Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Szabóova skala, Pustý hrad a Kečka

Diskusná téma K článku: Szabóova skala, Pustý hrad a Kečka

Na Szabóovu skalu som plánoval ísť dávno. Je to výrazné sopečné bralo, ktoré dobre vidno z novej rýchlostnej cesty Pohroním - R1. Keď ma oslovila Andy, či by som sa nepridal, súhlasil som. Do svojich plánov som zahrnul Pustý hrad, Bralce a Kečku. A práve na posledne menovanom mieste som zažil šok. Taký atraktívny chodník som v Štiavnických vrchoch veru nečakal. Ale poďme po poriadku.

Martin knor

Este v dedine. Niekto tam stavia dom a prave na trase znacky bola vykopana jama na zaklady. Presiel som tade, ale dost sa to zosypalo. Treba dufat, ze medzitym vyznacili obchadzku.

Tomas Vohlarik

Martin - v ktorejsi diskusii si pisal o nejakom zakaze na zelenej znacke z Lehotky pod Brehmi smer Sazboova skala. V sobotu by som tam chcel ist pozriet, vies mi prosim ta napisat kde to bolo? Dakujem

Tomka

Tak včera som tu bola už siedmy krát.
Prvýkrát sme tento chodník objavili v apríli 2007, keď ním viedla ešte len miestna značka zelený krúžok v bielom poli.
Mali sme šťastie a hneď na prvej vyhliadke sme stretli turistku z Hliníka nad Hronom, ktorá pomáhala budovať tento chodník. Porozprávala nám históriu i zaujímavosti okolo chodníka. Plánovali umiestniť aj informačné tabule, no žiaľ zišlo z toho. Chodník je síce zaujímavý aj bez nich, ale turisti by sa mohli dozvedieť napríklad aj to, že v lome sa vyrábali mlynské kolesá, ktoré sa vyvážali do celej Európy.
Pred výstupom na rebrík ja odbočka doprava, kde sú umiestnené dva mlynské kamene a okolo nich miesto na oddych.
Taktiež, keď ide chodník hlbokým jarkom, ani netušíte, že idete po prastarej ceste, ktorá viedla do najstaršej časti lomu.
Pred pár rokmi chodník dosť schátral, ale už je opravený a bezpečný aj pre deti. Ale veľmi neodporúčam vybočovať z neho, lebo sú tam nestabilné skaly s hlbokými dierami medzi nimi a tak môže noha doplatiť na neopatrný krok. Vychodené odbočky sú však celkom bezpečné, len treba dávať pozor kde stúpate.
Sem sa vždy rada vraciam - veľká vďaka za tento chodník.

Vlado z NZ

Včera som si to prešiel opačnym smerom, nikde nikto, v snehu na mnohych usekoch neboli ani len ludske stopy, zato tych zvieracich plno. Velmi pekny okruh.

Aďo.4

jafa1111:my sme ešte 20.5. videli ľadík..Hoci v doline je už dlhšie nad 20C..
Martin: nám bol ten čas na rázcestníku Bralce ešte krátky.. :-D ..Je tam čo obdivovať..

Petr137

Díky za túru, včera jsem jí absolvoval. Také jsem se musel vracet na Kečku. Zdá se mi, že na Janovej lúke chybí směrovník. Okolí Szabóovej skaly, směr dále po zelené a také okolí právě před Kečkou, mi dost připomnělo Kokořínsko (všem kdo nezná vřele doporučuji). Na Kečku se ještě určitě vrátím, opravdu krásné místo. Jen škoda těch chátrajících chatek před tím pěkným jezírkem (předpokládám že se tam jezdilo na školu v přírodě). Teď už to ale asi nikdo nedá dohromady. Ještě jednou díky za parádní túru.
PS: jsem mile překvapen, že lesníci do těchto míst ještě nezavítali a nechávají přírodu tak jak je, což se o jiných koutech Štiavnických vrchů říci nedá (a to jsem cestou narazil na spoustu stromů napadených dřevomorkou)

Jafa1111

daulagiri,
v tých puklinách sa udržuje studený vzduch skutočne. Trasu so prešiel 5x a cez leto som tam ľad nevidel. Túra vhodná aj pre deti. S vnukom som ju prešiel keď mal 8 rokov.

Jana T.

Krásna trasa. Prešli sme ju presne do bodky v máji 2013. Bralce - Kečka mali o rok repete. Úžasná divočina !!! A ,,všehochuť". Na malom kúsku zeme. Oplatí sa tam túlať... aj mimo bodiek sem tam odskočiť... :)

Vlado z NZ

Niekde som to miesto už videl, teraz si ma definitívne navnadil. takéto nie až tak známe miesta sú "moja šálka kávy".

Daulagiri

Tak som rád že ťa tieto moje domáce končiny zaujali Maťo, je príjemné si o nich prečítať od niekoho "nezaujatého " :-)
Na Szabóovu skalu sa asi fakt lepšie pozerá z diaľky, výhľad z nej je poslabší. Na Pustom hrade toho ozaj nieje veľa k videniu. Ale najlepšie prišlo na záver.
Bralce sú proste famózne, tiež ma kedysi prekvapil čas prechodu ale pochopil som prečo, tak ako ty. Ono to vzniklo tým že celé územie bolo v minulosti narušené ťažbou ryolitu a kvôli tomu je to tam všetko rozpukané, rozrušené a rozpadáva sa to. Preto sú všade pukliny a priepasti a pár jaskýň (Veľká jaskyňa je pár metrov od začiatku toho reťazového výstupu na Kečku). V tých puklinách sa údajne udržuje aj celý rok studený vzduch a ľad a od toho sa odvíja aj tamojšia tundrovitá vegetácia čo je v tej nadm. výške zvláštnosť.

S tvojim tvrdením že táto trasa určite patrí k najatraktívnejším na Slovensku musím len súhlasiť, keďže je tu na malej ploche sústredených množstvo zaujímavostí.
Ešte raz vďaka za článok!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma