Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Búrka, záblesk v lese a...

Knor

Zazil som pred viacerymi rokmi cosi, co opisuje Jano v prvom prispevku. Bol som v besiedke nad Lesnicou (Pieniny) kde som chcel preckat burku. Zrazu rana jak hovado a poriadny spaleny smrad. Mal som pocit, ze to slahlo do luky tak 20 - 30 metrov od besiedky, no ked dazd skoncil, nevedel som tam najst ziadne spalenisko. Dolepeny som bol tak, ze hoci som mal v batohu jedlo na dalsie dni, vo Velkom Lipniku som sadol na autobus a padal som domov.

Wbk

Ešte pred samotnou búrkou obvykle automaticky spozorniem vždy keď je naozaj neznesiteľné dusno a už vo chvíli keď na oblohe vidím, že sa rozbieha konvekcia (oblaky nápadne začínajú "rasť" a "hustnúť"). Dobrá pomôcka je meteorologický radar, hoci oproti reálnemu času má určité oneskorenie, ale dá sa na ňom vidieť aj vývoj konvekcie a istý čas to predsa len trvá, kým táto prerastie do búrky. Je to v dnešnej dobe jednoduchá vec a človeku to predsa len môže pomôcť v rozhodovaní či/kam vykročiť, kde prečkať blížiacu sa búrku, atď.

Zdenči

Pamätám si, ako sme utekali z hrebeňa Malej Fatry pred búrkou. Búrka šla z dvoch strán. To električno bolo riadne cítiť. Chlpy na rukách som mal zježené

Vrana

ach pardon to je uplne cerstvy zazitok ...

Vrana

Neprijemna zalezitost. Ako to s odstupom casu vyhodnocuju deti? Nemaju strach ist na turu?

Merhorn

A dakujem samozrejme aj tebe pepto a bazin a rc1 za vysvetlenie. Nevedel som to, dobre vediet do buducna a dakujem :)

Bazin

rc1, matne sa rozpamatavam. Tu cievku som uviedol len kvoli rymu.

Rc1

bazin, tato poucka plati pre fazovy posuv pri indukcnej zatazi, kde sa pri prechode prudu cez cievku posuva napatie o 90° pred prud (vektorovo). ale rozdiel potencialov je nieco ine

Lubo

Bazin, hehe, tak toto som este nepocul.
Zabavne :-)

Bazin

Peter61, Lubo,Merhorn presne ako pise Lubo tazko sa potlaca pud rychleho uteku do pomyselneho bezpecia a sucha.

Ale ked si to spojim s vseobecnou elektro pouckou>

Cievka ako dievka, najskor napatie (rozdiel potencialov) potom prud.

Tak uz nezabudnem.

Peter61

@ 10:37 Lubo :

hej, drobcenie na lane na ladovci v mackoch bola zabava.
(predtym bol Eliasov ohen, ale nakoniec burka nebola)

Peter61

Merhorn, ad "krokove napatie":
pri bocnoum udere blesku plati , ze prud je tym vacsi , cim je vacsia vzialenost medzi vstupom a vystupom prudu = vzdialenost medzi nohami dotykajucimi sa zeme.

Ak sa v takych podmienkach ( burka, hroziaca burka) potrebujes nutne presuvat, treba robit kratke kroky = drobcenie znizuje intenzitu prudu .
Podobne ked clovek sedi na zemi schuleny a caka, kym burka prejde, mal by mat nohy spolu.

Lubo

Merhorn, napatie je rozdiel potencialov a elektricky obluk vznika ich spojenim vodiacim materialom. Zaroven plati, ze elektrina si vyberie taku cestu, kde je mensi odpor. A clovek ma mensi odpor ako zem.

Ked blesk slahne do zeme, tak rozdiel potencialov narasta s rastucou vzialenostou. Preto cim urobis dlhsi krok, tym je medzi nohami vacsi rozdiel potencialov a tym aj vacsie riziko, ze prejde cez teba elektricky obluk. Preto v pripade burky je lespie robit kratsie kroky.

Samozrejme, lahko sa pise, tazsie sa vykonava.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov