Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranskí nosiči

Diskusná téma K článku: Tatranskí nosiči

Chcete sa dozvedieť o tatranských nosičoch a o ich remesle? Alebo vám je táto oblasť známa a hľadáte zaujímavosti z histórie aj súčasnosti ich namáhavej práce? Potom určite nevynechajte útlu publikáciu nabitú informáciami o nosičstve v Tatrách od vzniku remesla až po dnešok.

Knor

Na jednej malej chate (Schwarzenberg Hutte, Hohe Tauern) mi povedali, ze tam vrtulnik nosi zasoby iba dva krat za sezonu. Staci to. Na ranajky su vajcia, bo sliepky behaju v ohrade pod chatou, aj bylinky tam rastu ... zrejme sa to da. (Predpokladam, ze tam by boli naklady na nosicov ovela vyssie ako u nas - lebo cena prace.)

Eric

rc1: Ani v Alpach nelieta vrtula na kazdu chatu kazdy den. Na vascinu mensich a strednych chat vozi dva - maximalne trikrat za tyzden. Okrem toho sa vacsinou dohodne viac chat medzi sebou a vrtula lieta cely den. Setria sa tak naklady na predletovu pripravu a take tie hovadzinky na heliporte :)

Peter61

sudy a palivo sa IMHO vozia vacsinou vsade vrtulou, snad okrem Zamky a MRŠ.

Lubo

rc1: Ide o citat Viktora Beranka z noveho Barabasovho filmu Sloboda pod nakladom. V nom to trosku vyznieva tak, ze bud vrtulnik alebo nosici, pricom realita je kombinovana - co vydrzi dlho a zmesti sa do skladovych priestorov chaty ide vrtulnikom (par krat za sezonu) a zvysok sa nosi aby bolo cerstve. Neviem ako to je na vsetkych chatach, no takto je to minimalne na Zbojnicke.

Peter61

rc1 :
ten text o 5:50 je citat, zabudol som dat uvodzovky.

Samozrejme so 100 kg nakladu/d je to neschodne, ale v letnej sezone ( ked svojho casu mali povolenie aj na vyvoz stavebneho materialu na Rysy) je to urcite schodne . Trvanlive veci, sudy, plyn etc., no problem.

Pred par rokmi sme mali na junovom stretku SVTS ako vzacneho vecerneho hosta Viktora. Sam povedal, ze este nikdy nebolo ekonomicky tak zle, aby musel zrusit nosicov a nechat vozit (vacsinu) vrtulnikom, ktory je o polovicu lacnejsi.

Rc1

Peter61 neviem podrobnosti o tych ekonomickych zalezitostiach, ale zaujimalo by ma ze ak by sa tieto chaty zasobovali vrtulnikmi ci by to bolo ekonomicke ak by ten vrtulnik lietal kazdy den. chapem ze ten vrtulnik sa da nalozit dost a naraz to vyviezt raz za cas ale ak chces mat cerstve veci kazdy den bolo by to take ekonomicke aj vtedy? pri velkych chatach zrejme ano ale ci by to bolo take ekonomicke aj pri mensich chatkach ake mame my? a druha vec je ze asi chatar musi mat vacsi kapital a vacsie skladove priestory ak by mal dostavat zasoby zhora z casu na cas. alebo to vychadza na tych 30 centov aj vtedy ak by ten vrtulnik lietal kazdy den so 100kilami materialu na palube?

Peter61

Ekonomicky to vlastne žiaden zmysel nemá.

Zásobovať vysokohorskú chatu vrtuľníkom stojí 30 centov za kilogram, nosič zvládne jedno kilo za päťdesiat plus ostatné náklady. Žiaden div, že v Alpách a aj všade inde v Európe nosiči už do hôr náklad nenosia, jediným miestom, kde prežíva romantické povolanie s vyše tristoročnou tradíciou, sú slovenské veľhory.

dennikn.sk/…/?ref=tit

Michal Bašo

Ďakujem, som rád, že sa Ti článok páčil. Verím, že nesklamem ani nabudúce : )

Merhorn

Pekne vies pisat clanky miso, mas krajsi sloh ako vacsina tu prispievatelov. Skoro je jedno o com pises ale dobre sa to cita :)
pochvala

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma