Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata Kyseľ v Slovenskom raji (+ mapa a video)

Milanvalky

Feratový set Vám odporúčam, ale či do neho investovať na Slovensku neviem nakoľko u nás sú len dve feraty, táto nová v raji a druhá pri Martine. Tí zo západu chodia na feraty do rakúska, tam sa to oplatí. Za tú cenu vstupného by mohli požičiavať aj set.Vstupné je drahé nakoľko si prirátajte aj parkovné a celodenný vstup do parku. Niekto sa chce asi nabaliť.

Rc1

milan ano je to dost. a je pravda ze za tu cenu by mohli poziciavat uz aj ten set. by ma tak zaujimalo ci si aj pan prezindent a pan minister zaplatili :-) tych par eur co tam vyberu je pre rozpocet jeho rezortu almuzna pre turistov bez prijmu najma studentov je to vsak kopec penazi to je pravda.

Jjano

Vstupné zrejme nie je vysoké, keďže podľa hlásení z terénu je odvčera ferata preplnená.

Yetee

5 € je hrozná cena?
To akože, koľkokrát ročne sa ju chystáte prejsť? Aspoň to vstupné odradí "prechádzkárov", ktorých prekvapí to, že je v Suchej Belej voda :)
Skôr by bolo vhodné, vymyslieť spôsob, ako požičiavať feratový set. Ale spišiaci sú koumaci, tak snáď ich niečo napadne :)

Tramal

Po dnešnej návšteve by som len zdôraznil tri veci:

  1. spodná časť ferraty vedie, tak ako je uvedené v článku, potokom. Preto pozor na obuv, hlavne po výdatnejších dažďoch. V koryte sú naukladané skaly, po ktorých treba stúpať, dnes boli viaceré pod vodou. Správa NP dokonca odporúča brať so sebou náhradnú obuv.
  2. Vstupné na ferratu treba kúpiť dopredu v Čingove, Podlesku, Spišskej Novej Vsi, alebo Dobšinskej jaskyni. Inak sa trochu predraží, dnes ho kontrolovali dvaja ochranári- mimochodom obaja veľmi fajn.
  3. Nad Obrovským vodopádom je voľne sprístupnený Karolínyho vodopád- to znamená zadarmo. Kto si chce odskúšať, či ferratu zvládne a čo k tomu bude potrebovať, má jedinečnú šancu tak urobiť na tomto krátkom úseku.

Ad tarazed: ochranári kontrolovali len vstupné, set samozrejme nie.
Ad jjanči: dnes doobedu ferrata rozhodne preplnená nebola, zajtra to však môže byť úplne iné (víkend). Na Kláštorisku sme stretli známeho, ktorý bol včera na slávnostnom prechode a dnes si to išiel radšej zopakovať znova, v kľude :-)

Tramal

Ešte zapožičanie setu pre nonormala- citujem zo straánky NP Slovenský Raj:

"Ferratový set si momentálne môžete požičať na Čingove a Podlesku (zoznam budeme postupne dopĺňať). Počítajte s tým, že počet setov je obmedzený a je lepšie si požičanie vopred zarezervovať. Čingov - Chata na Rázcestí Požičovňa feratových setov / Via Ferrata Kit rental Sprievodcovské služby / Guide Services – sprostredkovanie Čingov – parkovisko pri Hornáde, tzv. spodné parkovisko +421 907 920 728, +421 905 714 541
info@cubeadventure.sk

PODLESOK:
Autocamping Podlesok
Podlesok 573/33
053 15 Hrabušice
Tel. recepcia: +421 (53) 429 91 65
E-mail: recepcia@podlesok.sk
Web: podlesok.sk$ret
GPS: N 48.96417 | E 20.38622"

Axel

Rangeri kontrolujú vstupenky, ale nie povinnú výbavu.
Asi sú dôležitejšie peniaze ako zdravie?

Tarazed

Axel, ved rangeri su ochranari, nie horska sluzba :P Preto kontroluju, ci im ludia odvadzaju za ich robotu penezi ... ed sa tam niekto rozlame, tak im to moze byt u prdele.

Vlado 2

Celé toto sprístupnenie je nefér voči ostatným turistom. A s tým vstupným to nie je možné považovať za nič iné ako biznis vyvolencov na území ešte nášho, alebo už sprivatizovaného NP ? ( podobne ako "sprevádzanie" na Gačovskú skalu... ) Tu nejde o výšku vstupného ale o princíp. Tiesňava Kyseľ vzhľadom k svojej tradícii a hodnote mala byť jednoznačne sprístupnená ako ostatné rokliny.

Axel

Pozri, veduci lesov sa v spravach vyjadril, ze s tym spristupnenim nie je stotozneny. Ochranari tam zabrigadovali a teraz vyberaju vstupne. Vec dopytu a ponuky.
Ale parkovne obci, vlezne zdruzeniu obci (co cast posuva dalej na obnovu rebrikov) a nasledne poplatok za ferratu ochranarom.
Do toho to smiesne sprievodcovanie na Gacovsku skalu a nesmieme zabudnut, ze este donedavna bol prejazd krizom na bicykli tiez iba za poplatok sprievodcovi :-D
No co uz, biznis je biznis a kto na to ma, ten tam ide. Kto nema, ten nejde.
A budem to opakovat - socializmus tu v ludoch vybudoval akesi myslenie, ze vsetko ma byt pre vsetkych a zadarmo. Bohuzial, takto to nefunguje. Nepoznam jedine horske stredisko zamerane na nizkoprijmove skupiny. A odjakziva si uzivat dovolenky chodili do hor ti bohatsi. Okrem kratkej budovatelskej epizodky zvanej zajazdy ROH.

Knor

Palo, ja s Vladom 2 vcelku suhlasim. Citam co pisu Rakusaci na gipfeltreffen a inde a oni by sa vyjadrili asi podobne (pred casom sa zacalo vyberat vstupne do rokliny co bola prv zadarmo a dost na to nadavali). Tu ide tiez o to, ze takto sa biznys nerobi. Vstup do Kysela (tiez by som uvital skor dreva so zasekmi ako zelezne stupacky s feratou - a to je tam to zelezo vraj kvoli ochrane prirody :-D) nemal byt spoplatneny, mohli vsak viac ziadat za stanky na Klastorisku, kde sa vela ludi co idu roklinou zastavi a da si cosi pod zub. Takto sa robi cestovny ruch a nie inkasovanim poplatkov za parkoviska, WC (nasa specialita) ci za feratu na statnom pozemku (statnom, nie sukromnom).
Mimochodom, bohatsia klientela tuto feratu na hony obide a dovolenku bude travit uplne inde.

Jjano

Ale ľudia, veď už to tak neriešte. Je to otvorené hádam len 48 hodín a už tu odznievajú zásadné stanoviská :-)
Ja v tomto správe národného parku fandím, že to skúša. Chvíľu počkajme. Tá cena a princíp nie je vrytá do kameňa.

Môžeme sa baviť o tom, či tam vôbec tá ferata mala byť (ja si myslím, že ani moc nie), ale keď už tam je, tak päť euro je zanedbateľná suma a princíp výberu vstupného do vzácnych častí prírody je legitímny. Je to bežný spôsob regulácie počtu návštevníkov a je to bežný spôsob zárobku pre miestnych ľudí. Lepšie keď vyberajú 5 euro než by mali brať podporu. Preto je pre mňa dôležitá nie cena, ale čo za tú cenu dostanem a komu tie peniaze ostanú. Ak ten zážitok z feraty je dobrý, tak 5 eur je v pohode. A ak tých 5 eur skončí v bezodnej štátnej kase, tak to je prúser. Ak však ostanú na Spiši alebo v Slovenskom raji, či už štátu, samospráve alebo podnikateľom, tak je to OK.

Sona

Martin, myslim, ze tu nejde o biznis, ale prave o regulaciu ludi v rokline. Buduci tyzden budeme robit rozhovor s riaditelom spravy narodneho parku, takze budeme mat vyjadrenie k teme priamo zo zdroja.

Possum

Da sa spokit tema FERRATA KYSEL V SK RAJI s temou FERRATA KYSEL. Bezi paralelne, su o tom istom a robia bordel.

Possum

Kazdopadne, aj napriek svojmu hlbokemu socialistickemu presvedceniu, zacinam mat pocit, ze aby veci fungovali, treba ich platit.

Takze spoplatnena ferrata je urcite lepsia ako nespoplatnena zatvorena dolina, ci? A suma nie je az taka zla.

A ak som student a nemam prachy, tak dobrodruzny nocny prechod ferratou je zazitkom vzrusujucejsim ako prechod cez den.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma