Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kačín, Klepáč a Kamzík s deťmi v zime

Diskusná téma K článku: Kačín, Klepáč a Kamzík s deťmi v zime

V čase prázdnin medzi Vianocami a koncom roka znie otázka: Kam s deťmi do Malých Karpát v Bratislave na celý deň? Zistíme, že aj tu sa dá prejsť takmer 13 kilometrov dlhá túra tak, aby sme cestou mali možnosť si v teple oddýchnuť a pokračovať ďalej do motivujúceho cieľa - výhľadu z televíznej veže Kamzík.

Bazin

Vyhlad je otazny, podla obr.3 je vyhlad na hrad ci Slavin ale, ked mladina vyrastie tak sa potom uvidi co rozhladna ponukne.
Soliterny dub ju hravo prevysuje.

Vlado z NZ

podľa obr. 1 rozhľadňa neprečnieva stromy - zlepšuje vôbec výhľad?

Tidoj

Je pravda, že na akcii s deťmi som tam od zrekonštruovania nebol. Dokonca som si tam ani nikdy nič nekupoval. Možno sa priamo v budove pre deti nijaké akcie nekonajú, možno že nejaké oficiálne ani vonku. Ale majú (deti) k dispozícii areál (tam chodím so synovcom), ktorý je krajší, podnetnejší a bezpečnejší ako predtým. A navyše, každý si rád zájde počas výletu aj niečo si zajesť alebo vypiť, alebo si len tak oddýchnuť, ako písal Roman. Preto je to výhoda aj pre bežných návštevníkov.
Divočina by bola o.k., ale to nebola divočina-príroda. Bol to neporiadok z rozpadávajúcej sa budovy a bolo to nevzhľadné, plné smetia a nebezpečné. Možno som z tvojich príspevkov nepochopil presne, čo ti na tom tak prekáža, preto som si tipol, že možno ten kšeft - zisk, peniaze. Ale kým je to tak, ako to je, zdá sa mi to byť viac prínosom ako problémom. Ťažšie by sa mne predýchavala stavba hotela (deviaty mlyn), reštaurácia pod lanovkou (hoci tam už bola), "kúpalisko" na konečnej alebo apartmánové domčeky v ohradenom areáli hneď vedľa toho kúpaliska. Dokonca sa mi zdá byť menším problémom hoci-aj-reštaurácia na Klepáči, ako "banálny" bufet a posedenie v areáli toho bazéna.

Bazin

ad Klepac, ako nezainteresovany (do pozadia nevidim) turista s detmi, by som sa vyjadril ze som rad ze po rokoch rozvalin nieco take funguje a je sa kde v zime ci pocas burky schovat. Vid Rotundu, kde teraz su 2 presklenne kontajnery.

Knor

"Tidoj", ja viem co sa tam dialo prv, teda pred 13-14 rokmi a ako to fungovalo. Sam som tam par krat s detmi bol a mne sa to tam vtedy pacilo. A detom tiez. Lebo pre deti z mesta bola taka "divocina" zazitkom. Ty sam pises, ze si tam bol volakedy s detmi. Ale bol si tam s detmi na nejakej akcii potom, co to prevzali terajsi majitelia? Mali ste tam opat "Den deti s domovakmi" ci nieco podobne?
(Inak, ano, bol som tam aj na brigade, lebo sme to ozaj cistili. Neziskovka si nechala vypracovat na jej pomery drahy projekt a sla podla neho. Len potom sa museli zacat vlacit po sudoch a na nich neuspeli.)

Tidoj

Knor, ak sa na Klepáči vôbec niekedy čistil areál, tak to bolo možno tak pred 30 rokmi. Inak tam boli iba ruiny a plno špiny - to je moja priama skúsenosť - kým budovu zrekonštruovali. Mávali sme tam pravidelne Deň detí s "domovákmi" z Diagnostického centra.
Rozmýšľam, čo by tam malo byť, aby si ľudia ako ty len tak neodpľúvali. Čo konkrétne je zlé, alebo nemorálne na dnešnom stave? Už areál neslúži deťom? (Pred rekonštrukciou naozaj neslúžil.) Alebo ty by si vedel nejako zabezpečiť (keby si sa so svojim občianskym združením do toho pustil), aby to bolo ešte viac využiteľné deťmi? Vedel by si tam priamejšie pracovať s mládežou alebo organizovať brigády? (Lebo to by ako tvoju iniciatívu určite podporili.) Keby vyčistili areál a dovolili by tam turistom prespať (turistom v bratislavskom lesoparku?), bolo by to už v poriadku, alebo proste vadí, že sa tam niečo predáva a že tam nie je to, čo si ty pamätáš zo svojich mladších čias?
Myslím, že v tejto doline chce určite všelikto všeličo "zhrabnúť" a ešte sa len budú "diať nepekné veci" - trochu vyššie, na konečnej autobusu, ale aj deviaty mlyn. Kiež by to boli IBA takéto občianske združenia a urobili tam IBA to, čo na Klepáči. Lebo to bude potom už naozaj na zaplakanie.

Knor

Aha, takze ta posledna vola o tom, aby to sluzilo mladezi sa naplna takto :-?. Dost pritiahnute za vlasy. Ale ze to prv mali neziskovky, ktore s mladezou priamo pracuju a chodilo sa tam na brigady, o tom ani zmienka. Na zaplakanie.

Knor

Na vezi som bol pred rokom-dvoma s kolegom z cudziny a vtedy to tam az prilis "pachlo" socializmom. Ako keby sa tam cas zastavil.
Ale k tomu Klepacu. Mam pocit, ze som tam chodil, kym to este patrilo "mladezi" (v sulade so zavetom povodneho majitela). Cistil sa areal, postupne sa tam dalo prespat a tak. No potom sa zacali diat nepekne veci a ktosi to zhrabol. Myslim, ze tam si v zivote nic nekupim. Maximalne si iduc okolo odplujem.

Eric

Jasne ze tam zas nepojdem len tak pokukat, tak dame si nieco aj na zdravie, len ja si pamatam nejake info o nutnosti rezervacie, poplatku za vytah 10 € a podobne, ale to bolo uz davno a mozno to fakt plati pre ufo. Dik :)

Bazin

eric, hej pametam si casy ked horne poschodie miesto Brasserie bolo volne pristupne s hnusnymi hnedymi sklami. Teraz si tam posedis hoci len za 2e za pitie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma