Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zrub Lámaná skala

Diskusná téma K článku: Zrub Lámaná skala

Pri putovaní po desiatich kopcoch medzi Naháčom, Hradišťom pod Vrátnom, Dobrou Vodou a Jablonicou sa mi podarilo pri pohybe mimo značiek nájsť dve voľne prístupné chaty. Pravdepodobne sa tu turisti pohybujú len po značkách a hlavne po červenej. Inak si neviem vysvetliť, že oba objekty, ležiace priamo na lesných cestách, ešte nikto nepriblížil ostatným turistom. O Gočálovej búde som písal nedávno, tak teraz pár údajov o chate Lámaná skala. Teda pomenoval som si ju podľa miesta výskytu.

Clarion

Ono to s tou informovanosťou o niektorých búdach je asi tak, že to zverejnenie je vlastne ich PARTE...

Possum

Clairon, mozes prosim Ta uviest priklad, kedy sa zverejnila buda a v dosledku tohto zverejnenia coskoro zanikla?

Tono

osobne mam casto velku dilemu, ci napisat alebo nenapisat clanok o nejakej nove bude.

Miroslav Svitek

Tono, Clarion, ak dovolíte, ako autor príspevkov nebudem s Vami súhlasiť. O Lajkovej búde sa dávno pred zverejnením môjho príspevku vedelo medzi verejnosťou o čom svedčí, že Tomáš môj príspevok premenoval, lebo meno našiel na Facebooku. Na Izbu pred Inovcom chodia mladí z dediny na opiáše a chodili by tam aj bez zverejnenia o útulni.Takže dosť pochybujem, že sa niekto vyberie ďaleko do lesa, aby tam niečo zničil, lebo sa o tom dozvedel z Hikingu. Skôr to je o dobe v ktorej žijeme. To aj odpadky v prírode sú tam vďaka uverejňovaniu článkov o túrach?

Ade.e

Tiez nie som velmi nadseny, ked sa na verejnych forach informuje o budach, ci utulniach. Ale na druhej strane, o mnohych z nich by som nevedel, ak by ich niekto nezverejnil na hikingu. Riziko tu stale je a asi len treba doverovat v civilizovanost a ohladuplnost noclaznikov, ci navstevnikov tych utulni. Takze som ZA ich zverejnovanie.

Knor

Mam pribuznych, ktori maju odlahlu zahradu na kraji lesa a v nej domcek, ktory nezamykaju. Vysvetlenie bolo, ze keby ho zamkli, tak zlodej by sa dnu vlamal nasilim a sposobil by viac skody, ako ked je domcek nezamknuty. Teda nezamknute dvere neznamenaju, ze majitel pozyva kazdeho okoloiduceho dnu. To na margo tohoto clanocku.
Moj nazor je, ze su utulne, ktorych spravca uvita, ked sa o nich clanok zverejni na hikingu. No pokial neviem kto je majitel a nemam od neho suhlas so zverejnenim ....

Clarion

lenže Hiking nie je jediné médium, kde sa tie búdky zverejňuju, ale je jedno z medii, kde chodia na vykrádanie informácii kdejaké individuá, čo to potom vešaju na iné servre, či šíria informácie iným spôsobom. To je jedna stránka veci, iná je, že búdy treba obhospodarovať, čistiť, chystať drevo a to po čase majiteľov prestáva baviť a úroveň ide do pr... Tak isto mnohokrát prestane baviť hurhaj a bordel aj lesákov, či "iných uživateľov" lesa, vezmú sirky a búdu upracú, takto pravdepodobne šla do kytičiek Míla na Plešine. A majiteľov dosť niekedy nasere, keď majú plánovanú trebárs nejakú slezinu a na vlastnej búde majú nakvartýrovaných nejakých turistov z česka, ktorí im nadajú do smažiek a posielajú ich do rôznych otvorov tela. Nikde som netvrdil, že zrovna tie búdy rovno niekto zbúra, či podpáli, len tvrdím, že niektoré búdy, hlavne mimo hlavných vychytených trás či pohorí sa ich popularizáciu dostávajú na velice šikmú plochu. A robiť si ilúzie, že bordel a chlastačky sa dejú len na dosah civilizácie? Túdle, našiel som za svojich potuliek po horách aj búdu, vzdialenú viac ako 10 km od obývaných oblastí, ktorá bola posprejovaná. Človek by si povedal, že idem do hory, mám nabalený batoh, budem šlapať niekoľko hodín, tak načo sprej? No, ak je niekto blb, tak aj 10 kilometrov od dediny...

Possum

Hm. To strasne nerad pocujem.

Ale tiez sa nestiham divit, preco ma niekto potrebu - a to hovorim o relativne neskodnej veci - popisat interier budy uhlikom, nechavajuc odkaz BOL SOM TU, JARO 2014. Ja by som mu ten uhlik niekam napchal.

Alebo doniest plne sardinky do budy, ale prazdy obal uz nemat silu odniest...

Mozno este nie sme obciansky vyzreti na verejne budy, cojaviem.

V Rakusku su budy, kde mas okrem ubytka aj chlast a kolu a dzus a nechas v krabicke peniaze za to, co spotrebujes. Alebo len prespis a nemusis platit nic. Ale ziadne BOL SOM TU som na stene nenasiel.

Skoda, skoda.

Rast

Myslim si, ze je to skor charakterom ludi, ktori sa takto spravaju. Tych asi treba "bbuzerovat" jako tych, co zverejnia nejaku budu. Zle je ju nicit, nie o nej vediet. Takze by sme sa aj tak asi mali spravat. V praxi to ale nebude jednoduche. Poznam jednu budu/salas daleko od civilizacie, nikde som ho nevidel zverejneny a tiez bol plny flias a bordelu... asi je to o charaktere ludi

Axel

Uprimne, nasiel uz niekto niekedy budu v tiptop stave bez znamok bezbrehej tinedzerskej/polovnickej chlastacky?

Tidoj

Hundsheimer Hütte. Chata na Hundsheimer Berg(u) pri BA - ak hovoríme o bežných búdach a o naozaj tip-top stave.

Miroslav Svitek

Nedá mi ešte raz sa vyjadriť. Včera v Malom Bajkale som tiež "dostal poza uši" za zverejňovanie presnej polohy a prístupu k chatám, búdam a iným možnostiam nocľahu pod strechou. Vraj nemáme uverejňovať GPS polohu, ale len ako pri keškách indície. Fakt nerozumiem tomu, že namiesto kritizovania tých, ktorí ničia niekoho majetok a prácu, kritizuje sa v tejto diskusii ponuka pomoci spoluturistom. O chajdách trampov v okolí Bratislavy nepíšem a koľko ich už vyhorelo? Z toho koho obviníte?Upozorníte iného, ak vyhodí v lese po zjedení papier, konzervu, alebo len šupku z pomaranča? Keď som bol vedúci zájazdu vo Švajčiarsku, musel som prosiť našich turistov, aby nič neodhadzovali, lebo sme jediní Slováci široko ďaleko a hneď by domáci vedeli, kto to spravil. A odpoveď? Veď tá vreckovka sa predsa rozloží po ďaždi. Figu borovú a nie rozloží. Takže prosím, riešme niečo iné, čo je zlé a choré a nie zverejňovanie možností na prenoconovanie. Apropo rád by som si prečítal návod, ako zistiť majiteľa stavby v lese aby som sa ho mohol spýtať, či má niečo proti uverejneniu. Keď už to tu poniektorí požadujú. Lebo žiadať je ľahké, ale realizácia je asi veľmi ťažká. Len raz sa ozval majiteľ a ako viem, Hiking ten príspevok potom stiahol.Možno by redakcia mohla spraviť taký prieskum, koľko bolo uverejnených možností prespania pod strechou a koľko ich bolo zničených. Aby vyšlo najavo, že to je možno 1%?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum