Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Komu patrí slovenská príroda?

Diskusná téma Komu patrí slovenská príroda?

Dobrý deň. Nedávno sme založili kampaň s názvom Regulácia Poľovníctva, ktorej hlavný zámer je v nadviazaní a udržiavaní komunikácie medzi záujmovými skupinami využívajúcimi slovenskú prírodu - turistami, psíčkarmi, bežkármi, skialpinistami, poľovníkmi a pod. Chceli by sme Vás týmto poprosiť o Váš názor na momentálnu situáciu v spoločnosti. Zaujíma nás, čo by ste na nej chceli zmeniť, zlepšiť, čo Vám prekáža, prípadne akými prostriedkami by ste to chceli docieliť. Svoj názor môžete napísať na našu stránku: http://regulaciapolovnictva.sk/diskusia, súkromne na email regulaciapolovnictva@gmail.com alebo aj do tohoto fóra. Za každý konštruktívny názor Vám budeme vďační. V prípade záujmu nájdete detailnejšie informácie o samotnej kampani ako aj petíciu za väčšiu reguláciu poľovníctva na našej stránke www.regulaciapolovnictva.sk alebo na Facebookej stránke s rovnakým názvom.

PaliT

Ohľadom zvernice - v sobotu som išiel na bajku od Papierničky cez Rybníček a potom na modrú, čo ústi na Hubalovú. Brány otvorené, nikde ani nohy a podobné to bolo aj vlani.

Inak upozorňujem na sobotňajšiu akciu Častovský cyklookruh, trasy vedú vyslovene zvernicou, je to tak trochu deň otvorených dverí, chystáme sa na 33km okruh.

Lukášj

Z vlastnej skúsenosti. Spali sme na Terynke núdzovo v jedálni keďže bolo plno. Ráno nás chatár požiadal, aby sme sa pobalili, keďže sa išli podávať raňajky. Po nich sme sa nikam neponáhľali, tak sme si už vlastne počas dňa roztiahli karimatku a spacák von k plesám. Práve vtedy išli ochranári okolo a bolo zle nedobre, že prečo spíme vonku a nie dnu, vysvetlili sme situáciu a aj tak sme sa museli zbaliť.

Florián Dekret

Ahojte. Mám takú otázku, možno primitívnu ale naozaj to myslím. Ked som v NP, sadnem si kdesi cez deň, poobede ku chodníku, niečo zjem a príde na mňa ospalosť, môžem si roztiahnuť karimatku, prikryť sa spacákom a čo ja viem, hoďku dve si zdriemnuť? Bude to legálne alebo je to v rozpore s návštevným poriadkom? Naozaj je to možno infantilná otázka, len som sa zamyslel že ako by to interpretoval orgán stráže prírody keby ma takto načapal čo ja viem o 14oo pri chodníku v NP. Vďaka za odpoveď.

Vladimir Popluhar

Marian - teraz čítam Tvoj príspevok, je to velmi pozitívna správa - teším sa ak by sa tam do tej zvernice chodiť. Nevieš odkedy to bude možné?

Marián Porkert

Nebojme sa ozvať,vo vedení Lesov sú už noví ľudia.
Napriek legislatívnym prekážkam, ktoré si zabetónovali všemocní, občianska nespokojnosť bola akceptovaná. Generálny riaditeľ LESY SR š.p. priaznivo reagoval na snahu širokej verejnosti reprezentovanú občianskym združením Priatelia Píly. Jeho podnik zabezpečí prístup verejnosti do zverníc Biela Skala I. a II. v Malých Karpatoch pri splnení prirodzených podmienok nevyhnutných pre ochranu zveri a samotného lesa. Je teraz na nás, aby sme potvrdili, že pohyb bezbranného a rozumného človeka v lese nemôže nikoho a nič ohrozovať.

Merhorn

Myslim,ze problem je teda v nedostatocnej selekcii polovnikov nie zvery. Su to casto opilecka banda. Cest vynimkam lebo su aj polovnici co beru zver a celkovo prirodu aj inak ako priestor s pobehujucou koristou.ak niekto lovi srnca s kalibrom 8x68 300 win magnum a pod a verte ze ich nie je malo otazka nocneho videnia je skutocne ten posledny problem...

Jaro.q

Niečo z diskusie poľovníkov:
Nočné videnie vo forme puškohľadu by malo opodstatnenie, keby ľudia boli natoľko uvedomelí, že by ním napr. lovili len premnoženú diviačiu zver za zhoršených svetelných podmienok v istých fázach mesiaca a inak ho nezneužívali, ale som presvedčený, že v praxi by ním strieľali všetko a vždy. A to z jedného dôvodu a tým je pohodlnosť. Denný lov je komplikovanejší, zver treba často vychodiť, dať si pozor na vietor, horizont a aj vlastný pohyb a vyžaduje aj istú dávku skúseností a vedomostí o živote zveri a jej návykoch a v neposlednom rade čas, pretože sa úspech často po prvej vychádzke nedostaví. Zver je cez deň taktiež opatrnejšia a nedá sa len tak jednoducho "vysedieť." Na rozdiel od toho, počas noci bežne vypása v domnení, že je krytá tmou, nebojí sa vyjsť aj na otvorené priestranstvo, krmoviská a celkovo sa správa pokojnejšie. Takto streliť zver umením skutočne nie je. Veď načo by som vábil srnca, keď si ho počkám za absolútnej tmy a "selektívne" ho odlovím cez nočák pri solisku? Človek nemusí robiť nič, len sa doviezť na posed, sadnúť tam kde je zakŕmené, počkať do tmy, zapnúť nočák a veselo búchať, za hodinu odpoľuje a je vybavené. Toto však funkciu poľovníctva, hoc i podporenú myšlienkou na lepšiu selekciu a presnejšie rany určite nenapĺňa.

Rast

preco je zakazane svietit za lovu? znizuje to hodnotu lovu, alebo preco?

PaliT

Tie sadzby sú dosť nevyvážené, ale to by bolo na dlhú debatu.

Najbizarnejší prípad zastrelenia človeka poľovníkom sa odohral pred mnohými rokmi niekde pri Rožňave. Postriežka na posede pri poli, za splnu. Lovená zver – diviaky. Nejaký chlapík sa rozhodol kradnúť z poľa také tie balíky z viazačky. Obliekol sa do čierneho a keďže chcel byť nenápadný, na pole išiel z krovia štvornožky a tam to dostal. Už si nespomínam, aký dostal poľovník trest, ale rozmýšľam, ako by sa ktokoľvek cítil v koži sudcu...

Inak sused mi hovoril, že v susednom Maďarsku smie poľovník v rozhodujúcom momente zasvietiť svetlomet namontovaný na puške. Toto výrazne znižuje riziko postrelenia nechceného cieľa, len toto je u nás asi zakázané.

Jjano

Nie že by som súhlasil s tou dvojročnou podmienkou, keby som bol sudca, naparím mu viac. Ale porovnávať sa to nedá - doprava je nevyhnutnosť, strieľanie zvierat je záľuba.

Rast

tak to je uplne ine prirovnanie, siel rychlo v mieste kde sa rychlo nemá jazdit, viditelnost osoby na prechode je potom znizena. Ale strielat na nieco co neviem, co je... no neviem. A s psychickou diagnozou to nemá nic spolocne.

Knor

Mozno sa da ta nizka trestna sadzba vysvetlit tym, ze zakonodarca si bol vedomy toho, ze "polovnik" je cosi ako diagnoza. A na psychicky naruseneho jedinca sa neda nazerat ako na zdraveho cloveka. To by tiez vysvetlovalo, ako si mohol pomylit cloveka s diviakom. (S polovnikmi mam ako turista mimoriadne zle skusenosti.)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov