Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na Cestu hrdinov SNP

Pekm

Priznam sa, ze som si bral boty turisticke 3/4 teda nadkotnikove lowa renegade a na asfalt alebo vecer bezecke tenisky. Priznam sa, ze som bol lenivy vymienat si boty a v turistickych sa mi tak dobre islo ze som to prezil aj na asfalte s troskou nadavania :-) Kamos mal celu cestu len trekove tenisky a bol v pohode. Videl som tento rok cecha v sandaloch (vraj turistickych ale mne tak neprisli) co na 6 den po Dukle mal otlaky a ledva vecer prisiel do ubytovne v Kysaku kde sme boli aj my. Krival uz vtedy vraj druhy den a chcel dat este Nizke Tatry tak dufam, ze to prezil. Cize ak mas dobre sandale a si zvyknuty je to dobra volba. Netreba ale zabudnut ako pisal phalike, ze ten batoch ti moze inak rozlozit nohu v tych sandalach tak si to najskor treba vyskusat aj s batohom.

PaliT

Asfalt, neasfalt, ja plánujem celú trasu prejsť vo vibramoch a ak sa budem chcieť obuť večer niečo ľahké, bude to niečo takéto: elementstore.sk/skinners/

Ak máš osvedčené vibramy, ber radšej tie, prípadne pošli ich fotky do Restday, či by vedeli vymeniť podrážku.

Phalike

2 Voldemort: Vezmi si to na čo si zvyknutý, ak zvykneš v lete chodievať v sandáloch a nerobí ti to problém aj s ťažším batohom tak sú sandále jasná voľba. Vyvetráš nohu, vbehneš v tom aj do potoka, aj ponožku do nich dáš. Určite by som volil ale model s poctivou podrážkou a taktiež rozchodený, lebo aj nevhodný typ sandál resp. remienkov dokáže nepekne odrať chodidlo. Ja osobne nie som zvyknutý na sandály resp. neviem sa v nich pohybovať bez toho aby som si neokopal prsty a palce na nohách tak som riešil na posledných trekoch ako druhý pár lahké trailové bežecké tenisky od Inov8-tu. K vibramkám len toľko že pokiaľ nevydržia a budeš musieť riešiť po ceste nový pár tak ideš do rizika. Možeš si obdobne ako "vrana" pripraviť do zálohy také isté ako máš ale nové príp. mierne rozchodené, ktoré si pošlel niekam na poštu po trase a podľa situácie ich vymeníš alebo pošleš ďalej.

Voldemort

Caute,tohto roku sa chystam prejst SNP a rad by som sa spytal na radu v dvoch pripadoch: 1) Aku obuv doporucujete zobrat popri vibramoch na asfalt resp. vecery? Rozmyslam ci investovat do poriadnych turistickych sandalov alebo stacia lacnejsie resp. este nejake ultra lahke bezecke tenisky 2) Moje vibramy su uz dost opotrebovane a myslim, ze 750km ich uz dorazi (hlavne podrazku). Oplati sa to risknut za cenu, ze ich mam absolutne rozchodene alebo si mam radsej kupit nove (samozrejme ich trochu rozchodit vopred). Dakujem

Phalike

2 bikemartin: 20kg batoh je odhad, skusali sme porovnavat s chalanmi ktori mali cca 17kg, moj bol tazsi a niektore dni som mal este aj o 1-1,5l viac vody, dost casto som niesol celkovo 2,5-3 litre, to vies, vacsi motor vacsia spotreba :) ale poslednych 5 dni som siel uz v odlahcenom mode bez teplejsich veci s minimom jedla a vody tak do jednej PETky.

Bikemartin

a ten 20kg batoh sa ako dá vysvetliť? Si vliekol extra dienko na slaninu a extra na zeleninu, obidva v xxxl veľkosti z bukového masívu? ;-)

Phalike

Tych 120 som dal ako priemerku, pomer zaciatok/koniec = 126/116 :)

Vrana

Pekne zhrnutie. Ziva vaha 120 kg ma celkom prekvapkalo, klobuk dole Pali. Aj si dal nieco z toho dole? :)

Phalike

Pridavam par mojich skusenosti s vybavou na Ceste hrdinov SNP: Pred samotnou cestou som nikdy nebsolvoval viac ako stvordnovu akciu v horach takze sa neda povedat ze by som mal vybavu dokonale vyladenu a otestovanu. Ramcovo sa podobala Vranovmu zoznamu, nemal som ale nepropro bundu, len tenku softshellku proti vetru, taktiez som nemal bivak. vrece, za ucelom nudz. noclahu som mal velke ponco ktore sa da rozopnut na obdlznik vo velkosti cca 2,6x1,4 m, pouzil som ho iba dvakrat ako ochranu proti rose pocas noci pod sirakom. Snazil som sa noclahy planovat vopred skor s istotou pevnej strechy nad hlavou resp. v civilizacii. Samotna vybava sa da pocas cesty celkom slusne modifikovat, hlavne prve dni na vychode je pravidelna moznost poslat zbytocne veci domov resp. dokupit nieco potrebne (SK, BJ, KE), posledne veci som posielal domov z TN, dlhe softshell nohavice a mikinu, ktore mi na zaklade predpovede pocasia boli na poslednu pomerne teplu cast cesty uplne zbytocne. Dve veci ale bude mat kazdy na sebe denne, topanky a batoh, a tie musia sediet. Topanky som mal Asolo Triumph, lahsie vibramky v tzv. mid kategorii, pomerne dobre fixuju clenok avsak nemaju vysoky komin a aj podrazka je pomerne ohybna a samotny kozeny zvrsok sa postupne dokonale prisposobi chodidlu, pred cestou minimalne opotrebovany dezen vsak dostal pocas 28ich dni pekne zabrat, a na lavej topanke v oblasti paty som ho zodral az na medzipodrazku (120kg zivej vahy + cca 20kg batoh urobia svoje zrejme s akoukolvek topankou). Ako doplnkovu obuv som mal lahke penove "kroksy" ktore sa mi vsak na dlhsich asfaltovych usekoch velmi neosvedcili, kedze ma po par kilometroch zacali boliet lytkove upony striedavo na lavej aj pravej nohe, s postupom casu som isiel aj vsetky asfaltove a ine spevnene cestne useky komplet vo vibramkach. Batoh som mal Haglofs OXO 60, v nasich koncinach nie velmi znama znacka ci model ale mam ho uz par rokov a dokonale mi sedi, tak s nosenim nebol absolutne problem ani v plne nalozenom stave. S dalsej vybavy by som spomenul asi uz len jednu vec - spacak. Mam synteticky Pinguin o hmotnosti 1kg s komfortom 8°C a par noci ked klesla teplota vo vyssich polohach bez problemov na 6°C to uz bolo celkom na hrane a trebalo sa veru aj priobliect do spacaku, co mi vsak osobne vadi a nespi sa mi potom dobre. Zrejme keby bol spacak novy tak by to bolo uplne v pohode ale po piatich rokoch uz zrejme nedosahuje tepelny komfort vyrobnych hodnot a tak som par krat nad ranom pekne "vyklepal kosu". Tolko moje zakl. skusenosti, oblecenie si vezme kazdy take na ake je zvyknuty, ostatnu vybavu taktiez, nic co som mal mi neprislo vyslovene zbytocne ale takmer vsetko je o individualnych zvyklostiach a skusenostiach, takze netreba sa zbytocne fixovat na skusenosti cudzich ked ste nauceni na nieco ine.

Lubo

Phalike,
postni sem fotky "pred" a "po" tvojej obuvi :-)

Phalike

K teme vysoka/nizka obuv, stretol som na ceste dvojicu chalanov, jeden v klasickych vibramoch a druhy cuduj sa svet v "cinanoch", v ktorych presiel v pohode vacsiu cast cesty, pripajam foto z Devina ;)

Yetee

@makovica:
"Ktorý Ignorant premenoval SNPčku v Malých Karpatoch na Štefánikovu magistrálu?"
Vzhľadom k tomu, že Štefánik bol skôr ako SNP, tak by mala otázka správne znieť:
"Ktorý ignorant premenoval Štefánikovu magistrálu na SNPečku?"
Neviem, či to bude možné zistiť. S istotou sa dá len povedať, že tento ignorant bol s určitosťou členom nejakého UV.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov