Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Od Modrého cez Biely k Červenému krížu

Diskusná téma K článku: Od Modrého cez Biely k Červenému krížu

Keď sa stane koníček dočasne akýmsi povolaním, ste pánom sám sebe. Ak máte veľa času, je len na vás, ako si ho zorganizujete. Pri potulkách Malými Karpatmi často prechádzame okolo pomníčkov a krížov. Mnohé nám povedia niečo z histórie. Zaujal ma jeden z nich, okolo ktorého som ešte neprešla. Keďže som si ho chcela ísť pozrieť, v ten deň som si vymyslela "pracovnú cestu" - túlačku s kratším okruhom práve k nemu.

Leopold Takáč

To je pekna trasa. Tam som kedysi zacal manzelku tahat k turistike, nad hradom Biely kamen kvitli konvalinky (aj teraz zacinaju) a to su jej kvietky, ale nad Jurom byvalo aj krajsie, kym tam nezacala devastacna tazba Svatojurskej spolocnosti.
Velmi rad som sa tam tulal aj v zime, ked este byval sneh :-)

Knor

Malokarpatske hmly :-) . Pred par rokmi som sa motal nad Zahorskou Bystricou. Prave tam vyrubali les, dnes su tam tusim uz domceky. Chodil som tam a ked som prisiel na cervenu znacku, zahol som doprava a vybral som sa po znacke na Patronku. Hmla bola poriadna, no aj tak som sa cudoval, preco mi to na Kacin tak dlho trva. Hadaj kam som prisiel. Do Marianky! Musel som v tej hmle znacku prekrizovat a prist na nu z opacnej strany.

Adina

Yetaa pre niekoho zaujímavé. Dík za doplnenie.

MK sú krásne hory, každý si tu nájde to svoje. Každou návštevou sa v tom utvrdzujem.

Yetee

Božie muky alebo Prícestné kríže, vznikali ako pamätníky šťastných i tragických udalostí v živote dedinskej pospolitosti, rodín i jednotlivcov, akými sú morové a cholerové epidémie, uzdravenie z choroby, prežitie nehody, uctenie zomretých, uzmierenie sporov a iné. Umiestňovali sa uprostred dediny, pri rodinných domoch, na výpadových a krížnych cestách, na hraniciach chotárov a iných významných a povesťami opradených miestach.
Toť oficiálna definícia. Aj môj pradedo s prababkou dali jeden postaviť. Sú dva verzie, že prečo. Jedna romantická, druhá vojenska. Škoda, že sa už nikdy nedozviem, ktorá je ta ozajstná.
Čo bolo kedysi normálne, teraz už je len "bizarne" :)

PaliT

Veľmi podobnú trasu – ale v opačnom smere – sme s kamarátmi prešli v roku 1980, čo bola jedna z prvých mojich turistických aktivít vôbec. Už vtedy ma zarazilo množstvo krížov a pomníkov s bizarnými textami.
Bolo by zaujímavé vedieť viac o každom jednom z nich, ale to by bolo možno nezvládnuteľná úloha...

Zdenči

Pamätám si na tie miesta, keď som tade jazdieval na bicykli. Ešte tam žiadna zúrivá ťažba neprebiehala, bol tam kľud...ale bolo to pred vyše desiatimi-pätnástimi rokmi

Bazin

pekne citanie. presne taku prechadzku som si niekedy chcel spravit. Este uvazujem nad putnickym prechodom jur-marianka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma