Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Žabí kôň (+ video)

Diskusná téma K článku: Výstup na Žabí kôň (+ video)

Teplá tatranská tmavá žula porastená drsným machom. Prvýkrát dnes prstami prechádzam po teréne, ktorý každý horolezec či turista milujúci terén našich veľhôr dozaista nosí v srdci. Je ešte predpoludnie, no do východných stien sa slnko stihlo zahryznúť a s pasiou oblizuje svojimi hrejivými lúčmi inak nehostinný povrch skál. Inak tomu nie je ani na úpätí Žabieho koňa, kde práve skladáme ruksaky plné cinkajúceho horolezeckého náčinia.

Michal Bašo

Podľa správ o neplatnom návštevnom poriadku TANAPU ( ta3.com/…/v-tanap-e-bez-pravi… ) je tento ako aj každý iný lezecký výstup v Tatrách nelegálny. Sezónne uzávery sú neplatné, liezť ani lyžovať sa nemôže. Všetko na hlavu.

Michal Bašo

Okrem tých popisov - či už výstupu alebo zostupov je vždy fajn zobrať si aj vlastný rozum : ) Podmienky sú vždy iné - vždy sa dá spraviť vlastný (najlepšie výhodnejší) variant.

MisoM

hehe, no dobre vediet vrana, niekedy tam tiez pojdeme, ak si na to spomeniem, tak sa to vyuzije :)

Knor

Michal, ano. Ale keby sa nasel clovek, ktory by bol ochotny ist so mnou, tak by som hadam skusil aj Zabieho. Len upozornujem, ze moj entuziazmus podstatne prevysuje skusenosti :-D .

Vrana

ad zostupy, zlanaky: napr. Draci stit.

"Zostup do kotlinky pod Dračím sedlom: Hrebeňom k hlavnému najvyššiemu JV vrcholu. Pod vrcholom traverz na strane Rumanovej dolinky do štrbiny medzi SZ a JV vrcholom smerom k Vysokej. Z tejto štrbiny strmo nadol komínom (III,25m) na lávku bežiacu vodorovne do J žlabu Horného Dračieho sedla. Neschádzame žlabom, ale pokračujeme vodorovne veľkou lávkou Vysokej cez jej JZ rebro až do JZ rokliny. Ňou dole na Dračie sedlo a dole do kotlinky pod Dračím sedlom.(1 hod.I-II)"

No dakujem pekne. Riesili sme to radsej prelezom oboch vrcholov s 2-mi zlanakmi az na lavku Vysokej. Mozno pomalsie ale urcite bezpecnejsie.

Michal Bašo

Ono je to aj tak vždy naj dráma na skale a je len o umení toho kto zažije ako to opíše : ) A s Jakubovho opisu sa dá čítať tak, že to prežívaš ako s ním : )

Michal Bašo

Len keď na tom papieri to nie vždy odpovedá tomu ako to ide na skutočnej skale. Keby to tak bolo, o čom by to bolo? ; )

Peter61

tarazed :
"Zostup:

Zostup z vrcholu Žabieho koňa Z hrebeňom (III) 30 min. Krátkym hrebeňom ku západu (značené žltými bodkami na skale) ku zlaňovaciemu kruhu. Zlanenie asi 20 m vzduchom do malého sedielka medzi výšvihom a malou vežičkou. Traverz exponovaným hrebeňom za vežičku k ďašiemu zlaňovaciemu kruhu. Zlanenie 25 m na juh pod južnú stenu Žabieho koňa. Exponovaným trávnato suťovým chodníčkom spod J - steny do kotlinky pod Žabím koňom - pozri prístup pod J-stenu."

Tarazed

No pekne :D na tach zlanakoch sa musi zadrbat kady druhy :D My sme skoncili podobne, len sme nevedeli o tom druhom zlanaku kusok po hrebeni a mali sme len jednoduche lano :D Ja som sa v danom mieste cca 4 metre nad chodnikom bal nejak standovat v tej rozsypanej skale co tam je a prve co mi napadlo, odopnut sa z lana a zliezt to bez istenia . Od strachu som mal srdcev krku jak som to zliezal, lebo kto tade zlanoval tiez, tak vie aky je teren pod tym miestom dole :)

V snahe pomoct kamosovi aby sa nadostal do rovnako zleho miesta, som mu poradil zlanovat do takeho vhlbenia, co sa vsak ukazalo asi este horsia varianta, tak tam zliezanim, vyliezanim a popoliezanim stravil asi tak 20 min v roznych zufalych polohach. On bol vsak aspon na tom lane zaisteny prusikom. Nakoniec sa mu podarilo najst unikovu cestu a stastne zisiel dole.

PS 1 (stastie) Hned jak sme to miesto zisli, zacalo prsat :D

PS 2 (ked vam daco hovoria, pocuvajte) po dramatickom poslednom zlanaku, partak hned volal kamosovi, co to isiel pred tyzdnom, ze kadial to sakra zlanovali :D Ten mu pripomenul, ze mu pred par dni popisoval zostupovu trasu, kde zdoraznoval, ze na druhy zlanak mame prejst po hrebeni kusok a je tam luxusny cca 15 m zlanak az na chodnik :D

Knor

Motivovali ste ma. Obehol som si lahsieho kona trochu vychodnejsie, parada. Vedie tadial taka magistrala, ze zabludit je umenie. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov