Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fačkov – Kľak – Vyšehrad – Handlová

Diskusná téma K článku: Fačkov – Kľak – Vyšehrad – Handlová

Jednodňové túry ma akosi prestali baviť. Teda, nieže by som na ne úplne zanevrel, ale pokiaľ mám možnosť ísť von na viac dní, neváham a idem. Takáto konštelácia prišla na jar roku 2015, keď sa mi po služobnej ceste naskytla príležitosť vyraziť na poriadny a nefalšovaný trojdňový vander. Keďže som bol v Martine, rozhodol som sa splniť si dávny sen a prejsť z Fačkova do Handlovej po hrebeni pohoria Žiar.

Daulagiri

Výborný článok, tú turistickú pohodu z neho priam cítiť. Ozaj skvelé!
Tieto končiny v okolí Vyšehradu som zvažoval pred cca týždňom, ale nakoniec vyhrali Zákľuky a Hájny grúň vo Veporských. Zato Sklenianske lúky a Bralovú skalu som už kedysi dávno navštívil. A na hrebeni Kozích chrbtov ma vtedy dosť vystrašil výbuch a potom cezo mňa prešla tlaková vlna, takže s tými streľbami to je fakt pravda. Vtedy som však vôbec netušil čo to je a bolo to nepríjemné.

P.S. v časti: Odbočka do Ráztočna chýba v slovnom spojení Sklenianske lúky dvakrát písmenko "k".

A to vlakové spestrenie bolo ozaj výborný nápad.

Knor

Pekne putovanie. Asi 2 mesiace pred Tebou som si spravil v okoli dva jednodnove vylety. Na druhom som vybehol zo Slaskej na Vysoku a vracal som sa hrebienkom. Kdesi pod Jazvecou skalou (sudiac podla mapy) som krizoval zopar pasov medvedich stop. Aj na prvej prechadzke som v okoli Rematy v snehu videl medvedie stopy. Macov je tam neurekom a veru by som si netrufal v Ziari spat na mieste, na ktorom som veceral :-D .

Tono

Pafi, ja som tiez trasu dlhodobo ignoroval, ale ver mi, oplati sa ist, nebudes banovat.

Pafi

Ahoj, krásne čítanie, super pre pekný úvod týždňa. Dobrá motivácia, chystám sa sem veky!
A aj super využitie vláčika ala telgártska slučka :o)

Tono

Ahojte, dakujem za vase postrehy!

Adushka, tak ten les ma mrzi, je to velka skoda...

Jonathan, ano nenapisal som, vdaka za pripomenutie. Inak, tiez som nepisal o tzv. Sklenianskom masakre z roku 1944, neviem, mozno by sa aj patrilo pridat to do clanku, tak isto ako aj viac o Hadvige.

Ahoj Peto, vdaka za upozornenie na tu aplikaciu, urcite skusim aspon na dcerynom "ajfone", lebo ja mam mobil taky predpotopny :)

Tia, isiel som to 20 - 23. IV. 2015 inak datum tury najdes aj v kolonke faktov.

Pipo, tiez paradne napisane!

Pipo

Tento článok sa mi super čítal kedže okolie Handlovej mám pobehané nakoľko tu bývam. Čo sa týka tej vlaky na stožiari tiež tomu nerozumiem... Ale neďaleko je jama na odpaľovanie nevybuchnutej munície a teoreticky by šrapneli mohli zaletieť až ku chodníku.

Tia

V ktorom časovom období ste to išli, Anton? Ďakujem.

Jonathan.sk

Výborné, Tóno. Ešte v závere mi tam chýba info o tej nešťastnej udalosti z mája roku 1995 v kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Handlovej.

Peter Straka

Ahoj Tóno, keď nechceš kupovať navigáciu, stiahni si do mobilu appku Turisticka mapa SR od D. T. (Android aj IOS), párkrát mi už pomohla. Nerád chodím podľa navigácie, ale blúdiť hore-dole tiež nemá zmysel. Inak Vyšehrad je vhodný cieľ aj pre výlet s deťmi z Jasenova, Hadviga a Brieštie sa dá absolvovať výborne na bicykli z Turca.

Adushka

Inak ten les pod Vyšehradom, čo je na titulnej fotke, je už vyrúbaný komplet :(

Pencurák

Vlani som tento úsek absolvoval v rámci SNP-čky,takže som si pri čítaní článku vedel živo predstaviť tieto krásne miesta.Jednu noc som spal na Hadvige v altánku a ďalšiu v Sklenom v záhrade u jedného pána.Aj u mňa zvíťazila chuť na pivo a tak som bol ochotný šliapať do krčmy v Sklenom dolu dedinou 3 km a ráno späť do sedla :)

Zivan

Keď som pred niekoľkými rokmi po etapách robil SNP-éčku, tak som tento úsek cez pohorie Žiar považoval za najkrajší na celej trase. Najmä na jar, keď sa prebúdza príroda je to nádhera. Tunajšie zmiešané lesy sú pomerne zachovalé a hýria všetkými odtieňami zelenej.
Tóno, ďakujem za pripomenutie tohto čarovného kúta Slovenska.

Adushka

Fajne Tóno, zrovna v sobotu sme boli na Vyšehrade. Tento rok už bola príroda krásne prebudená, oplatí sa teraz motať v týchto lokalitách :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma