Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tomáš Petrík: Nehľadajte v horách adrenalín

Diskusná téma K článku: Tomáš Petrík: Nehľadajte v horách adrenalín

Od roku 2011 je chatárom na Chate pri Zelenom plese, tzv. Brnčalke. Koncom minulého roka ho vlastníci chaty (KST a JAMES) v tejto úlohe potvrdili na ďalších päť rokov. V rozsiahlom rozhovore, ktorý vznikol ešte počas zimy, sme sa s ním porozprávali o chate, jej návštevníkoch, trendoch v turistike a lezení či možnostiach brigádničenia.

Knor

Z tejto chaty som nedavno nebol nadseny, lebo som bol ubytovany v pristavbe, kde zdola od motora nehorazne smrdela nafta z generatora. (Akceptujem, ze na horskej chate budem v preplnenej izbe, kde ktosi chrape, kde moze trochu tahat a podobne, ale ze ma bude celu noc boliet hlava z dychania nafty ... to som fakt necakal.)

Axel
Ja som ceper. Selfickar, co dosiel po chatu, dal si gulas a kofolu a siel domov. A dokonca nemam ani permanentku do Vertiga. Az tam nie som vitany, tak tam chodit nebudem... Tolko moje kredo.

Nehovorim, ze chatar nema pravdu. Ale pripada mi ako jeden z tych 40, co dosli na Vianoce. Cakali nieco ine. A on, ked bral chatu, tak cakal akoze co? Barak plny strapatych horolezcov, kurzy vht a inak uz len ciste nadsenie z ludi rovnakej krvnej skupiny? V case, ked mi do schranky chodia akciove letaky na skialpovy matros?

Tarazed

Ten pocit, ked si precitas clanok o ceproch a den pred tym si robil selfie v Tatroch :D :D

Jjano

Neberiem mu jeho názory, konieckoncom s väčšinou z nich súhlasím.
Neberiem mu skúsenosti a zásluhy, vážim si totiž záchranárov a držím palce chatárom.
A tiež aj chápem, že ak chce človek viesť horskú chatu, tak musí byť takpovediac individualita.
Ale skrátka trochu pokory by mu neuškodilo.

Rast

Toto je zial tak trochu aj obraz Tatier, kde nepanuje sloboda a volnost. Je tam plno ludi, hlavne v sezonu, je tam buzeracia, nic sa nesmie a od ludi sa caka asi to, ako to tu je vyjadrene. neviem, co je zle na tom,ze "skialpinisti" chodia slapat na zjazdovku...nevidim na tom nic ceprovske ani blbe, ked sneh nie je, tak to tak zial je. Nazvato to modnou vlnou? Keby bol sneh ako kedysi, asi by neslapali po zjazdovlach. Ti pravoverni horolezci nikdy nezacinali? skialpinisti v tatrach padaju z neba? Ti nikdy chyby nerobili? No, tiez su ich plne symbolicke a ine cintoriny. Do Tatier patria ti aj ti. A to ze naroky ma dnes kazdy vyssie a vyssie, tak to patri k dobe.. horolezci tiez nelezu s konopnymi lanami, maju nove, lepsie, kazdy chce lepsi a lepsi material. Tak je to aj s narokmi na ubytovanie, stravovanie, atd... ci je tospravne je otazne, ale je to tak. ja sa na chatach nestravujem a a ni nemam potrebu ich navstevovat, jednym z dovodov su tieto, nasrani chatari a plno ludi a predrazene vsetko, blbe pohlady, atd., sme na Slovensku... ale nastastie su aj ine moznosti ako byt v tatrach a tomuto sa vyhybat a uzivat si cistu prirodu bez kazenia si zazitku tymito skusenostami...

Possum

2 RAST: Vsade, kde sa stretne masa ludi, ide to prudko dole vodou. Aj ty si to bystro spozoroval a vykaslal si sa na chaty. Som rad, ze nie som jediny, kto to tiez vnima. Ja z toho nevinim chatarov - ide len o to, ze dav ludi je s 'romantikou' na horach nezlucitelny.

Nechapem ako napr. pri vystupe na Mont Blanc ludia spavaju po tych preplnenych chatkach. To radsej kaslat na cely Mont Blanc.

TomXX

Tiež mám radšej útulne ako chaty, lebo v útulni skôr narazíš na spriaznenú dušu ako na menežéra :) Všetko sa skomercionalizovalo, či to je šport, alebo turistika. V článku je to tak pol na pol, s niečím sa dá súhlasiť, niečo je zase také egoistické.

Radoooo

...a uz ani ta nostalgia nie je co byvala...

Kleofasz Kutya

Super Lubo, tvoja otazka ohladom chodenia mimo chodnikov je vtipna v kontexte webu, kde sa zverejnuju tury mimo turistickych chodnikov v narodnych parkoch.

Ano, presne, sak pri kazdom je dole malym pismom napisane, ze sa to nesmie! Hehehe!

Rast

Ani tie hovna uz nie su to, co byvali - to povedal Viktor Beranek z chaty pod Rysmi :-D

PaliT

Ako dokáže ukočírovať chod chaty, zvládnuť obdobia s masovým náporom návštevníkov, to všetko sa dá len obdivovať. Na druhej strane ten dešpekt pri vyjadrovaní sa o vlastných hosťoch, také to klasické tatranské povýšenectvo, to je - mierne povedané - "neprofesionálne". Niečo ako - ďakujeme za vaše prachy, ale aj tak ste všetci banda ceprov, ktorí sem vôbec nepatríte. Napokon si myslím, že aj taký človek, čo tam pôvodne išiel, lebo je to "in", bude Tatrami unesený a nevidím nijaký dôvod prečo by sa o ňom ktokoľvek mal vyjadrovať posmešne. Ak už chcel naznačiť niečo skupine návštevníkov Tatier, ktorí sú kvôli chýbajúcej skúsenosti v ohrození, to sa dalo urobiť inak.
Ale čo už, možno by sme len mali pochopiť, že takýto podnik môže viesť iba osobnosť s postojom "I don't fucking care!"

Bacaardi

Nehovorim, ze suhlasim so vsetkym co Tomas vravi, ale vacsina proste sedi.
A na jeho obhajobu - vzdy VZDY VZDY ked som na Brnci bol, vzdy mi bolo najlepsie zo vsetkych chat. A nie len pre moznost nadrbavky a kvoli peknemu prostrediu.
Je to aj kvoli personalu a aj kvoli chatarovi, ktory bol vzdy ferovy, priatelsky, a normalny.

Takze co Tomasovi das, to ti da spat.
Ak na babu v okienku niekto hovori co cumis, ste pozicovna bicyklov, ja by som takeho debila asi z chaty vyhodil (A verim, ze sa tak nestalo). Vobec sa mi nedivim, ze ma postoj aky ma. Ja som na tej chate zazil uz vselijakych ludi. A Tomas bol vzdy profesional.

BTW - tie hovna uz nie su co byvali povedal stary chatar zo Zbojnicky, Edo Zahor (Palovi Barabasovi).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum