanie, nevhodny vyber lan, zly odhad pocasia etc. Pekne popisane, Jakub. A este tlacis kaleraby do hlavy, ze III. je v podstate chodak.

Inak com sa tyka dvoch lan a lezeciek , co som spominal, jasne, ak nema clovek vhodne lano a obuv, OK, zabudneme na uctu k prvovystupcom, ktori to liezli v "krpcoch". Ale ked tam dakto vezme vrecko s madzom :-)

Tarazed

Oprava Vychodnej volej strbiny (daco sa mi nezdalo) :D

Tarazed

Zdravim, tak som tu zas :D Dik za komentare, som rad, ze sa vam clanok pacil :)

Jasne, volovka je v podstate chodak, ale islo hlavne o to, ze som si chcel vyskusat v praxi lezenie s dvoma jednoduchymi lanami. Ake to je ich tahat atd. Povodny plan bol zbehnut dole prave do tej vysnej volej strbiny (ak sa nemylim) a z tade na rampu, priadne este vystupit na zabiu vezu. Kedze som tade nesiel, nechcel som riskovat v hmle a podmienkach sa tade trepat a rovnako ten zlanak som akosi nemohol najst... riadne vyfukovalo, lebo vietor k veceru zosilnel, takze bol ovela silnejsi jak na zabaku, takze som tomu hladaniu zlanaku ani tak vela nedal :D Priamociare rozhodnutie bolo zlanit to dole... Urcite by som to nesiel zliezat s partakom, ktory je este vacsi zaciatocnik jak ja a v danych podmienkach, kedy obcas aj mrholilo atd.

Peter, ved hej, len ked sa do cloveka opiera narazovy vietor a premysla nad tym, jak sa co najskor dostat z jeho dosahu, tak voli okamzite riesenie, na ktore je zvyknuty. Jasne, ze keby som nemal nahradnu zviazanu slucku tak by sa to poriesilo takto...

Peter61

Jakub:
troska okolo toho macrame

  • co napisal 12:36 PaliT "zmotane" : znaci cvaknes sa do zlanaku, nachystas zlanovatko a lana naukladas na ramena, resp. medzi krk a ruxak, zacnes od koncov. ( zhodou okolnosti som to z Volovkly robil kvoli vetru v juni 2015)

  • ad "Matúš žmolí v rukách viac ako meter repky na prusík, samozrejme nezviazanej do slučky, " no a co ?
    naviazem prusik na lano a zviazem na konci vodcovsky ( 2 sekundy) a ani nemusim cvakat do karabiny, lebo to mozem priviazat o nohavicky. Aj keby do toho odsadol, aj tak sa to rozvazuje lahko.

Vrana

2 tramtaria: ano je to tak ako pises. Vzdy sa treba zariadit podla okolnosti.

Alternativy ako zist, pripadne odkial a kam zlanit, ked lezies Juzne rebro resp. cesty co na nom koncia, som pisal preto aby nevznikol dojem, ze jediny mozny zostup z Volovky je zlanenim.

Su vseliake zostupovky a Volovka patri k tym jednoduchsim.

Tramtária

To zbehnutie do Vých. volej štrbiny je dvojkový terén, vymletý žliabok, za hmly teda žiadna sranda. Prípadné zrútenie do žlabu na sever. Aj také jednotkové schádzanie zo štrbiny za mokra nie je bohvie čo, ľavá strana machová, pravá rozbitá šotolina. Nakoniec bolo dobre, že ste zlanovali, vzhľadom na podmienky. Možno ste mali viac pohľadať ten tradičný zlanák.
Ohľadom sekania lana, starí Jamesáci hovoria, že v Tatrách sa nezlanuje, ale schádza. Tak teraz si vyber ...
Ale inak palec hore.

PaliT

Jáj, pobavilo... :)
Trochu mi to pripomenulo lezenie na Volovke, Štáflovku, Eštok-Janiga... Len ma zarazilo to zlaňovanie, my sme to vždy zliezali.
Tiež som zažil vietor, kde laná bralo až vodorovne, nepomohlo nič iné, len ich mať zmotané a uvoľňovať až pri zlaňovaní.

Vrana

Kubo napisane je dobre. Normalne citim ten vietor a vidim lana vejuce vodorovne vo vzduchu. Raz za cas nie je odveci prejst si takymto ocistcom, ak to dopadne dobre :-)

Vseobecne cim lahsia cesta tym viac sa nadries pri doberani lana. Najhorsie je doberat prave v polozenych 3-kach, na hrebenoch, ... Moju vyhradu k 2 jednoduchym lanam poznas. Vodcovia vodia na rebro klientov (aj 2 naraz), lezu s jednoduchym lanom a zvycajne nezlanuju.

Zlanovanie na Volovke nie je teda nutne. Da sa zbehnut do Volieho sedla, ciastocne severnou stenou, ale nie je to problem najst. Pod stenou by ste tak boli za 20-30 minut. Ked zlanovat, tak z pod vrcholu je to priamo dole do zlabu na 2 dlzky, z predposledneho standu kde sa pripaja Staflovka na 1 dlzku.

Peter61

Uz som videl liezt rebro Volovky s dvojickami, alebo v lezeckach :-)
Myslim si ze ak dve jednoduche lana, tak staci na toto staci mat druhe lano v ruxaku qoli zlaneniu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov