Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Včera les, dnes ihrisko, zajtra smetisko

Diskusná téma Včera les, dnes ihrisko, zajtra smetisko

Každý víkend sa koná niekoľko podujatí typu beh po červenej, beh po zelenej pripadne na bicykli po žltej značke. Je dobré, keď ľudia nesedia len doma pred seriálmi a radšej sa hýbu v prírode. Mohlo by ich to naučiť vážiť si ju a chrániť. Naschvál píšem mohlo, pretože skutočnosť je iná. Premotivovaní športovci, na každovíkendových pretekoch „Po červenej z bodu A do bodu B“ profesionálne odhadzujú obaly z gélov a tyčiniek, v tom lepšom prípade v presvedčení, že organizátor pretekov za ktoré zaplatili štartovné, to predsa po skončení podujatia pozbiera. Pravidlo, že čo si do lesa prinesieš, to si z lesa aj odnes ostáva v zápale boja o 263 miesto len otrepaným klišé. Les je degradovaný na ihrisko. Tiež asi len málokto sa zamyslí nad významom značenia trate vedúcej po značenom chodníku (aký je rozdiel medzi popisom „trať vedie po žlto-čiernych faborkách“ alebo „trať vedie po červenej značke“?). Všetko by sa to dalo ešte tolerovať, keby organizátor hneď po skončení podujatia tak ako trať pripravil, rovnako ju aj upratal. Žiaľ, skutočnosť je taká, že až na pár (doslova pár) výnimiek, to nerobí nikto. Les sa tak mení na psychedéliu farebných stromov, neónových šípiek a bizarne vysiacich plastových pásiek a tabuliek. Les zdegradovaný na ihrisko je degradovaný na smetisko. Mám preto pre všetkých organizátorov športových a outdoorových podujatí návrh. A myslím to vážne. Začnem po každom víkende čistiť trate od neporiadku sám. Tak či tak sa do lesa chodím prevetrať, tak aspoň to bude k niečomu užitočné. A presne tkoľko, koľko pásiek, faboriek a značiek po preteku vyzbieram a odstránim, vyzbieram a odstránim aj ďalší ročník, ale večer pred pretekom. Týmto sa vopred ospravedlňujem všetkým pretekárom, ktorí na magistrále zablúdia. Sťažujte sa u organizátora a žiadajte upratanie trate po pretekoch, nech im o rok značenie vydrží. Na záver dodávam, že sám som sa už viac krát zúčastnil rôznych športových akcií a naozaj si vážim prácu, energiu a čas, ktorý organizátori do ich organizácie často na dobrovoľníckej báze vkladajú a v žiadnom prípade nemám v úmysle sabotovať žiaden kvalitne zorganizovaný pretek, po ktorom les ostane naďalej lesom.

Peter61

Braniksk, vykopavas otvorene dvere. Jednorazove eventy nechytis a ostatni si IMHO davaju bacha.
v100.sk/podmienky-ucasti/

Východniarska stovka Podmienky účasti

...Nasledujúce porušenia povedú k okamžitej diskvalifikácii:

  • odhodenie odpadkov na trase
    Povinná výbava:
  • Vlastný pohár
Tidoj

Možno ťa, braniksk, netrápili iba zabudnuté farebné fáborky na stromoch a stopy po občerstvení, že si tak všeobecne narážal na to, že organizovanie podujatí v prírode priláka samozrejme masy ľudí (napr. púť na Mariánsku horu!) a čím viac ľudí príde, tým viac bordelu ostane v prírode. Ale to nie je problém preteku cez les, alebo inej akcie. To je problém spoločnosti, ktorá sa na tých akciách zúčastňuje. A slovenská spoločnosť je podľa mňa naozaj skôr špinavá, sebecká a ľahostajná. (Prepáč slovenská spoločnosť!) Je to podobne ako diskusia k článku Zrub Lámaná skala – čo už je to len za prostredie, kde sa musíš báť niečo zverejniť a pozývať ľudí do prírody, lebo to znamená, že ľudia prídu a všetko zničia?
Preto si ja myslím, že radšej „riskovať“, zverejňovať polohy chát a pozývať ľudí na podujatia, a prípadné ničenie a zabudnuté fáborky vždy použiť pri osvete (teda ohľadom správania sa v prírode, alebo prístupu k odpadom všeobecne), ktorej by v našej spoločnosti malo byť určite viac. Teda skôr nebude mať význam ničenie značenia pred pretekom, ale rozhodne má význam písať aj hovoriť o tom, ak nejaký neporiadok po preteku ostane. Alebo po firemnej párty, turistoch v útulni, robotníkoch v lese, alebo po nešikovných ľuďoch – aby som sa priznal, ja som NECHTIAC :-) nechal v prírode niekoľko tričiek, malých froté uterákov, dva svetre, jedny okuliare a jednu papuču. Lebo som jak debílek, niekam to položím, zavesím, potom si už nevšimnem a zabudnem. Ale najhoršie – stratil som v lese igelitové vrecko so smeťami (väčšinou plast) priviazané o ruksak. Hanbím sa doteraz.

Tidoj

Braniksk-ovi úplne rozumiem. Verím aj, že nič pred pretekmi strhávať nepôjde, len takou hyperbolou ventiloval svoje znechutenie.
Len neviem, braniksk, prečo si si vybral práve športové aktivity v lese. Ja si myslím, že najviac smetí do prírody prinesú turisti. Takí naozajstní turisti, čo sú presvedčení, že milujú Slovensko a slovenskú prírodu. Takí ako... ako písal lenrob - ak ťa v detstve nevychovali, už ťa nevychovajú - ktorí ani nevedia, že by sa to nemalo len tak odhadzovať, že sa to nesmie. A možno nie, ale kto potom? Poľovníci a lesní pracovníci? Včera na hrebeni Tríbča stromy označené sprejom ružovou bodkou a dvoma šikmými zelenými čiarami. A veľká fľaša zeleného spreja na zemi. A čo napríklad skládky smetia (väčšinou miestnych obyvateľov) v lesoch za dedinami, pri potokoch, alebo len tak za kríkmi?

Jjano

Ja s braniksk súhlasím.je svätou povinnosťou organizátora vyčistiť trať po preteku, akcii a pod. Niet žiadne ospravedlnenie pre "zabudnutú fáborku" či zabudnutý odhodený obal a pod.

A ako som napísal nižšie, problém nie je ani tak s organizátormi pretekov či turistických akcií (aj keď aj tam sa nájdu), ale v eventových agentúrach a pod., ktoré skrátka tie fáborky rozvešajú, akciu si vyfaktúrujú a väčšina sa n vyzbieranie fáboriek vykašlú.

No a u nás v Štiavnických vrchoch je ešte vidieť fáborky z nejakej motorkovejk akcii z asi pred 10 rokmi.

Lenrob

Lubo, vdaka za opravu, v kontexte sa tym pre mna nic moc nemeni, v podstate tym ze je to oz s velkou clenskou zakladnou a dostava aj dostatocne dotacie od statu... Spat k meritu veci. Zabudnute faborky, myslim ze sa to stane mozno po kazdej akcii. Nie je az taky problem strhnut. Zahodeny obal od gelu - ak ta v detstve nevychovali, uz ta nevychovaju... Proste prasa zostane prasatom, aj ked mu das motylik okolo krku. A skus sa na jesen ozvat trebars P. Dolakovi, ze po KK odznacis trat a mozno uz nebudes tak kriticky nazerat na zabudnutu faborku. A skus prist do neznameho prostredia na pretek v snahe podat co najlepsi vykon, kde ti org. povie, ze sa bezi najprv po zelenej, potom na krizovatke so zltou kopirujes obe znacky az prides na cervenu, ktoru sledujes 5 km, kde je krizovatka s modrou, kde zabocis do prava, nasledne po 600 m odbocis na polnu cestu, ktora ta privedie na zltu, po ktorej pokracujes... pokial si nerobil orientacny beh a nemas pamat ako slon, stavim sa, ze po 30. minutach behu, sliapania do pedalov nebudes vediet kde si, takze preto faborky...

Janovarga_logout

chcelo by to byť trochu konkrétnejší
keď už sa tak sťažuješ.
Pretože len tak strieľať od pása.. vie každý.
Ak je akcia riadne ohlásená a povolená, tak súčasťou povolení je aj vrátenie do pôvodného stavu. A drvivá väčšina to aj robí. Občas sa stáva, že sa zabudne faborka, šípka, no v tom prípade to stačí organizátorovi nejako nahlásiť a ten to napraví. Ak nie, tak to treba hlásiť majiteľovi lesa a ten je s tým buď ok, alebo nabudúce už nepovolí akciu cez svoj pozemok.
Odhadzovanie je skoro vždy povolené len na občerstvovačkách. To, že sa to nerešpektuje je trochu iný problém. Veď sa skús počas nejakej akcie postaviť na kritické miesto a nahlás ich organizátorovi - hrozí im diskvalifikácia. Nehovoriac, že drvivú väčšinu bordelu následne aj tak organizátor v rámci odznačovania vyčistí - častokrát vezme aj bordel po turistoch. Že sa sem tam čosi zabudne sa predsa len pri troche snahy dá tolerovať a normálne odkomunikovať.
Faborky sa dávajú, aby sa trať jasne odlíšila - človek pri výkone častokrát nestíha sledovať značku. Okrem toho, väčšina tratí nejde čisto po značkách.
ad les zdegradovaný na ihrisko: Nič v zlom, ale TZCH sú tiež svojim spôsobom len také ihrisko.
Podobné sťažovačky bývajú napr. aj na MTBikeri, ale tam sa zväčša ukáže, že do týždňa (až na par chybičiek - predsa len 40 - 100 km a 500-900 ľudí nie je hračka) je všetko OK.

Lubo

Peter, to je už trochu iná téma.

Peter61

@ 07:02 Lubo
.... ktore niekedy naklada so statnymi dotaciami na znacenie TZCH dost obskurnym sposobom . 2014 : vycerpane cela suma na administrativu 10 000, na znacenie nevycerpanych 6000 z 80 000.
sportcenter.sk/…/vyuctovanie-…
A to nepisem o blbinach v terene.

Lubo

Braniksk:
Kým začneš ničiť prácu organizátorov pretekov, skus sa zapojiť aspoň do jedných ako dobrovoľník. Uvidíš danú vec z druhej strany, to veľmi pomáha v budovaní tolerancie :-).

99% pretekov je odznacenych a vyzbieraných do 24h od ukončenia. Občas to situácia nedovolí (napr.z dôvodu počasia alebo iného prieseru), no v princípe si žiaden organizátor nemôže dovoliť to tam nechať dlhšie ako je nevyhnutné, lebo potom ma ďalší rok problémy s povoleniami.

Najmä v Malých Karpatoch sú umelci, ktorí pred pretekmi ničia alebo zámerne premiestňujú fáborky. Väčšie preteky sa preto značia v noci pred štartom. Nechápem motivácie niektorých jedincov. Týmto spôsobom nič nevyriešia, len si pomastia ego.

Lubo

Lenrob: KST nie je príspevková organizácia ale občianske združenie.

Lenrob

Mierne povedane nechapem... Odvolavas sa na "preteky", ktore sa podla teba povacsine konaju po znackovanych tursitickych trasach. Okolie a to nielen, povacsiny turistickych tras je zahadzanych odpadkami a to od Tatier az k Dunaju, nezavisle od toho ci sa tam preteky konaju, alebo nie. Kedy zacnes zoskrabavat turisticke znacky? To ci po sebe znesiem odpad, ked idem na vylet, alebo ci si schovam obal od gelu do vrecka nezalezi od toho ci som na platenej akcii, kde "po mne pohroma a mam zaplatene, tak org. upratuj". Koniec koncov KST, ktora znaci vacsinu turistickych tras je tiez prispevkova organizacia. A tvrdit, ze lesy pred tym, nez sa vyrojili novodobi gladiatori boli panenske, ciste a kazdy jeden, co do lesa vstupil zniesol so sebou vsetok odpad co vyprodukoval je tak trosku Don Quixoteske... tak vela zdaru pri cisteni. Ale fakt by si mohol zacat pri turistoch.

Jjano

Keď sme v Štiavnici robievali horský cyklomaratón, riadtiteľ trate Lubo a "smetiarske" auto išlo hneď pár minút za posledným pretekátor, aby stihli vyzbierať bordel ešte za svetla. V priestore štartu a cieľa ešte vrcholila tombola a trať už bola čistá...

Ale nápad je to skvelý! Má len jednu nedokonalosť - veľa (zrejme väčšia časť) fáborkov pochádza z jednorazových firemných "outdoorových teambuilidngov", ktoré sa už neopakujú ... :-(

Ale aj tak si mi tou myšlienkou zlepšil deň, vďaka!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov