Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Potulky po Drakulových stopách v Rumunsku

Diskusná téma K článku: Potulky po Drakulových stopách v Rumunsku

Rumunsko je krajina, ktorá bola pre našinca dlhé roky jednou veľkou neznámou. Niežeby nám stálo niečo v ceste do tohto kúta zeme, ale akosi sa s pojmom Rumunsko spájalo čosi negatívne, neprebádané, nebezpečné, ba dokonca zaostalé. Rumunsko si prešlo vo svojej histórii dosť hektickými obdobiami, avšak to nič neubralo na jeho nádhernej prírode, zachovalých kultúrnych pamiatkach, krásnom čiernomorskom pobreží, svojskou históriou, z ktorej vzišli aj rôzne démonické postavy.

Sona

Podla vyjadrenia autora fotografie zbieral este od dalsich troch ludi a mrzi ho, ak sa do vyberu dostali fotky z inych zdrojov. Sporne fotky boli odstranene a nechali sme len tie, ktore ma autor zo svojho fotoaparatu.

PaliT

Myslím si, že je omnoho ťažšie absolvovať ďalekú cestu, zdokumentovať ju, stráviť dlhé hodiny písaním takéhoto článku, ako napísať v diskusii kritiku na pár riadkov. Jedno aj druhé má svoje miesto pod slnkom. Ale na konci dňa je dôležité, aby úroveň článkov priťahovala (neodrádzala) čitateľov a kritika neodradila pisateľov, ktorí možno urobia pár chýb (však skúste zosmoliť výtvor takého rozsahu), ale ich prínos je neodškriepiteľný. Internetové diskusie sa nedajú viesť ako debatka v kaviarni, kde do očí povieš niečo s väčším chochmesom a hlavne citlivejšie.

Určite treba doriešiť tie fotky z Fagaraša, niektoré z nich považujem za identické z linku na dobrodruh.sk a to by malo mať uspokojivé vysvetlenie/riešenie.

V článku stačí redakcii prepísať nešťastne použitý výraz "kópia" na "predloha" a bude to faktograficky ohľadom Korvínovho hradu správne. Inak súhlasím aj s tým, že prenesenie objektu do Budapešti v tejto forme je unikátne a lunaparkové kópie Benátok či stavieb faraónov v Las Vegas či v Číne sú úplne z iného súdka.

Každopádne oceňujem veľkú inšpiráciu z tohto cestopisu, ktorý mi pripadal skôr ako mozaika zo zážitku, ktorý by v skutočnosti vydal na menšiu knihu a pripomenul mi, že na Rumunsko by nestačilo ani 2 mesiace prázdnin plné intenzívneho putovania. Teším sa na príbeh autora z plánovanej turistiky v rumunských horách. :)

Gusto

Milan

zbytočne sa urážaš. Slová "pobavila ma veta" nie sú myslené sarkasticky, ale naozaj ma pobavilo, že niekto považuje hrad zo 14 storočia za kópiu niečoho ( lunaparkovej atrakcie) postaveného koncom 19. st. Čo už je preboha na tom svetové a raritné, ked si niekto postaví v meste, v parku, kópiu stredovekého hradu? Dôvod prečo to Maďari v Budapešti urobili, som Ti napísal.
Keby si napísal, že si videl v Budapešti presnú kópiu hradu Vajdahunyad, tak to beriem. Ale veta, ktorú si napísal, je číry nezmysel. A napokon nie je to presná kópia - skús si o tom nájsť niečo na nete.

Yetee

Absolvovať hrebeňovku Fagaraš a zabudnúť jej meno? Hmm... klobúk dole :)
Číňania majú v Šanghaji kópiu Notre Dame, Eiffelovky ba aj Benátok :)
Načo ťahať do všetkého politiku? Stačí len povedať:

  • nie, posledných päť fotiek nie je z 3 roky starého článku a zájazdu Stana Tomka.
Milan Války

Ospravedlňujem sa za nesprávny názov pohoria, predsa aj pre mňa to bol kopec neznámych pojmov a niečo sa vždy pomotá. Autorom asi polovice fotiek je moja priateľka s ktorou zdielame spoločnú cestu životom. Čo sa týka slovného spojenia: "svetová rarita", ohľadom Korvínovjo hradu tak to vidím ja a je to pre mňa skutočne rarita. Ak má niekto podobný príklad zo sveta, sem s ním a určite sa tam vyberiem. Teší ma však, že som Vám článkom poskytol iný pohľad na Rumunsko a rumunov. Najbližšie plánujeme cestu výhradne po rumunských karpatoch, ktoré ovplývajú neskutočným množstvom údolí, priepastí, roklín a končiarov. Naozaj sa oplatí tam ísť a budete očarení. Nie všetka krása je na západe a v Amerike. Nakoniec aj Slovensko je svojim spôsobom výnimočné a nádherné. Preto si myslím, že sarkastické poznámky (viď príspevok: pobavila ma veta) na tomto webe nemajú miesto, sem sa chodí hlavne kochať prírodou a získavať informácie. Ak má niekto potrebu filozofovať, zavádzať, skreslovať, podceňovať, osočovať a podobne, má miesto v politike. A ak sa tu má niečo kritizovať, tak nech je to adresné a objektívne. Prajem veľa zážitkov na horách.

Sona

Kontaktovali sme autora clanku ohladom autorstva fotografii.

Gusto

Pobavila ma veta :
Korvínov hrad v Rumunsku je presnou kópiou hradu Vajdahunyad v Budapešti. Svetová rarita, ktorá nemá obdobu.

Korvínov hrad bol postavený v 14.st. a Vajdahunyad v roku 1896, takže je logické, že Korvínov hrad nemôže byť jeho kópiou.

Vajdahunyad bol postavaný ako kópia Korvínovho hradu pri príležitosti Milénia, teda 1000 rokov od príchodu Madarov do Karpatskej kotliny a mal slúžiť ako turistická atrakcia a zároveň pripomienka rodiska jedného z najslávnejších uhorských kráľov.
Je to len obyčajný plagiát a žiadnu svetovú raritu v tom nevidím.

FunTTomas

Vlado: túlavých psov je plný Balkán, ale na to kvantum ciest, čo som absolvoval, tak nebol žiadny problém. Väčšina leží apaticky na uliciach a ľudia si ich vôbec nevšímajú, lebo domáci sú na to zvyknutí. Ak je osamotený pes, tak má rešpekt voči človeku, ale treba sa vyhnúť svorkám. Hlavne ich nekŕmiť, lebo sa potom medzi svorkou strhne bitka o žrádlo. Samotárske jedince, čo sa k nám pridali na horách sú priateľské k ľuďom, lebo vedia, že od turistov niečo dostanú. Celkovo ako závažný problém by som to nebral. Patrí to ku koloritu kraja. Treba dať bacha na pastierske psiská, lebo to sú strážcovia stáda.

Vlado z NZ

V poslednom čase som sa s viacerymi rozpraval čo chodili po rumunsku a vsetci boli nadšení. Aj m?a nakazili...hadam usetrim nejaku dovolenku na september, len tych tulavych psov sa obavam -ake skusenosti ste mali vy?...

Atalienka

Úplna nádhera, pokochala som sa aspoň obrázkami, fascinujúce sú tie končiare, pamiatky-hrad a okolie. Ďakujem za iný pohľad na Rumunsko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma