Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zrub Lámaná skala

Polovnik

Ano , mame s tym problem, cele PZ Jablonica s tym ma problem. Bolo to tu spomenute niekolko krat od roznych clenov. Myslim, ze nie problem kontaktovat PZ Jablonica !

Sona

Ak ma majitel zrubu problem s uvedenym clankom, poprosime ho o neanonymny mail alebo list na adresu redakcie.

Polovnik

No, k veci. Jedna sa o NEVEREJNY POLOVNICKY ZRUB, PZ Jablonica, ktory sluzi ako logisticke zazemie pri pracach v lese, pri polovkach a podobne. Zrub bol budovany svojpomocne pre clenov PZ a nie preto, aby do neho chodili chrapat vandraci. Zaroven si NEZELAM, aby bola jeho poloha GPS uvedena nainternete! Schvalne ol zbudovany v mieste mimo turisticke trasy, v mieste strategickom pri polovani. Chodenim do tejto sukromnej polovnej lokality, mimo turisticke znacene cesty sa vystavujete ohrozeniu ujmy na zdravi a zivote.

Pavol "Chodec" Horvath

Znova zbytocna diskusia o utulniach, zverejnit alebo nie? Niektore utulne sa znicia niektore nie ci uz su zverejnene alebo nie. Vsetky ale maju stale neporiadok a budu ich vyuzivat "neturisti". Problem je jednoduchy a neriesitelny: slovenska mentalita. V Norsku tento problem z utulnami nemaju!

Ja privitam zverejnenie kazdej utulne, clovek nikdy nevie kedy sa hodi. A tak isto bez slova odnesiem vsetky smeti a prichistam drevo nech ho spali hocikto. Nebudem sa rozculovat ked je niekto kreten a ze to znic, ale budem sa tesit ze ja nie som lebo nemam problem nanosit drevo.

PaliT

Kto postavil tú búdu? Koho je? Privlastnil si ju niekto na základe "my sa tu o to staráme a tak budeme ostatným diktovať"?

Osobne by som dal prednosť jednoduchším prístreškom, aké som videl napr. na Muránskej planine, kde sa pocestný ukryje spoľahlivo pred živlami, ale v búde je minimum vybavenia. Lebo ak je nejaký zrub trvalo obsadený partiou, ktorá tam postupne nanosí bedňu korenín, riady a čojaviemčoešte, potom začne žiarlivo pozerať na pocestných a to je smutné.

Nám zrub pomohol a určite sme žiadny bordel nezanechali, viem si však predstaviť, že takáto stavba s týmto vybavením priam láka opiášové partie a to už je potom problém.

Ak je to pôvodná trampská búda, ktorú nejaká TO vlastnými rukami postavila a vadí im návštevnosť, tak nech si ju zamknú a len poprosím, aby o tom dali vedieť, lebo je hlúpe, ak sa človek spolieha na strechu nad hlavou a potom odíde s dlhým nosom.

Ak chatu postavili napr. lesáci a niekto si ju potom "privlastnil", považujem to za nefér, aby takáto vec "verejná" bola potom odopieraná ostatným. Keby totiž zostala chata v primitívnom stave, nepriťahovala by partie, ktoré sa na také miesta chodia iba ožrať.

Som zvedavý, či sa o pôvode zrubu niečo dozvieme.

Major

Absolutne sa mi nepaci, ze je chata zverejnena natychto strankach a absolutne sa mi nepaci, uz len co citam z komentarov, ze nam niekto na chatu chodi prespavat. Tento vikend 25-26.11. som an chate bol a taky bordel co tam bol, skoro ma porazili, potom sa netreba cudovat, ked sa zacne chata zamykat. Ked sme tam dva vikendy pred tym chystali drevo, prisiel tam nejaky bradaty hipik s babou akoze prespat, nepovedal som mu pol slova, naopak, my sme si spravili brigadu, nachystat drevo na Silvestra 2017/18, nakolko v zime za snehu to uz tak dobre nepojde, panacik si tam uvaril kavu, s drevom nepomohol, ale veselo do kachiel prikladal. Nakoniec aj s babou odisiel, asi mu bolo trapne pozerat na 4 ludi ako mukluju a on si sedi na gauci a nohy vylozene...

PaliT

V zrube sme prenocovali z piatka na sobotu. V melancholickej novembrovej atmosfére prišla vhod, v noci nás prekvapil vytrvalý dážď, ktorý prešiel nad ránom do lejaku. Nocovanie v našom stane si ani nechcem predstavovať... Strecha prepúšťa v rohu nad šporheltom. Opravil som fóliu pri komíne, pred odchodom sme pozametali, ale podlaha by si zaslúžila umyť aspoň dvomi vedrami vody, také množstvo by sem doviezlo asi iba auto.
Pílky sú žalostne tupé, ak máte niekto doma jednu prebytočnú, mohli by ste ju venovať, možno by sa tie pôvodné dali nabrúsiť malým pilníkom.

Tibor.Bukova

Zdravím. Prosím, vedel by mi niekto poskytnúť aktuálne informácie o tejto chatke? Je stále nezamknutá a voľne dostupná? Prípadne, kto tento objekt spravuje a zveľaďuje (vlastní)? Vďaka! ;) (12.10.2017)

Ra

osobne si myslim ze je super ze ste sa podelili s utulnou, na tieto stranky chodia ludia ktory to occenia a urcite za prespatie upracu pripadne nanosia drevo atd..ked tam pojdeme tak urcite sa pricinime aby tam bolo o nieco krajsie ako predtym ako sme prisli :)

Lubo

"Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí."
J. Werich

Possum

Vsimol som si, ze existuje niekolko prudov ludi, co chodia 'do hor'.

Jedni su old-school 'TRAMPI(ovia?)' Ti chodia zvycajne v ramci jedneho pohoria a velmi dobre ho poznaju. Maju tajne skryse a utulne a drzia ich v tajnosti (co chapem). Male Karpaty su typicke. Aj v budach vidno Indiansko-Kovbojske motivy.

Ini su zas 'slapaci turisti' a ti chodia do hory hlavne slapat. Ak sa zadari buda - fajn, ak sa nezadari - tak sa to vymysli inac (preto tie tazke ruksaky :). Ti ked budu najdu, tak sa radi podelia s inymi turistami - majuc na pamati ako dobre posluzila im.

Necakajte od 'trampa', ze bude jasat, ked jeho tajnu budu prasknu na net. Je to jeho unikova skrysa pred ludmi.

Ako je to s vlastnictvom bud, az na par vynimiek netusim, ale presne ako hovori p. Svitek - nechces tam ludi a je to TVOJA (LV) buda - praskni si tam zamok. Len malo slapacich turistov sa tam bude dobyjat. A kategoricky nesuhlasim s tym, aby sa slovo DOBYJAT pisalo s tvrdym Y, ked slovo BIT SA sa pise s makkym.

Possum

Vcera som sa vratil z VF, kde som spal v bude v Sedle Prislop. Buda je tam od 2011 (hovoria miestni) a vyzera ako keby ju postavili vcera. Na stene ani jeden napis, ziadne smeti, nic pokazene.

A to k nej vedie cesta, kde sa moji spolunoclaznici dopravili autom.

Miroslav Svitek

Clarion, vykľulo sa šidlo z vreca. Tušil som, že sa cítiš ukrivdený za niečo a asi to bude nejaká búda, ktorú ste postavili, alebo obnovili s Tebou blízkou partiou a je o nej zmienka na Hikingu. Skús sa zamyslieť, či bordel v nej a iné problémy, čo spomínaš, začali až po uverejnení na Hikingu, alebo boli aj pred tý. Veď sám spomínaš - svojich bordelárov poznáme. Vermi, akonáhle je na dverách zámka, neriešim takúto stavbu v lese. Akonáhle je tabuľka - Súkromný pozemok, vstup zakázaný, neriešim. Takže dajte si na búdu petlicu a máte pokoj, požiadaj redakciu o výmaz zmienky o Vašej búde a máš pokoj. Inak som zvyknutý zo sveta - nezamknuté dvere znamenajú povolenie ku vstupu, lebo v hore sa môže kadečo prihodiť a strecha nad hlavou môže zachrániť aj život. A ten úvod si si mohol odpustiť, lebo sa sa u mňa zaradil do kategórie ľudí, ktorým sa radšej vyhýbam a to nielen v lese.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum