Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Hostinec

Diskusná téma K článku: Chata Hostinec

Jediná nekomerčná chata v Kremnických vrchoch. Zrubová chata s pravou horskou atmosférou. Dlhé roky sýtila unavených furmanov ako prícestný hostinec. Dnes je útulnou turistickou chatou. Obľúbený cieľ bežkárov, cykloturistov a peších návštevníkov v zázemí Kremnice, Banskej Bystrice, Žiaru nad Hronom a Zvolena.

Treliki , 9 reakcií

Zdravim. Je možné v zime prejsť pešo zo Skalky na Velestur a Hostinec tak, aby clovek nesliapal po bezkarskych tratiach? Kade?
Dakujem za odpoved.

Fangorn

Jasneeeee, smerom k vysielaču a smerovniku Skalka-vyhliadka a potom po červenej cez Zlatú studňu až na Velestúr a odtiaľ modrou alebo žltou ku chate.
Prípadne to na začiatku od Skalky strediska ide skrátiť cez bežkársku trať po modrej značke, ale na okraji trate nebudeš nikomu vadiť, tam je dosť široká stopa.

Bikemartin

Červená značka zo Skalky-výhliadky na juh ide na 90% po vyratrakovanej zvážnici, bežkárskej trase. Až v sedle pred Zlatou studňou bežkárska zvážnica odbáča mimo hrebeňa na bystrickú stranu. Z tohto sedla cez Zlatú studňu a Velestúr býva natiahnutá už len stopa od skialpinistov a BC bežkárov.

Fangorn

po zvážnici sa ide zo skalka - vyhliadka po králické sedlo, cez mýtny vrch ide červená turistická trasa, tam nie je bežkárska stopa. Stopa potom obchádza mýtny vrch, tam je to v kolízii s červenou značenou, na zlatú studňu už ide len turistická červená

Bikemartin

Aj hore na Mýtnom vrchu je vyratrakovaná zvážnica (na zimnej mape na mapy.cz sa to volá Horná päťka), iba spojnica Mýtny vrch - Králické sedlo nie je bežkárska trasa. Len južne od Králického sedla je asi 400m úsek, kde bežkárska trasa ide zvážnicou a červená hrebeňom, na ktorej je natiahnutá skialp stopa.

Trelova

Dakujem za vsetky odpovede, takze vysledok je, ze sa neda :)

Daulagiri

Až teraz som našiel túto diskusiu. Dá sa to prejsť v pohode. V januári 2021 som to šiel opačne z Hostinca na Skalku. Tie úseky, ktoré spomínajú chalani že vedú mimo vyratrakovanej stopy boli prejdené len skialpinistami a zvyšok bola bežkárska trať. Na nej som šliapal pešo po kraji a nikto na mňa nepovedal ani slovo a človek sa aspoň nezabáral. Na tých úsekoch mimo trate som použil snežnice, bez nich by to bolo náročnejšie kvôli prebáraniu.
Takže záver je taký že sa to na pešo prejsť dá, ale prednosť majú bežkári, tak treba byť len ohľaduplný a nestúpať im po stope.

Bikemartin

Ešte prispejem do diskusie obrázkom. Je to fotené nad Králikmi nad zjazdovkou, rovnaké sú určite aj na Skalke.

Myš

Pokiaľ je upravená bežkárska stopa na TZT, tak bežkári určite nemajú pred turistami prednosť. Na druhej strane, ohľaduplne sa vyhýbajme klasickej stope ("koľaje"), po voľnej stope - určenej na korčuľovanie, nie je peším turistom pohyb nijak obmedzený.

FunTTomas

Myš: máš pravdu. Pokiaľ je upravená stopa pre bežecké lyžovanie, tak tam majú prednosť jazdci na skútroch a štvorkolkách, lebo inde sa neodvážia jazdiť ako po upravenom.

Tono

POZOR zmena prevadzky chaty: info od pana Ferianca zo dna 18. VII. 2022 (tel: 0915 853 533). Ubytovanie na chate pre verejnost funguje len v zimnych mesiacoch pocas vikendov. Inak je chata zatvorena (?!?), prenajima sa cez vikend vopred ohlaseným partiam (uzavreta spolocnost). Takze v sa na chate neda ubytovat.

Jirin

Sice lehce opožděně, ale přesto...CHTĚL BYCH MOOOOOOC PODĚKOVAT ZA SUPER PŘÍSTUP CHLAPCŮM Z CHATY HOSTINEC ZA VSTŘÍCNÝ PŘÍSTUP PŘI NOCLEHU A SAUNOVÁNÍ NA TÉTO SUPER CHATĚ PŘI NAŠEM PŘECHODU KREMNICKÝCH VRCHŮ NA PODZIM 2016...JEŠTĚ JEDNOU DÍÍÍÍÍKY...JIŘIN+LENKA

Blizzard

Ja sa bavim hlavne na tych prispevkoch o medvedoch :D
Ozaj :D

JAROF

Prešli sme v sobotu trasu Horné Pršany- Tri Kríže- Skalka- Kordícke sedlo. Medvede ani blato sme nestretli. On ten hlavný hrebeň je andezit, voda sa na povrchu do tenkej vrstvy pôdy nenasiakne. Dokonca aj lúky nad Pršanmi boli bez problémov. Takže geológia môže byť dôležitou pomocníčkou pri plánovaní túry. Viem si predstaviť, že vo flyšových pohoriach to po takýchto dažďoch je masaker.

Daulagiri

Peter ja používam hlavne tú 3-dňovú predpoveď Aladina, kde je rozpracovaná na hodiny. A na ten prvý deň to vo veľkej väčšine sedí aj keď nie presne na hodiny ako píšeš aj ty. Na tie ďalšie dni sa to už zvykne meniť a nedá sa na to tak spoľahnúť. Mne v podstate to SMHÚ-čko stačí, málokedy pozerám niečo iné.

Ešte k chate Hostinec. Jirin máte tú chatu objednanú, lebo neviem či býva otvorená aj takto v mimosezóne, aj keď bude víkend?

Peter61

@daulagiri, hej, teba si zvyknut a spravne interrepelentovat. Aladin uz nesedi na hodinu, ako kedysi.
Okrem ECMWF by SHMU pouzivam aj yr a meteoblue. Hlavna vec je nepouzivat tie zadara prdopovede na smradfonoch, tam su iba surove data z pocitacov.

Daulagiri

Aladin mi celkom sedí, je to aj o tom ako človek "číta medzi riadkami" tam prezentované hlásenia. Jasné že som sa už aj sklamal. Ten ECMWF neviem, nejako som si viac navykol na Aladina.

Gustoh

Pred par rokmi z Turčeka cestou na Flochovú a naspäť dva krát stret s medveďom.Asi ten istý.Odvtedy som tam nebol.Radšej.Ale budúci rok snáď premôžem strach a opäť sa tam vyberiem.

Peter61

Daulagiri, Aladin Ti sedi ? ja uz z SMHU pouzivam ECMWF.

Daulagiri

No tak v Žiari n. Hr. začalo pršať v stredu podvečer a prší viacmenej bez prestávky doteraz. Takže blato bude asi kvalitné, ale aladin hlási na zajtra luxusný slnečný deň, tak ak nieste s cukru myslím že by to mohlo byť fajn aj s tým blatíčkom.

Jirin

Kurňa na Forece i jinde na radaru sobota od 03.00 hodin bez deště i neděle...bude to tam hodně blatisté?...má to cenu?...šak nejsme z cukru...

Peter61

vela zdaru do toho blata, kids.
SHMU :
od 21.10.2016 11:00 do 22.10.2016 06:00
Výstraha:
V okrese Žiar nad Hronom
sa OJEDINELE očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 25 - 35 mm.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma