Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vápeč, Suchá hora, Hrubá Zliezajňa a Homôľka

Diskusná téma K článku: Vápeč, Suchá hora, Hrubá Zliezajňa a Homôľka

Nedávno sa na Hikingu objavili dve reportáže o prechode Cesty hrdinov SNP z Dukly na Devín. Cesta bola pred niekoľkými rokmi v Strážovských vrchoch preložená kvôli nezhodám s majiteľom pozemkov, pričom nová trasa vedie nezaujímavými zvážnicami. To ma motivovalo konečne sa vybrať na kopec, ktorého názov ma fascinoval. Volá sa Hrubá Zliezajňa. Keď sa vyberiete hrebeňom cez kopec alebo cez lazy v okolí Valaskej Belej, pôjdete oveľa zaujímavejšou trasou, než Cesta hrdinov SNP.

SatelitHomer

to najlepšie miesto na Zliezajni si vynechal.

konečne po 8rokoch (toľko času ubehlo keď som sa od Suchej hory pozeral na to krásne bralo) prišiel jej čas.
aj keď to bol humus (škoda že som sa nedostal na jeseň ). aj smer trasy som musel obrátiť, čo je škoda lebo slnko bolo nad Suchou horou.
myslel som že týpkovi uvidím do kuchyne ale je schovaný za hranou svahu

TomXX

Vďaka za tip, Strážovské sú fajn, mám to na pol ceste do VF/MF, na jednodňovky fajnové. Hlavne dík za fotky z lazov, určite sa tam na jar pôjdem pomotať :)

Knor

Michal, nemas pravdu v tom, ze zakladny predpoklad vzniku novej trasy je existujuci chodnik. Poznam vela tras, kde tomu tak nebolo. Skor si myslim ze ten hreben je na hranici (miestami mozno az v) revire toho typka ako pise MisoB + v Strazovskych vrchoch je celkovo so znacenim problem.

Ale to je jedno. Tu som chcel opisat, ze sa da ist dany usek aj ovela atraktivnejsie, ci uz hrebenom alebo osadami, pricom nikde trasu nekrizuje plot ci cosi podobne.

Sona

Hruba Zliezajna je fakt paradny nazov.

Vrana

Fakt sa treba na to pretrasovanie pozerat trosku komplexnejsie. Zakladny predpoklad vzniku novej trasy je existujuci chodnik, zvaznica, cesta. Bohuzial cez Suchu horu chodnik nie je, cez Zliezajnu asi tiez nie.

Dalsie faktory su voda a noclah. Usek Zliechov - Vapec by bol bez moznosti doplnit vodu, uplne by sa vynechali lazy nad Valaskou Belou. Pristresok na Srvatkovej luke by bol trosku odruky.

Mozno sa mohla trasa potiahnut dalej cez lazy a az od sedla nad Durcekovcami to smerovat na Srvatkovu luku ...

MisoB

Predpokladám, že povolenia na preznačkovanie CSNP sa nezískavali ľahko. Ty si pravdepodobne šiel po hranici (ak nie aj vnútri) revíru toho týpka, kvôli ktorému sa to prekladalo.

*

Pekný článok a pekný kraj. Išiel som iba Homôlka-Vápeč, ale aj ten hrebeň od Homôlky je veľmi pekný.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma