Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Štôlne v okolí Modry-Harmónie

Diskusná téma K článku: Štôlne v okolí Modry-Harmónie

Zima pomaly prehráva boj s jarou, a tak nás kamarát Ctibor pozýva na netradičnú turistiku podľa námetov z knižky Podzemie Malých Karpát. Prvú túru som pre inú turistickú akciu oželel, ale na druhej sa pridávam k ďalším piatim kamarátom. Vystupujeme v Harmónii a kým sa naštartujú navigácie, dávame si štartovací kalíštek Peléovice.

Zdenči

Dnes som bol už tretí krát v Dvojitej štôlni, Konečne aj nejaké netopiere boli. Dnes ale spiace. Nebudili sme ich

Ulicnik

jano, mato, dakujem, pojdeme to omrknut cez vikend

Mato

podla geocachingu je to na
N48° 22.079 E017° 17.815

Vladvlad

Zaujímavá téma na článok. Zhodou náhody som sa aj ja práve tento rok začal zaoberať podzemím Malých Karpát. A teda to čo tu z hľadiska baníctva všetko bolo a hlavne stále je, je mimoriadne zaujímavé.
Držím palce autorovi, nech sa mu teda podarí navštíviť aj iné lokality z uvádzanej knihy. Tiež ma to tak napadlo, mať to všetko pochodené.
A aj keď má väčšina štôlní zavalený vchod, aj tak sú fascinujúce. Tie masívne haldy (Dolný Karol, Šimon Prekop, Marianna, Horný Ľudovít,...) sú tiež pekné.
Spomínaná Dvojitá štôlňa alebo Zámčisko sú vhodné aj na "rodinný výlet". Len v tomto nadchádzajúcom zimnom období pozor na netopiere, zbytočne ich nevyrušovať. Podobne ľahko prístupná je aj Hermína pri pezinskom kameňolome.

Čiže namiesto takých paličiek, bude povinná výbava malokarpatského turistu: rýľ, gumáky a nepremokavý odev :)

Ulicnik

Nemate niekto presne suradnice tej dvojitej stolne? Zobral by som tam decka, urcite by sa im to pacilo, len s nimi nechcem riskovat ze to nenajdeme - boli by sklamani.

Harmonia lokalpatriot :-)

Dnes som narazil na stolnu nad kamenolomom nedaleko vodnej nadrze Harmonia. Ustie bolo prekryte zvitkom plota a kmenmi a otvor bol porovnatelny so stolnou Bartolomej. Dnu som zatial nesiel, nemal som so sebou svetlo, no predpokladam, ze by mohlo ist o Trojicnu stolnu. Nebol tam uz niekto z vas nahodou?

Knor

Uf, to som netusil. Na mna bol sice jeden pan co byval v dome pri tej stolni pred par rokmi agresivny, no vtedy som chcel ist na opacnu stranu do jaskyne a hladal som vchod. (Posobil na mna ako bezdomovec ktory sa ubytoval v polorozpadnutej chajde.)

Miroslav Svitek

No ten kameňolom je momentálne v súkromných rukách a mňa pred pár rokmi napadol majiteľ so zbraňou v ruke na verejnej komunikácii. Takže tam tak skoro asi hľadať nič nepôjdeme.

Knor

Velmi zaujimave. Raz sa tam vyberiem. Ale netopierov sme vidali ovela viac, ked sme sa ako studenti motali v stolnach kamenolomu v Medenych Hamroch.

Harmonia lokalpatriot :-)

Myslím si, že návštevou štôlne normálny turista nič nepokazí. Ide len o riziko vlastného zdravia. Sú to umelé diela, ktoré príroda vo väčšine prípadov postupne pohlcuje závalmi a viaceré štôlne sú preto z bezpečnostných dôvodov zavreté mrežou (Pezinok).

Miroslav Svitek

Viem, že toto je téma, ktorej sa roky venujú ľudia zapálení pre spoznávanie a zachovanie baníckej histórie v MK. Ja sa snažím nájsť na internete podklady pre ďalšie túry za spoznávaním tejto histórie, ale vykopávať staré štôlne, či nebodaj sa plaviť, či plaziť do zavalených nechcem. Ale je to ďalší možný rozmer turistiky v MK.Tak dúfam, že to nebudú brať ako vykrádanie ich snahy.

Harmonia lokalpatriot :-)

Zdravím, vďaka za príspevok. Je to zaujímavá téma, zvlášť keď si človek uvedomí, koľko úsilia pri hľadaní zlata ľudia vynaložili a v prípadoch týchto štôlní bola námaha márna. Pod Pfaffenbergom (či Peprovcom) sa pri strete žltej a zelenej značky nachádza zaplavený a mierne zavalený vstup do štôlne Kristián (zaznačená je aj na katastrálnej mape k.ú. Modra z roku 1851 od J.Németha). Je to tá, ktorú ste hľadali v okolí tohto kopca? Tiež sa chystám prehľadať okolie pri začiatku doliny Žliabka kvôli štôlni Glassgrun a na západnej strane Pfaffenbergu by mala byť Železná štôlňa - o tých však vela informácií nie je. Pod dvojitou štôlňou pri zvážnici je ďalšia štôlňa, ktorá má ale takmer úplne zavalený vchod, no ešte viditeľný. Nad Dvojitou štôlňou je tiež jedna, no tá je úplne zavalená. Keď dačo prístupné nájdem, hodím "objav" aj sem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum