Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tomáš Petrík: Nehľadajte v horách adrenalín

Peter61
@ Bacaardi :

-) hej, a dost vyznamna cast z vas este dokaze ist aj druhy den na turu. A len dufaj, ze Tomáš neurobi prestavbu sprch tak , ze by sa tam nedali robit ine dispicliny :-)
na druhej strne, presvihol som na Brncalke par koncertov a pod.

07:48 bluehen
imho mylis sa vo vascine faktov. Drvivu vacsinu svojich prispevkov by si IMHO nepodpisal a facetoface by si ani necekol.

Bacaardi

ja to trosku odlahcim - Peter61 ty uz si stary pardal, ktory ma odzite nejake tie roky, my mladsi sa dovleceme do chaty, a vecer zvladame pitie, tanecky a ine discipliny :D

Bluehen

coffebreak zo vcera ... ja ti nerozumiem, vsade sa tovar vozi autami, to na tu chatu stoji vynasanie ludmi menej ako autom??
ze neni susiaren a chlapik predostrel ten nezmysel ze susit sa ma okolo tej pece (neviem ci vobec videl ako vyzera susiaren na VH chate a ako sa zaplni ked si tam 30-40 ludi zavesi handry), vraj chata "pada na hlavu". Nevyzera v onic horsom stave ako ine chaty podobneho veku. Skor mam pocit ze najomca sa ponahla do rekonstrukcie poriadnej na slovensky sposob = vykyvat s KST (spravne faktury vzdy zozenie) a sucasne ho to nestoji priestor ktory by musel obetovat susiarni. Cize stara znama story = nic nedat len inkasovat, nariekat ze na vianoce tam pride 40 ludi ktory jeden druhemu vadia, pritom na tej chate je totalna nuda (nielen na tejto), daju vam tam najest a napit tym to hasne a v kuchynke v PL si ludia varili, to skor im to na zelenom plese casom niekto podpali (ohen hori mozno 30cm od dreveneho obkladu)

Lubo

KST nemá možnosť individuálneho členstva a to je chyba, lebo neumožňujú ľuďom im vyjadriť podporu v ich činnosti.

Remy

Co sa tyka kastovania na "nasi" a "nie nasi", teda rovni a rovnejsi, je neduh celych Tatier. Ci uz je to pohyb mimo chodnikov, "vodcovanie", zimna uzavera chaty pod Rysmi.. atd.

Chaty ziju hlavne z ceprov, pretoze ich je prevaha.
Skor na chate oplieska peniaze rodina s deckami, ktora tam pride vramci dovolenky, ako nejaky VHT turista alebo lezec, ktory je v horach skoro kazdy vikend a vlastnou stravou tak za rok nasetri napr. na dalsiu vybavu.
Zase nemusi to rozbalit rovno v jedalni :)
Treba si uvedomit, ze chatar ma naklady aj na teplo vnuti, nehovoriac o teplej vode.

V Rakusku na Adamek hutte som raz platil poplatok za to, ze som si tam nic nekupil. Len spal. To je ale podla mna tiez exces...

Lubo:
Ine kakao urcite...
Ale preco si radsej niekto zaplati 59 € za bumazku v OEAV ako 10 € v KST?
Zeby pre smerovanie organizovanej turistiky?
Osobne som bol kedysi tiez v TOM a KST a len ked porovnam 13 zrazov KST (aj tych pred 89.), ostavam radsej pri bumazke OEAV.
Este ze KST ma tie zdedene chaty...

Rc1

raymond je uplne jedno aky som ja typ. varit som sa naucil v armade a naucil som sa aj to, ako varit aj pod holym nebom a nepotrebujem k tomu nejaku zariadenu kuchynku :-) tu ide ale o nieco ine. ja neverim tomu, ze tam na tej chate alebo inej horskej chate niekomu nechuti. skus sa najblizsie poobzerat okolo seba, ked budes sediet v tejto alebo podobnej horskej chate, ci niekomu naozaj nechuti. ja mam asi stastie na ludi, ale takychto ludi nestretavam. neviem ako je financovana spominana chata vo svajciarsku, ale ak chce chatar na chate nieco zmenit zvacsa to pyta peniaze a ak mu ich nikto neda zadarmo, musi si ich zarobit. a ja ako navstevnik chaty mozem k tomu prispiet tym, ze dam zarobit radsej jemu ako nejakemu marketu z anglicka ci odkial. a k tym chatam, aj v zahranici (aj alpy) som bol vo viacerych chatach kde bolo vyslovene zakazane konzumovat vlastne potraviny. a platilo to aj pre ubytovanych

Lubo

Raymond, tak takuto vec som v Alpach nezazil, skor bol standardom polovojensky rezim, zato s germanskym citom pre kazdy detail a s usmevom.

P.S. Na chode OEAV chat v Rakusku ma nemaly podiel financovanie z verejnych zdrojov. Vid peticia spred par rokov. To je uplne ine kakao. Len zial u nas by muselo byt v parlamente menej polovnikov a viac horskych sportovcov. Takze snivajte s nami...

Raymond

Lubo, bol som tuto jar na Chamana TUOI v Svajci. V susiarni bola kuchynska linka, kde si kazdy kto nemal zaujem o polpenziu mohol varit. Nie niekde vonku na mraze. Co bolo ale najviac prekvapujuce, ze kazdy kto bol na chate ubytovany mal v jedalni svoj staly stol, po celu dobu ubytovania a chatar vyslovne nabadal tych co si varili v kuchynke a nemali polpenziu aby si zan sadli a slusne sa najedli aj v dobe veceri, spolu s ostatnimi, bez ohladu ci si vobec kupil pivo alebo nieco ine! Je to o ludoch nie o peniazoch. Rc1 z tvojich poznamok a otazok je citit, ze si presne ten typ o ktorom chatar hovoril. Varic a esus k turistike a lezeniu ci pobytu v prirode odjakziva patri, ak by si to nahodou nevedel. Dovody nie su dolezite.

Sona

O rieseni susenia chatar hovori v rozhovore: "A ďalej, na chate nemáš kde vyschnúť, nie je tu sušiareň. Okolo pece bude priestor, ktorý bude plniť aj túto funkciu. Niečo ako je na Zbojníčke. Budú okolo nej povešané nejaké rárohy, kde sa budú dať povešať vetrovky, topánky, atď."

Rc1

Vsak tam maju aj vegetarianske menu a ceny nie su nejake vysoke. ked si donesies svoje jedlo tiez to musis niekde kupit, tiez platis obchodnikovi, ale podporujes nejaky market namiesto toho, aby si podporil chatu, kde chces stravit prijemne chvile. ak by sa takto k tomu stavalo viacero ludi, zrejme by chatar musel zdvihnut cenu za ubytovanie. predpokladam, ze kto by prvy zacal frflat by bol ten, ktory tam chodi a nikdy si tam nic nekupi. a ak nemas peniaze na jedlo, kde zozenies peniaze na ubytovanie?

Raymond

Na to, ze niekto si chce varit sam lebo nema peniazky alebo je vegan alebo mu proste na chate nechuti? Je to uplny standard vsade v zahranici a koniec koncov aj v Polsku. Uplne hlupa otazka.

Rc1

naco treba kuchynku na chate kde sa normalne vari?

Raymond

Jedine co sa tyka tej kuchynky a susiarne, to povazujem za dost velku nevyhodu. proste ta kuchynka, nie je kuchynka, si varis regulerne vonku, neviem preco na to nevyclenia aspon priestor ked sa da normalne sadnut a uvarit si. Susiaren uz ani nehovorim, to ma byt na takej chate zakladna vybava

Peter61
kofibrejk : 9,56 vrana 4 palce hore ! ja som si to tiaz musel precitat este raz podrobne, aj tak som tam nenasiel ten despekt a pod., o ktorom tu pisu.

-) btw. ja chatara nepoznam, ale on ma pozna velmo dobre, kua
Qeci: nedorozumenia ako klub sme si zazili nielen na Brnci. Ide o to, ako a ako rychlo ich vyriesime, nekamenujeme toho, kto to poplietol.

@ 08:18 bluehen:

  • pri doprave ide o cenu/vykon, teda ako dlho a za ake penaize ten offroad dokaze jazdit
  • chata 5 stawow ma robvnako ako aj dalsie chaty PTTK vriacu vodu zadara , kuchynku aj susiaren rozhodnutim majitela, tusim cc od r.2014. Ked "nasi" najomcovia majetku KST (ev. KST+JAMES) musia riesit to,aby im chata na hlavu nepadla ( vid clanok a vcerajsie prispevky), susiaren sa odsuva. Napr na Stefanicke by ta susiaren bola celkom OK, keby tam makali 2 ventilatory ( ak sa to za minuly rok zmenilo, sorry)
  • horolzecka kuchynka na schodoch na Brnci je OK na varice. Povolit pouzivat otvoreny ohen v miestnosti je riziko z hladiska PO (tak je to v PL, na Zbojnicke)
  • nudzove ubytko je na Brncalke tiez za minimalny poplatok, tak vo co go ?
  • ja sa vecer ledva dovleciem do postele, kua to ty si jaky borec, ze chces este vecerny program?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum