Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Časy na značkach KST

Diskusná téma Časy na značkach KST

Velmi by ma zaujimalo ako KST pride k casom na niektorych trasach, ktore su uvedene na znackach? Napriklad po cervenej znacke z Ludrovej na Salatin a potom zo sedla po zelenej na magurku je to tu v mape 7:20. Na znacke KST v Ludrovej pri ihrisku je 5:50!!!! Kde prosim prisli na ten cas? Nam to realne s kochanim sa a prestavkami trvalo vyse 8hodin. Ale ak niekto zoberie vazne cas na znacke KST bude asi poriadne prekvapeny.

MisoB

Zdá sa, že tá zelená z Ludrovej vedie súvislo až na hrebeň (teda od Salatína kúsok súbežne s červenou). A tu je smerovník hiking.sk/…/z_ludrovej_do_cel… - asi tam je stále ten z roku 2006. Stačilo zapnúť vrstvu fotiek na mape :)

Nickusha

Bohuzial nemam fotku tej znacky ale bolo to v Ludrovej na smerovniku pri ihrisku po zelenej cas na Magurku 5:50. My sme este boli mega vysmiati ze aky super cas,ze to dame za 6 hodin ako nic a potom nas tych 8 hodin prekvapilo :-)

MisoB

Ľubo to vysvetlil úplne presne. Keď sú niekde smerovky z rôznych rokov (a teda časy určované rôznymi metódami), tak tam kľudne môže dochádzať k takýmto paradoxom.

Lubo

V tomto smere je legendárny Ťalapkov beskyd. Tam značenie nemá chybu.

Tarazed

Mne napr. pridu dost divoke casy v Kralovoholskych Nizkych Tatrach, hlavne v useku Ramza -Andrejcova, kde sa pravdepodobne pocita s dost slusnym tempom. A este taka lakocinka z tejto oblasti... ako sa blizime na Kolesarovu, tak casy najskor pekne klesaju, potom nas prekvapi necakany narast a potom zasa pozvolny pokles... Ale to sa mi stalo uz aj inde, ze sa so skracujucou sa vzdialenostou predpokladany cas zvysoval :D

Vrana

Co mam pochodene je 98,6% :) casov v poriadku. Vysoke Tatry su jemne nadhodnotene.

Marcel.c

Ano, pouziva sa odcitanie zo svajciarskeho nomogramu, pripadne vypocet zo vzorca, ktory je z tohto nomogramu odvodeny (autorom je doc. Sencek z byvalej elektrotechnickej fakulty SVST Bratislava). Tato metoda sa pouziva celoslovensky, nie iba lokalne.
Nemam dojem, ze by casy na TZT vo Fatrach boli vseobecne viac mimo realitu ako v inych pohoriach. Cas prechodu trasy je pomerne subjektivny parameter, myslim si vsak, ze vo vyssich horach je spolahlivejsi ako v Cesku pouzivany udaj o vzdialenosti.

Marcel.c

Chyby v casovych udajoch na smerovkach nie su nicim vynimocnym. Napr. udaj na smerovke na velkofatranskom Klaku do Lubochne je navyseny o 3 hodiny. Ako pise Lubo, TZT a smerovnikov je vela, znackarov je malo a naklady su vysoke.

Marcel.c

A na smerovke v Ludrovej bol uvedeny ako ciel Magurka? Na ktorej smerovke - cervenej alebo zelenej? Lebo z Ludrovej od ihriska nevedie na Magurku ziadna TZT. Su tam len zelena TZT na Salatin a cervena TZT to L. Luznej. Zelena TZT je potom z Raztockeho sedla na Kapustisko - to je ale uz ina TZT, ktora nema s Ludrovou nic spolocne, rovnako ako aj modra TZT z Kapustiska do Magurky. Mas fotku toho smerovnika v Ludrovej? Ak ano, treba to poslat regionalnej rade KST Ruzomberok, znackarsky region patri pod nich.

Lubo

Nickusha, toto je velmi casta tema, pokusim sa zhrnut:

1) Pred rokom (tusim) 2004 KST cas urcovalo epiricky a robil to znackar. Bola k tomu metodika, no z principu veci to bolo subjektivne. Ak islo o starsiu tabulku (je to na nej uvedene), tak optimisticky cas mohol vyplynut z toho, ze to robil znackar-rychlik.

2) Od (tusim) 2004 roku sa robia casy pomocou tzv. normogramu, t.j. algoritmicky, podla prevyseni, vzdialenosti, stupavosti + pripadna korektura ak su technicke pomocky na trase alebo je exponovany skalny teren. Tieto casy sice nemusia hovorit o tom, ako dlho to ty pojdes ale davaju ti refereciu, ktora by mala byt spolahliva a ty si to vynasobis svojim koeficientom. Problem ale je, ze nie vsade doslo k pretabulkovaniu... lebo cca 14 tisic kilometrov znaceny tras = znacne naklady.

3) Hikeplanner (a teda aj mapy.hiking.sk) ma vypocet casu inspirovany normogramom, ktory pouziva KST. Preto nasa mapa dobre sluzi ako referencia a je platna vsade, lebo my tabulky robit nemusime, len korigujeme data ak niekde vyhupnu nezrovnalosti.

Nickusha

Cisty nas cas bol tych 7:30 ako je to aj tu na hikeplaneri( je mi jasne ze prestavky sa do casu na znacke neuvadzaju). Podla mna je ale 5:50 na tu trasu maximalne nerealny a rada by som vedela kto to za ten cas kedy presiel alebo ako to vyratal....

Merhorn

Neviem kolko ste casu stravili kochanim a prestavkami ale ten cas sa tam nezaratava. Tak ako ludia su rozny tak aj neexistuje univerzalne platny casovy udaj. V Malych Karpatoch zas su neskutocne nadhodnotene casy. :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum