Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Hostinec

Diskusná téma K článku: Chata Hostinec

Jediná nekomerčná chata v Kremnických vrchoch. Zrubová chata s pravou horskou atmosférou. Dlhé roky sýtila unavených furmanov ako prícestný hostinec. Dnes je útulnou turistickou chatou. Obľúbený cieľ bežkárov, cykloturistov a peších návštevníkov v zázemí Kremnice, Banskej Bystrice, Žiaru nad Hronom a Zvolena.

Tono

Velmi dobre si to napisal Tomas. Chatu som uz raz navstivil, ale davnejsie, este pred rekonstrukciou. Mam na nu dobre spomienky. Okolie je ozaj velmi krasne!!!

Pulec

Pripájam sa.
Na chatu chodievam od roku 1987 a môžem len potvrdiť, že je tam fajn.
Boli sme tam niekoľkokrát v zime a keď je veľa snehu, je to tam ako v rozprávke.
Vynikajúca je aj sauna vnútri dokonca s veľkým kovovým bazénom. Každý kto sa tam raz vyskytne rád sa tam vráti.

Boro

Tomáš, nie je mi úplne jasné, či je chata normálne a stále otvorená pre verejnosť.

Tono

Boro, ja mam z faktov dojem, ze chata je otvorena kazdy vikend a sviatok. Ale na zaklade mojich skusenosti, urcite by som si to pred turov vopred tel. overil. Istota je isota...

JuroH

Clovece, klobuk dole, ty si hotova studnica vedomosti:-) Ale vsak na geografa by sa patrilo:-)

Rbr69

vyborne zdokumentovane pismom i obrazkami

Clarion

Príjemné miesto, príjemný človek. Keď sme robili hrebeňovku Kremničiek, tak sme tam zaskočili kuknúť, či tam niekto nie je. Na chvíľu. Z chvíle boli takmer 4 hodiny príjemného posedenia s p. Schmidtom. Chata aj menovaný pán majú moje "Sympaticus"...

Funttomas

Ďakujem všetkým za príjemné ohlasy.

Boro: chata má klasickú „netatranskú“ prevádzku – otvorená vždy v letnej a hlavnej zimnej sezóne cez víkendy + sviatky, mimo uvedeného obdobia (pracovný týždeň a mimosezóna jar/jeseň) v prevádzke len vopred na telefonickú objednávku.

JuroH: v priemere som tam v zime minimálne raz do týždňa.

Maelgwyn

Docital som sa ze ten napis na skale v lokalite Velestur je falzifikat.Doteraz sa o tom vedu polemiky.

MatusM

Radost citat a pozerat. Najlepsia pozvanka do tvojho kraja, Tomas.

PeterNR

Tomáš, aj ja sa pripájam k pozitívnym reakciám, veľmi dobrý článok :-)

Mám otázku k tej starej furmanskej ceste - zachovala sa v použiteľnom stave? Myslím či je možné prejsť po nej po pôvodnej trase (či už pešo alebo na MTB). Napr. ako po starej ceste cez Veľký Šturec turistickamapa.sk/?ref=naviga… Vďaka za odpoveď.

Funttomas

Maelgwyn: osobne ma netrápi, či je nápis na Velestúre pravý. Kremnické vrchy ukrývajú viacero záhad a tým sú príťažlivé. Ale každopádne Velestúr a jeho nápis za túru a videnie stojí.

Funttomas

PeterNR: ďakujem.
Niečo na spôsob „po stopách furmanov“ je možné absolvovať cez Hostinec samozrejme pešo, MTB aj bežky.
Pešia trasa: Banská Bystrica, časť Malachov (MHD) – Malachovská dolina, horáreň Ortúry (modrá) – rázcestie Kopcová – sedlo Tri kríže – Chata Hostinec – Trojica – Tri studne – Bujačia lúka – Kremnica, príp. na Trojici odbočiť na žltú cez Slobodné, Kremnický štít, Kremnický Štós a Alžbetinu skalu do Kremnice.
MTB trasa: BB – Malachov (modrá) – Malachovská dolina - Ortúty (asfalt) – Kopcová (zvážnica) – zvážnica cez Hornú roveň – zvážnica okolo Zlatej studne – Tri kríže (modrá) – Hostinec – Šindliarka (zelená) – Pod čerešňou (asfalt) – Partizánska dolina, Toliar – Kremnica (žltá).
Bežkárska trasa: Horné Pršany pri BB – Kopcová (značená lyžiarska trasa) – zvážnica cez Hornú roveň (značené) – zvážnica okolo Zlatej studne (značené) – Tri kríže (značené) – Hostinec (značené) – Trojica (značené) – Tri studne (modrá) – Kremnica.
Stačí si len vybrať ;-).

Eskimo

Ja som do Kremnických vrchov chodil prakticky od útleho detstva, ale Chatu Hostinec som tuším navštívil len raz - a ako na potvoru, práve vtedy bola zatvorená... Väčšinou som si to po vybehnutí do Bystrického sedla z Králikov namieril na opačnú stranu, k vysielaču na Suchej hore... mojimi obľúbenými chatami boli Králická chata, Tajovská chata, čiastočne aj Skalka a (do jednej "milej príhody" s "rýchlou a ochotnou" obsluhou, o ktorej som napísal do iného fóra) tiež Chata na Suchom vrchu... škoda, že dnes už ani Králická ani Tajovská chata poriadne nefungujú a stali sa z nich súkromné podniky pre pár vyvolených (tak som aspoň počul)... o Chate na Suchom vrchu ani nehovoriac

Inak, k tej furmanskej debate - pokiaľ viem, tak furmanská cesta išla cez Gergelyho tunel, tzn. skôr od Tajova než od Malachova? (ak sa mýlim, rád sa nechám poučiť) Btw. Funttomas, o tom tuneli by sa možno tiež zišlo niečo napísať, pokiaľ sa dobre pamätám tak ho obnovili práve ľudia z KST Banská Bystrica...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov