Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skalka - stretnutie s medveďom

Knor

Pekne. Za seba mozem povedat, ze mne sa viac pacia tie obrazky s hmlami ako s tienmi. Na Skalku sa chystam, len sa obavam mnozstva tam zijucich medvedov (som tak trochu "slepy", takze mna medved uvidi, ale ja jeho nie). Hore by som siel hrebenom a dolu Vajskovskou dolinou. Len sa este neviem rozhodnut, ci to radsej neist v zime na snezniciach.

Daulagiri

Pali vďaka, potešilo veľmi. A knižné vydanie ? Priznám sa že mi to raz už prebleslo hlavou, ale len tak úsmevne. Neviem či sú až také dobré. Človek by však nikdy nemal vravieť nikdy :-)

PaliT

Konečne som si mohol v pokoji prečítať článok, popozerať nádherné fotky, aj sa poňúrať v mape. Výborné, pri fotkách až mi srdce stislo.

Až budeš uvažovať o knižnom vydaní svojich výprav (aj keby len elektronickom), určite si nenechám túto príležitosť ujsť.

Daulagiri

Veru stretnutia s medveďmi sú vždy špecifické a jednoducho v tej situácií som to riešil tak ako som opísal. Netvrdím že úplne správne.
Rado ktovie veru či to tam nemá pod palcom jeden a ten istý pánko :-)

Ran

veľmi dobrý článok, Maťo, ako je tvojim zvykom.
v tom mojom článku o Skalke pred dvoma rokmi hiking.sk/…/cez_bosorky_skalk… (foto 10) si komentoval stret s macom. celkom sranda, že to moje a tvoje stretnutie delilo jeden a pol mesiaca, 2-3 km vzdušnou čiarou. k tomu ten biely golier. hm, či sme my tam nejakého narcisa neobjavili:)

Zabka

Pekne napísaný článok. Stretnutie s medveďom je veľmi silným zážitkom:) Moje stretnutie bolo podobné zvolila som pomalý ústup, aby mal pokojný prechod do bezpečia hôr

Lubo

Vrana:
Dobry postreh :-)

Ad stretnutia s macom: je to individualne a tazko sa to da hodnotit od klavesnice. Moje dve stretnutia prebiehali kazde uplne inak. V Tatrach skoro rano na trase Hrebienok - Rainerka si vykracoval taky mensi macko, zabadali sme sa navzajom, trochu som mu zakyval, co ho mierne rozrusilo a podho do kopca (co bola z jeho strany volovina, je tam nepriechodny teren). Ja som ustupil 50 metrov nazad a dal som mu priestor, aby zistil, ze do kopca to nepojde a on to pochopil, zliezol a sup smerom do lesa pod Starolesianskou polanou. Po cca 10 minutach som pokracoval dalej a asi 30m pod chodnikom spoza padnuteho stromu na mna cumel zvedavec.
Druhe stretnutie bolo na Aljaske s grizzlim, riesili sme to ako nam radili rangeri vo visitor centre a uspesne. Nepojdem do detailov, tu by to bolo offtopic.

Daulagiri

Ešte raz vďaka za ohlasy a verím že sa ešte na nejaké príbehy zmohnem :o)
Lubo, neviem asi mám na seba vo fotení až príliš veľké nároky alebo čo... A ozaj fotím popri turistikovaní a niekedy je to ťažké. Inak nad takou exkurziou porozmýšľam do budúcna.

Peter ja si zas nemyslím že to bolo od začiatku zle. Nejaký krik na začiatku keď bol odo mňa tých 200 m nemal zmysel. Ale teda uznávam fakt že som sa asi mal nejako ozvať keď som sa pohyboval oproti nemu. K náhodnému stretu by nedošlo, lebo mohol prísť iba po chodníku oproti mne. No mal som vtedy prehľad niekoľko metrov pred seba, tak som si to trochu "kvázi kontroloval". A až keď som odbočil hore mimo, tak som chodník mal za chrbtom a na pár sekúnd som za seba nevidel. Potom keď sme sa zbadali, tak si myslím že som sa správal správne (bol som pokojný, nekričal som, nerobil prudké pohyby a kukal len pár sekúnd) a potom sa pohol v rámci možností a psychiky s kľudom ďalej. Takže jediné zlé bolo dajmetomu že som sa nejako pre istotu neozval. No vtedy som situáciu vyhodnotil takto. Vždy to však závisí od viacerých faktorov. Neviem to za seba asi lepšie napísať. Skúsenosti v tomto smere stále len naberám (len tretí stret).

Vrana

ad PK 14/08/16 22:56: vsak ? aj ja som si vravel, ze aky odvazny maco :)

Rast

Ono sa to vždy dobře radi, co robit spoza klavesnice, ale v praxi je to ine. nevidim na tom jednani nic zle a ani také, co by som mal kritizovat.

Rdbb

P61: Fyi medveď žijúci v prirodzenom biotope vs. ten jedinec žijúci výhradne len v turist. oblasti Bystr. doliny je veľký rozdiel, tak nie dobrý príklad. On zaútočil nie obranne po vyrušení, ale ako agresor, zjavne pre proviant spiacich (zrovna dnes je 14. "výročie"). Kontajner tam pri nich nebol nikde (ale ako obraz sedí, lebo on bol ten z toho gangu a oblasť je odpakoch a pachoch z tur. ruchu). Už mal za sebou i 2 útoky pri Trangoške, noční vartáši na Srdiečku sa od búdy ani nepohli, nech sa tam i zberači kovov vyskytovali.

I keď tých agresorov nebolo moc, ale iste nie dôvod, prečo by mali ubúdať, naopak. Spomínam asi ešte L. Sliače 2006, či predtým Cinobaňa, tá Hrochoť spred 4 rokov tiež nie úplne jasná. No opakujem, ide o podobné lokality ako u Tálov, tj. kultúrne. Takže Skalku by som s prípadom Tále iste nespájal, nech útok môže mať rovnaký priebeh. Ten jedinec zvyknutý na človeka sa do divočiny nedostane bežne, aj keď pri premiestňovaní iste môže prechádzať, no skôr hľadá civlizovanejšie prechody a tieto odpadkové nekorzujú po tak veľkom území ako ukazuje monitoring. Ten obojkový z TANAP-u, že namiesto Nefcerky trávia samci leto v obilí a kukurici na hor. Liptove či jeseň v blízkych sadoch. Ale i že trádujú si to i do Maďarska, a Schengen-neschengen i na Ukrajinu, čo výrazne rozbilo mýtus o revíre, i keď v prípade reálne dominantných samcov by som bol opatrnejší v jeho rozbití. Len do Tichej naspäť už nemajú moc konkurenčnú šancu a tie odpadkové ani chuť.

Ostatné stretnutia s napadnutím boli iste čiste obranného charakteru z vyrušenia, tiež viac v podhorí (zase tiež ako pohyb ľudí). Počty cca 4-5 ročne za posl. roky, tiež ich hustota po poldekádach stúpa adekvátne s počtami a spojite nedostatkom/stratou prirodz. biotopov - 70-te r. odhad 400 ks, spred 10 r. 800 ks, teraz exaktnejšie takmer 1300 ks). Súhlas o turiastoch, okrem zberačov všetkého druhu, dominujú poľovníci pri dohliadaní či pochôdzke či tiež zbieraní trofejí, keď o sebe buď nedajú vedieť alebo streľbou vyrušia, keď sú aj mnohé jedince na ňu i zvyknuté (Kláštor p. Znievom). Btw žiadosti na odstrel ročne cca 100-170, povolenia cca na polovicu a z nich realizobvaných tiež ani nie polovica.

Lubo

Mato, vyborny clanok a ze vraj zle podmienky na fotenie? Ved okrem toho vychodu slnka, ktory sa nepodaril, su vsetky vyborne. Oblaky pridavaju na atmosfere a ukazuju, ze na krasnu foto netreba vystavne pocasie, ktore je tazko uveritelne pre turistu, co foti popri turistikovani a neturistikuje pre hladanie dokonalych podmienok pre fotenie.

P.S. Na Borosorky mierila moja prva vacsia tura z Jasenia, ked som mal asi 10 rokov. Na Ziarsku holu sme to uz nedali a pri bosorkach dali sardinky-kramovky :-).

P.P.S. Oblast Skalky je mimoriadne zaujimava aj z hladiska pralesov, odporucam oskusit ju aj takto:
hiking.sk/…/pralesom_npr_skal…

Peter61

Rast:
imho bolo vhodné dať o sebe VČAS vedieť, aby nedošlo k náhodnému stretnutiu a ev. aj k "útoku ".
Ak sa dobre pamätám, k jedinému poraneniu turistov medveďom u nás došlo cca pred 15 rokmi kdesi na Táloch. Kempovali vedľa kontajnerov.

Rast

A co tam bolo cele zle s tym medvedom?

Pafi

Maťo, úžasný zážitok, fotky ako aj príbeh. Od rána sa teším na riadne prečítanie, čo sa teraz aj stalo. Super, vďaka a teším sa na ďalšie príbehy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma