Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Skalisko z Betliara a netradične naspäť

Diskusná téma K článku: Na Skalisko z Betliara a netradične naspäť

Snehu niet. V Prešove je všetko len sivé a hmlisté a zimnej atmosféry sa nie a nie dočkať. Už ma to naštvalo a chcel som aspoň na chvíľu okúsiť šliapanie snehom a v zimnej prírode. Na mape volím bod, ktorý bol v centre môjho záujmu už dlhšie, ale nenašiel som si naň čas. Je to Skalisko vo Volovských vrchoch.

Tanka

Super clanok, pospominala som na nasu jednodnovku z Betliara tiez v zime - na Skalisko kde nas kvalitne prefuklo, Volovec chata a cez Cucmu do Roznavy na vlak. Hore bol nejaky bezkarsky oddiel takze bolo veselo. Dnes sa uz divim ako som to v zime zvladla za jeden den...asi to bolo aj tym ze rano sme sli rychlikom o stvrtej do Roznavy a busom do Betliara takze sme dost skoro vyrazali.Dnes uz ten rychlik pokial viem nechodi...
Chatu Volovec odporucam kazdemu, ma fajnovy genius loci...

Daulagiri

Fajn spomienka na túto rozpačitú zimu. Skalisko ma už dlho zaujíma, snáď tento rok už konečne...

Pencurák

Medzi Čučmou a Betliarom stojí táto obora štátnych lesov už od mojich detských čias.Bežne do nej chodíme na huby cez plot každý rok.Len v septembri a októbri radšej nejdeme,pretože vtedy sa to tam hmýri poľovníkmi.Aj ja som sa len nedávno dozvedel,že na betliarskej strane je v obore ešte jedna menšia súkromná zvernica.Ale v štátnej ani lesníci nerobili problémy,keď stretli hubárov.

Lubo

Lestis si ego Yetee? Nechces sa ist ventilovat radsej niekde inde?

Yetee

ad1 - nikdy som nič také netvrdil ani nepoužil to slovo :)
ad2 - negeneralizuj. Podľa jedného nesúď všetkých :)
ad3 - na svete nie sú len turisti ale aj iní ľudia, ktorý majú taktiež svoje práva a povinnosti :) Tak ako uplatňujem svoje práva, tak rešpektujem aj práva druhých.
ad4 - na Slovensku je niekoľko tisíc km značkovaných chodníkov. Spolu s Českom snáď najviac v Európe. Máš ich prejdené všetky :)
ad5 - keď už vleziem niekomu na súkromný pozemok, či už vedome alebo nevedome, tak sa vždy ospravedlním, prípadne požiadam o pomoc :) a nemudrujem.
ad6 - keď už urobím blbosť, tak si ju priznám a nesiem aj jej následky a nesnažím sa ju hodiť na iných :)
Ale článok je to pekný až na posledné tri odstavce :)

Nonormal

@Yatee ešteže je tu niekto kto nám to všetkým hlúpym turistom ozrejmí ;-)

Lubo

Yetee, toto by už stačilo, začínaš to fakt preháňať.

Yetee

Proste, všetky cesty viedli so severu na juh a "turisti" sa potrebovali dostať z východu na západ. Dvojmetrový plot s ostnatým drátom nie je dostatočným upozornením na zákaz vstupu. Možno keby bol pod prúdom :) Niekedy chce menej myslieť a viac rozmýšľať.
Mimochodom, ak budete niekedy turistikovať v okolí Kavečian, tak vopred upozorňujem:
ANI PLOT OKOLO KOŠICKEJ ZOO NIE JE NA MAPE :)

Nonormal

Musím sa k tomu vyjadriť tiež. Nikto z nás neplánoval vôjsť do obory. Ak by niekde bol nápis typu, že "zákaz vstupu" alebo obdobne, tak by sme tam neliezli. My sme šli neznačenou cestičkou, ktorá nás priviedla až k peknému prechodu s rebríkom cez plot - žiadne varovanie alebo zákaz. Mysliac si, že to je len nejaký pozostatok nejakého plotu sme pokračovali teda priamo do kopca.. a až potom sa ukázalo, že to asi nebol dobrý nápad. Takže to určite nebol úmysel.. škoda, že obory nie sú zakreslené aj v mapách.

Yetee

Turista ho môže preliezť kde len chce :) Keď tak pozeram, tak turista má viac pomali viac práv ako policajt :)
Teraz ma napadlo, má taký "turista" aj nejaké povinnosti?

Šubovič

Chlapci, tomuto hovorím nenaplánovaná túra. Aj také sú mnohokrát dobré, ale potom sa aspoň nesťažujem. Trasa z Betliara na Skalisko je najdlhšia a ani nie veľmi zaujímavá. Vhodnejšie sú z Čučmy, dá sa urobiť aj okruh, aby sa človek nevracal tou istou cestou, napr. cez Gylapalag, alebo cez Tisícku. Najhoršie bolo rozhodnutie z Čučmy do Betliara cez oboru. Ja sa tiež rád túlam po neznačkovaných cestách, ale dlho krížom cez oboru, nie je najlepší nápad. Však ste to zistili aj sami... :-)

Knor

Marcel, podla toho paragrafu sa oplotenie zvernice stavia za ucelom, aby stade/tam zver nevybiehala. Kedze vsak lesny pozemok je specialny typ pozemku a v samotnom zakone o polovnictve sa nezakazuje vstup ludi do zvernice, tak to chapem tak, ze pokial bol vlastnik lenivy a neporobil rebriky na preliezanie plotu, tak turista ho moze preliezt kde len chce. Chapem to dobre? :-) (Na ziadnej mape to oplotenie pri Cucme nevidim. Takze ako turista nemam ako vediet ze tam je a moze sa stat, ze ked sa uz v okoli ocitnem, podmienky ma donutia ist najkratsou cestou hoci aj krizom cez ploty.)

Yetee

@knor
Neuveríš, ale všetky parcely (až na krátku epizódu od 1952-1989) boli a sú v niekoho vlastníctve. Súkromnom, cirkevnom, niečo aj v štátnom. Ak nájdeš čo i len 1m2 bez vlastníka, normálne si ju môžeš legálne zabrať a privlastniť. Ako som už v inej diskusii spomínal,v našom priestore, od čias Márie Terézie musí v lese vlastník strpieť voľný pohyb osôb, zber plodov, zber popadaného dreva. Na oplátku by mal návštevník rešpektovať vlastnikové práva a plody a drevo by mal zbierať len pre vlastnú potrebu. Vo väčšine civilizovaných krajín to funguje. Prípadne stačí tabuľka či v extrémnom prípade tak metrová ohrádka či plôtik. Ale slovenského turistu zdá sa, že neodradí ani 2 metrový plot s ostnatým drátom :)

Marcel.c

@knor:
Rieši to §6 Zákona 274/2009 Z.z. (zákon o poľovníctve)

Knor

Pekne. Ale zaujima ma, ako je to s tymi plotmi. Je vela parciel v lese, ktore su sukromne, a napriek tomu na ne mozem ist. Obcas si vsak ktosi taku parcelu oploti a tam uz ist teda nemozem? Moze si ju oplotit kedy sa mu zachce z titulu ze je to jeho pozemok, alebo musi ziadat o povolenie na stavbu plotu? Ako je to vlastne?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov