Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na Cestu hrdinov SNP

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na Cestu hrdinov SNP

Snáď najväčšia dilema, pred ktorou stojí každý, kto sa chystá na prechod Cesty hrdinov SNP je: Ako sa rozumne zbaliť na 3-4 týždňové putovanie, tak aby som mal všetko potrebné a aby váha batohu nepresahovala rozumnú mieru? V podstate sú tri možné spôsoby. Prvý je minimalizovať množstvo vecí, ktoré so sebou zoberiete. Druhý je sústrediť sa na hmotnosť jednotlivých vecí a nakúpiť to, čo je najľahšie na trhu. Tretí je kombinácia prvých dvoch.

Peter61

Vrana, kalap dolu !

Qeci :
mozno by som pouzil napriklad kvoli plynovym kartusiam alebo obleceniu postu. Balik niekomu znamemu po trase , alebo postovu sluzbu " Balík na poštu". Teda nosit 2 kartuse kvoli istote, ale 250 g . Poslat si alebo nechat si poslat balik. Treba vediet otvaracie hodiny a kontakt na danu postu. Ak to nevyzsvihnem, balik sa mi vrati domov.
Telgart ma napadol, ked teraz na jar chalan zo Sv.Jura musel vynechat NT kvoli snehu. Keby ho tam cakali sneznice, mohol to dat. Alebo ked videl v Rudohori, ze je sneh, mohol si to este nechat poslat

Matiseq

Dakujem(e) za mimoriadne hodnotne informacie!

Kajsi

Podobne som bol zbalený aj ja na snpcke, akurát ze som nehral toľko nohavíc a treniek, stačili jedny kraťasy a jedne dlhé nohavice. Kratke cez deň, ved človek chodí, maká,nieje mu zima, a dlhé na večer. A trenky max. jedny, lepšie chodiť naostro, nech to tam vetra, vlk je svina:D

Jjano

Hodnotný článok s pekným záverom. Vďaka.
Veľmi sa mi páči ten kilometrovník, v kombinácii s mapou v telefóne to môže dobre vyriešiť navigáciu.

Vrana

za malicko :-) Este par detailov

Uz som to pisal v diskusii inde. Ten spacak Loap vazi realne 1100 g aj s obalom a bol lahsi od povodneho Treksportu Arctic o 500 g. Cize radikalny rozdiel vo vahe tam nebol (v objeme ano), ale bol to dolezity psychologicky moment.

Nespomenul som co mi chybalo. Okrem jedla ku koncu, aj spodky na noc aspon kratke. Zopar noci bolo chladnejsich ako som ocakaval.

Kilometrovnik je stiahnuty priamo zo stranky CestaSNP.sk. Su tam drobne odchylky vo vzdialenostiach oproti oficialnym udajom KST aj oproti TuristickaMapa.sk, ale je to skvela pomocka pri planovani postupu.

PaliT

Veta: "Cesta ľuďom otvára srdcia a považujú takmer za povinnosť pomôcť niekomu, kto sa vydá na túto veľkolepú trasu." - je to najlepšie zhrnutie celého seriálu.

Veľká vďaka!

Pencurák

Mišo: aj ja si robím kilometrovník,v ktorom mám svoj systém zápisu dôležitých údajov,každý si ho môže prispôsobiť podľa seba.Ale presne ako si spomenul,najdôležitejšie je mať aj v mape zaznačené miesta kde sú pramene,chaty,búdy,prístrešky.Niekedy ideš celý deň bez toho,aby si natrafil na vodu,takže prešvihnúť prameň je nepríjemné,alebo spíš pod stromom a o 300 m ďalej je prístrešok,ktorý si pri plánovaní trasy nezaznačil do mapy.Taktiež sa riadim vrstvamy z hiking mapy a veľmi sa mi to osvedčilo.Takže vďaka všetkým,ktorí aktualizujete info o všetkých prameňoch a búdach!A ešte k tým ľuďom:mal som šťastie na dobrých ľudí,aj ma prenocovali,dali zajesť a mám taký pocit,akoby si Slováci vážili ľudí,ktorí putujú horami...

Erina

Krásne napísaný záver. :-)
Ďakujem za zhrnutie aj za samotný putovný seriál.

Pavol "Chodec" Horvath

Niekedy sa mozem pozriet na svoju vybavu co som mal v lete na 40 dni nonstopke, ale jedno mi udrelo do oci hned, hned jak som to videl na fotke: nizka obuv. V ziadnom pripade botasky!!! Sandale mam vzdy v lete zo sebou a prezuvam sa, napriklad na asfaltky ale nikdy neberiem na turistiku nizke topanky. Pevna obuv je zaklad.
Ta isto som si bral Nikwax a vzdy si periem veci po ceste.

Peter61

PCHH :
individualne zavisle. Vec zvyku, trenovanosti, pevnosti clenkov etc. Pozitivum pri prezuvani napr.vysoke/sandaly je zmena zatazenia klenby. Plati jedna povera, ze kilo na nohe = 4 kg v ruxaku.
Napr. Jozkove Hanwagy nie su prave najlahsie ( kombinacia so sandalmi), + Deuter 70 lt etc = 19 kg
cestasnp.sk/…/391-cesta-hrdin…

Vrana

Spravny vyber obuvy je jeden z najdolezitejsich faktorov. Mal som 3 moznosti:

  • Garmont Dragontail
  • Garmont Pinnacle
  • kupit nove topanky

Kupu novych som zavrhol, nie kvoli financiam ale kvoli tomu ze by to bol velky risk ist v neosvedcenej a nerozchodenej obuvy. Pinnacle su tazke vhodne skor na Tatry leto-zima. Je nemozne prejst v nich 40+ km viac dni za sebou. Dragontaily som mal rozchodene otestovane na rozlicnych terenoch od Fatier a Strazovskych vrchov po Tatry. Tak som to riskol a vyrazil v nich.

Najvacsie obavy som mal z toho ze sa mi po ceste rozpadnu. Neveril som tomu, ze ked zacne prsat tak zvladnu Nizke Tatry a Velku Fatru. Vydrzali! Nevyhoda je zrejma. Stacil ranny prechod cez mokru luku a boli okamzite mokre, pri dazdi detto. Je to neuveritelne ale nemal som jediny otlak a za cely cas som mal jediny pad pri poskyknuti, ked som schadzal po dazi z Bradla.

BTW toto bol uz v poradi moj 3. par tejto obuvy a mam uz aj dalsie :)

Peter61

individualne zavisle.

vrana , predpokladam, ze Pinnacle si mal doma nachystane v bopo, pre pripad, ze by draciechvosty klakli. -)

Na C SNP by som asi uvazoval o nizkych + lahke sandaly.
Pinnacle by som ja urcite nebral ani na leto do VT, radsej nieco lahsie, nuzsie, menej sa poti noha.
napr. Salewy mtn trainer hiking.sk/…/topanky_salewa_ms…
Snad minuly vikend do zlabu Vysokej by som Pinancle vzal ( mal som Scarpa Escape, aby som nemal 3.den tie iste Salewy).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum