Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata Kyseľ v Slovenskom raji (+ mapa a video)

Knor

Uf, nejak dlho mi trvalo pisanie prispevku - to nizsie je reakcia na "private".
Lubo, moj nazor je, ze to mohli spristupnit radsej ako kanyoning. Stacilo by opriet o skalu zopar rebrikov a nic by do nej nemuseli nabuchavat. Tie suvisle serie kramli su takym zasahom do prirody...

Knor

Ahoj, takto by som to neformuloval. Skuseny feratista si set taha aj na moderne B-cka, pricom toto hodnotim skor na C/D, ako na C (kvoli previsom). Ale mozno ze za sucha je to jednoduchsie. (V sobotu tam prilis sucho nebolo.)
Su tam vysvihy, na ktorych sa da spadnut aj cez 10 metrov a vtedy som sa do lana zaklikol. Na druhej strane, podobne sa da spadnut aj z rebrikov v Suchej Belej a nik sa tam feratovym setom neisti. Kramli je v Kyseli tolko, ze nohu na skalu v podstate ani nepolozis. Rozdiel oproti rebrikom v Suchej Belej je iba ten, ze tu si casto v previse. Niekto s tym problem nema, iny ho moze mat.

Lubo

Ferrata je dobra nielen ako atrakcia (ktorou nesporne je) ale aj na to, aby (1) prirodzene regulovala mnozstvo ludi, lebo jednoducho menej zdatny obcasny turista si netrufne (2) sustreduje pohyb ludi tak, ze menej dochadza k erozii uzenia (3) umoznuje spristupnenie menej radikalnymi zasahmi oproti klasike a la Janosikove diery ci ine rokliny raja.

Sportovu stranku ferratizmu v tom hladat netreba.

Ppi

Ja som sa tiez nezapinal. Nezapina sa takmer nikto napr. na sokoliom vodopade, kde su tie rebriky ovela exponovanejsie a jeden smyk znamena pad do neznama. Kysel je divadlo. V raji chcu mat feratu tak maju aspon zaistenych turistov. Hoci aj 2 metre nad potokom niekomu lepi ze visi ako na mt. evereste.

Private

Martin, celkom padne poznamky. Ale ak je to tak, ako pises, tak vlastne skusenemu ferratistovi netreba na nu vobec brat ferratovy vercajch? A ci Ta zle rozumiem?

Knor

Presiel som ju vcera doobeda, siroko daleko okrem mna nebolo ani nohy :-D .

Ta ferata Kyselom je cosi medzi klasickou feratou a prielomom Hornadu. Autor si vytycil priamku a pozdlz nej nabuchal do skaly kramle jednu za druhou. Dokonca aj ked tam bol nahodou skalny vystupok, tak je okolo neho uplne zbytocne nabita kramla. (Pritom clovek ma podrazku na skalnom vybezku, nie na kramli.) Teda tato ferata vobec nerespektuje skalu.

Druhu vyhradu mam k tomu, ze lano je velmi nizko nad kramlami. Asi bol zamer, aby ju mohli ist aj deti, no na tie mensie je podla mna predsa len prilis narocna. Je tam vela traverzov v previse, ku koncu som mal celkom dost vytahane ruky.

Tretia poznamka - po vacsinu feraty som sa nezaklikol na lano. Jednak preto, ze keby som spadol, tak by som tak ci tak clupol do potoka, ci uz by som visel na karabinach, alebo nie. Avsak keby som mal karabiny na lane a padnem do previsu, tak sa z neho hore k lanu nevyhrabem. (Pripominam, ze lano je velmi blizko ku kramliam.)

Napriek tomu vsetkemu, Kysel je krasna roklina a je vynikajuce, ze ju po rokoch spristupnili.

Duhan

Ahojte, dnes 22.10. nas tade niekolko preslo. Vody pozehnane, po prvych metroch preliezania po stenach som to vzdal. Takze, presne ako v prispevku trochu nizsie, niekolko hodin mokrych noh az po kolena. Az na mokre nohy uplne parada, priechodzie aj cez zavaleniny. Vodopady krasne.
V pripade velkych dazdov, privalovych a pod. to uz taka sranda nebude.

Peter61

:-)
od 21.10.2016 11:00 do 22.10.2016 12:00
Výstraha:
V okrese Spišská Nová Ves
sa MIESTAMI očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 30 - 45 mm.

Idzi

Nebol som este za dazdov v roklinach, tak ma zaujimali vase reakcie, ci niekto nie je taky crazy a nahodou tam nebol. Taak dik za reakcie :)

Unrealista

v dolnej casti určite gumáky ,ináč budeš mat pár hodín mokré nohy.

Vlado 2

Podľa SHMU pre SNV, Pi, So výstraha I. stupňa dážď. Niekedy je vhodné pri turistike počasie nie len sledovať, ale aj rešpektovať...

Peter61

Bluehen :
ty poznas idziho, ze mu takto radis ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Sosal k článku: Chata Volovec Nevíte prosím, zda je chata funkční. Uvedené číslo nikdo nezvedá, jen přijde automatická SMS, že zavolá později. Ale už nikdo nezavolá ani nereaguje na SMS. Ch …

+ 60 ďalších príspevkov