Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tomáš Petrík: Nehľadajte v horách adrenalín

Vrana

Precital som si rozhovor raz rychlo, potom diskusiu a potom s otvorenou myslou a pomaly este raz rozhovor. Nic zavadne na odpovediach nevidim. "Ceper, selfie, ..." vytiahol Lubo a chatar sa toho nechytil. Ak chcete hazat kamene, hadzete nespravnym smerom.

Nevidim tam ziaden utok na mimotatranskych turistov, lezcov (asi by nevyzdvihol x-ty prelez starej 6-tky chalanmi z Polska). Popisane je len ako lahko sa ludia dostanu do problemov, ktorych nasledky mozu byt tragicke. 6-tka 5 m nad zinienkou v telocvicni nie je to iste ako 6 UIAA v horach ked mate pod ritou 300 m vzduchoprazdno. Hory sa komercionalizuju a rozhovor to len potvrdzuje. Vyraz "pisten runner" je skvely a sedi ako rit na serbel :-)

K chate. Napriek jednemu nedorozumeniu musim potvrdit, ze chata je skvela, jedlo vyborne, personal v pohode. Mam dojem, ze vseobecne zmena najomcov chatam velmi pomohla, ked to porovnam s tym co bolo 10 rokov dozadu. Dakujme ze su ludia ako Tomas Petrik, ktori vedia ako to robit. PS: chatara osobne nepoznam

Raymond

Je to samozrejme tak, ale to je tak v kazdej komunite ci kaste ludi. U tychto je to koli pritomnosti vysokeho ega u vetsiny tychto jedincov este znasobene, lenze to uz medzi lezcami takto byva :-). Su to prevazne egocentricky neurotici s prebytkom energie, co by si chcela :-). On je najvetsi pan a ty si h...o.

Clarion

Na "tatrách" mi vždy vadilo: Si náš, si z kasty, môžeš všetko, potľapkáme ťa po pleciach, aj keď si niečo pekne posjal, aj keď kôli tebe vyšlo do fujavice 8 chlapov, aj keď sa cúraš mimo chodníkov, aj keď sa zleješ pod obraz boží. Ale ak nie si náš, z našej kasty, tak si ceper, sopliak, už dopredu vieme, že nič nedáš, už dopredu vieme, že všetko ogrcáš, už dopredu vieme, že ťa bude hľadať záchranka 10 nocí. A v tom rozhovore som zas našiel niečo, čo mi to pripomenulo...

Bluehen

Ta chata nie je nicim ina ako ostatne chaty v slovenskych VT, presne tie iste moresy ktore napr. v polsku nevidite. A pritom tam vide aj lepsi offroad cize VH prirazka by zdaleka nemala byt na urovni teryho alebo rysov. Preco napr. pri 5 plesach v PL nemaju problem hocikomu zadarmo poskytnut kuchynku (nie tu smiesnu policku vonku co na brnci volaju kuchynka). Varenu vodu - na brnci vam ju predaju a najradsej by inkasovali aj za zavolanie zachranky keby mohli. Plnohodnotnu susiaren. Ak sa vam neujde postel, uctuju znizeny poplatok. Hoci okrem pitia (je to tam samy chlap) moc sa na oboch toho po veceroch neda robit, skor ofucany personal ako nejak specialne nadseny ludmi, robotou, prostredim. Ale stale je dobre ze tam ta chata je a niekto sa o to stara.

PaliT

Peter61: Ja ani nehovorím, že Tomáš nemá v mnohých veciach pravdu a aj keď som s ním nikdy neprehodil viac ako pár slov, nepripadá mi ako nejaký mizantrop. To, ako riadi Brnču, to teda klobúk dolu.
Ale ja som asi zo starej školy, kde pre hotelierov a chatárov platilo, že takto sa o návštevníkoch nehovorí. V najhoršom odpovie - "bez komentára" a hotovo. Nech sa kriticky vyjadruje hocikto, raz sú to jeho hostia, čo je pre chatára niečo ako rodina. Možno viem, že strýko Teodor je hamižný alkoholik, ale na verejnosť sa to odo mňa nedostane.

Teoreticky by som mal držať hubu, lebo po horolezeckej minulosti patrím dnes už len k tým ceprom, ale stále vidím nádej, že aj ten povrchnejší návštevník hôr bude mať zážitok, ktorý jeho život nasmeruje preč od konzumu a pochopí, že život nie je len "svojka mňa v najsamlepšej goráčovej bunde" s Jastrabkou v pozadí.

Lubo

Peto, na Brnci sa investuje, lebo (asi) prevlada dovera v racionalitu u majitelov, ze ked bude platit dohodnute a nebudu staznosti podstatneho charakteru, tak aktualny chatar je tam na viac obdobi a teda, ze sa to vrati.

Ako isto vies z kuloarov, pred erou vyberovych konani, hoci najomne bolo oficialne ovela nizsie, bolo treba "investovat" do KST kapital inak. Preto je toto sice stale nedokonale, no aspon to vnasa urcitu mieru standardnosti do vztahov a vola investovat do budovy sa zvysuje.

Ze to spolkom nevadilo by som obmedzil na vacsinoveho vlastnika, ktory rozhoduje. A staci sa pozriet na vtedajsich konatelov Turservis s.r.o. (ktori defacto rozhodovali o chataroch) a clovek sa dopracuje k menu D. Kalisky a jeho minulost Google rad vyhlada.

Peter61

Raymond, ale nooooo.
Peníze, peňáze, peňeži !!

Raymond

Peter, ty si asi neuvedomujes jednu vec, ze aki ludia stoja v cele tychto spolkov a ako tieto spolky funguju. Uz sme sa tu o tom bavili x krat pri komentovani vyberovych konani a ich "profesionalite". Co by si asi tak cakal, ved to su nejake uskupenia nadsencov, ktori sa po revolucii dostali k nejakemu majetku a ten spravuju podla ich najlepsieho vedomia. To, ze to je totalne neadekvatne, ale vyplyva z toho, ze tam nefunguju nejaki obchodnici alebo podnikatelia, ci ludia so skusenostami so spravou nehnutelnosti. Toto si musis uvedomit. Na zapade to ma celkom inu tradiciu.

Peter61

@ Lubo, aj ja som "zaujaty", lebo od r.2002 tam robime 1-4 akcie /r. Nechapem jedno, preco od 90 r. majitelia + najomca lepsie neudrziavali chaty. Zeby turservis s.r.o. ? Na Brncalke Tomas teraz vsetko musi opravovat, aby to nepadlo. Cast prac "z vlastneho" . Ked uz to majitelia neriesia alpskym stylom (postavit novu a zburat staru), tak potom aspon mal byt nejaky lepsi plan udrzby/prestavby etc. 20 000 € je kopa penazi, ked ich mas polozene na stole vedla PC, ale nie je to nic moc, ked za to mas udrziavat chatu v 1550 mnm, kde slnko vyjde v marci. Jedno voľebne obdobie nestaci, ak dotycny nema perspektivu, ze ked bude makat, bude tam este napr. dalsie 4 obdobia, ako sa dari Viktorovi
kst.sk/…/Zapis_KST_SHS_James_…

@ph.
"cakaju sluzby ako v Kempinskom" doplnam : a za ceny ako v stanicnom bufete. "Sak sa to tam vozi autami".
Viezol som sa hore parkrat na skutri, na Steyri (= to oranzove cudo 4x4), na dajakom pickupe. Vypadala mi polovica plomb.

btw. tejto zimy tovar nakladali nad Bielou vodouna Steyer, potom prekladali medzi Salviakom a Medulienkou zo Steyera na skuter. A este aj nad Medulienkou ten traverz nad potokom musia vzdy presuflovat, lebo by sa im skuter vyvalil do jarku. Ak nestihnu, tak prenasaju na chrnte z jedneho skutra na druhy.

Raymond

Tak skor si myslim, ze jeho ironia smeruje do radov ludi, ktori idu na stenu kde vylezu prvu sedmicku, obratom sa stavia v Treklande po goracovu bundu a nasadnu na rychlik smer Tatry liezt hokejku, asi takto by som to zhrnul... Takychto ludi je dnes triliarda. Vcera sme sa vratili z vikendu na Manine. Na Deravej skale vedla nas liezla rodinka pod dozorom skuseneho clena oddielu. Decko 7 rokov, vybavenie mamut od hlavy k pate, mlada "sportova nadej", papulnate ako svet nevidel, na vsetko plno kecov, bez respektu k instruktorovi a rodicom. Ti jedine co prenho mali boli mile slovicka. Zasluzilo by si tak zo dve facky a domov. Rodicia sa rozhodli zrejme teraz k 50tke, ze z nich budu lezci. Upotene, roztrasene kolena v IV kovych cestach na rybu a vsade cvakajuce ajfouny. Idylka, co Vam budem hovorit. Sebareflexia 0%, vychova decka - 100%, vybavenie a sebavedomie + 1000%. Co z takeho fagana vyrastie by som chcel vidiet. Tak len pre zrhnutie, ked takuto skupinku stretnem na skalach hned sa mi zlepsi nalada, asi ako chatarovi na chate. S tymi plosticami, to nazyva dost milucko, len malokto vie, ze ked si nieco podobne nanosite do bytu mozte vytrhat parkety a spalit vsetko oblecenie, aj tak sa toho nezbavite.

Fangorn

najprv som si prečítal rozhovor, diskusiu až potom. Neviem čo riešite, podľa mňa o povýšenectve,.... nemože byť ani reči.

Knor

Pali, pisal som to preto, ze su tu stresnete uvahy o nadstandarde, pritom podstatne su ine veci. Po 2 nociach som sa presunul dozadu a tam nafta nesmrdela vobec. No v tej prednej, najma pri komine (kde som bol), je to horor. Pride mi neeticke vyberat za ten flek rovnaku sumu ako v chate. Spanie vo vlastnom spacaku mi nevadi, nadstandard izbu nepotrebujem, no naftu v noclaharni na horskej chate citit ozaj nechcem.

Inak, mne v rozhovore chatar nepripadal povysenecky. Iba odpovedal na otazky. Myslim, ze bolo hned zrejme, ze sa Lubo s chatarom pozna a podla toho Lubo kladol otazky a chatar odpovedal. Ako keby oni dvaja vedeli o com hovoria, no veci neznaly citatel moze byt trochu zaskoceny.

.ph

Tomas iba povedal, ako to je. Na Brncalku chodim od kedy je chatarom a preto vidim, ako sa to tam meni. A musim povedat, ze k lepsiemu. Lenze klientela (opisana v rozhovore) tieto zmeny vobec neeviduje a akurat nadava ake je to tam naprd. Pridu na hrsku chatu a cakaju sluzby ako v Kempinskom. Cez vikend som bol na Popradskom plese, co je hotel a napriklad take ranajky su na Brncalke bohatsie a kvalitnejsie. V niektorych veciach je Brncalka davno pred nimi a na Popradskom by sa mohli Brncakou inspirovat.

Martin: Ak chces na Brncalke izbu, tak treba planovat a rezervovat dopedu (1-2 mesiace). Ak si si rezervoval miesto na poslednu chvilu, tak ti urcite povedali, ze postel uz nemaju, ale ze ta ubytuju v hospodarskej budove a ze budes potrebovat vlastny spacak. Ak si nevedel do coho ides, mal si sa opytat. Keby si tam bol castejsie, tak by si vedel, ze pod hospodarskou je agregat na elektrinu a ze komfort nie je jako na chate. Mimochodom, teraz je tam uz ovela tichsi agregat a nafta tam zas az tak nesmrdi. Cez zimu som tam spal 2 vikendy a v pohode som to prezil. A to som si este musel narubat drevo a vykurit miestnost aby som tam mal aspon 12 stupnov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma