Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zo sedla Zbojská na Fabovu hoľu a cez sedlo Burda

Diskusná téma K článku: Zo sedla Zbojská na Fabovu hoľu a cez sedlo Burda

Výhodou mojej práce je, že ma často vytiahne do terénu, či už pešo alebo na bicykli. Chodím kontrolovať obnovu turistických chodníkov a lokalít, ktoré sme podporili, a tak sa dostanem všelikam. Aj túra na Fabovu hoľu vo Veporských vrchoch (Národný park Muránska planina) bola pracovná a napriek niekoľkým negatívam sa mi veľmi páčila.

Baranček

jedna dobovka zo sedla Zbojská a druhá z Bánova.Pamätám sa na tie časy keď železnica fungovala ako z rozprávky a na staničných zastávkach pulzoval život

Baranček

Svatopluk niekoľko zaujímavých dobových fotografií zo sedla Zbojská nájdeš na facebooku Julius Caban

Muska

Svatopluk, podľa toho, čo som sa kade tade dočítal, tak hoľa to bola najmä v období po valaskej kolonizácii, zalesnennie je spojené s Coburgovcami, no neviem či to zarastalo prirodzene, alebo bola zalesnená umelo.

Merhorn

Velmi pekne foto jjano a super je tvoj styl pisania. Taky faktograficky co ja mam velmi rad. Otazka NP a hospodarenia v nom... kto ma pozna vie,stacil by mi nadych a spustil by som palbu ale...
Zhodujem sa plna s jjanom a lubom v tomto smere.

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Baranček,
ten neporiadok v lesoch človekovi kole oči, ALE nebolo okolie Fabovej hoľe
kedysi dávno holé ? Pred 36 rokmi už Fabová hoľa nebola hoľa, ale meno by mohlo znamenať, že pred dávnou dobou to naozaj hoľa bola. Dá sa o tom niečo zistiť ?

Baranček

som rodák z Tisovca a Fabova hoľu poznám aj z čias,kedy bola krásna a pokrývali ju husté lesy.Aj lesné hospodárenie bolo o inom.Páni horári mali rešpekt a horu považovali za svoju a svojím rajónom sa doslova pýšili.Doba sa zmenila z každého stromu sa škeria len peniaze a po vyťažení ostáva len spúšť.Najatí pilčíci z Tramtárie po sebe nechávajú neskutočný bordel.Keby to boli domáci určite by si nedovolili za sebou nechať takú spúšť.Hanbili by sa pozrieť ľuďom do očí.

Jjano

Cha, lukas, zdravím Vás oboch a vďaka za pokecanie! To šliapanie z Kučelachu hore je slušný výkon.

Hej, Muránska planina je pre cykloturistiku veľmi pekná oblasť a ako som napísal, je to aj vidieť - stretol som viac cyklistov ako peších.

Pravdupovediac, keby som nemal práve ten problém s kolenami (nesmiem silovo šliapať do kopca), tiež by som bol na bajku, aj keď až na Fabovu Hoľu by som na bajku nešiel, lebo to je viac trápenie ako pôžitok :-)

Lukas

Cyklisti na Fabovej sme boli my. Zmysel nemalo ísť tých 400m z Troch kopcov na vrchol s bikami. Bolo tam asi 10 prekážok, ktoré bolo treba prenášať, zjazd ale stál za to, pekný trail ;)
Z rázcestia Kučelach na Tri kopce sa dá dobrá polovica vyšlapať v sedle, zjazd celý bez zosadnutia.
Nechcel som navádzať na porušovanie n.p.n.p., ale pre mňa určite lepšie na biku ako peši (kolená mám zatiaľ v poriadku).

Jjano

Martin, ako som naznačil v článku, to klesanie z Troch kopcov bolo náročné pre mňa, pretože mám rozhasené kolená. Tak či tak, to klesanie síce nie je náročnejšie, ako stovky iných klesaní na Slovensku, ale je to diretissima najprv po zarastenom chodníku a potom po rozdrbanej prachovo-štrkovej ceste, tak pre mnohých ľudí to zase až tak nenáročné nie je...

Čo sa týka národného parku, tak buď nech je tam národný park a to znamená, že pre ľudí okolo neho nemôže byť zdrojom obživy ťažba dreva a alebo nech (tá oblasť) národným parkom nie je a nech ho ťažia. To, čo je tam teraz, je národným parkom iba na papieri. Mimochodom, byť vďačný lesákom za to, že môžeš vyjsť ńa Fabovu Hoľu je asi ako byť vďačný komunistom, že môžeš prejsť v Bratislave z Mosta SNP k Prezidentskému palácu.

Nie, pri ťažbe dreva v národných parkoch ide len a iba o kšeft. Navyše, bolo by zaujímavé vedieť, koľko z tých ťažiarov je naozaj miestnych a koľko z nich je z iných častí Slovenska, Poľska a Maďarska.

Svatopluk Štěpánek

Šli sme 29/7/16
1/ salaš Zbojská je pekný. Bojím sa ale, že "zdisneylandovatí"
2/ východisko zo stanice Zbojská je logické - viď Martin63
3/ Bolo po dažďoch, bolo blato - a veľa
3/ v Pohron. Poľhore som na úradnej doske kedysi videl na starej mape aj "Kutjelach"
4/ z križovatky TZT Kučelach je pekná cesta okolo prameňa Rimavy
5/ na diviakov ani medveďov sme nenaďabili, ale čučoriedok a malín bolo ako pre medveďa
6/ ťažba dreva - po tých polomoch je to nutné, ale je otázne, či a ako sa robí ( nie som odborník ). Krajina sa vyvíja - ja som túto trasu šiel prvý raz v roku 1979 či 1980 a sedlo Burda je na nepoznanie. Veľká vďaka tým, ktorí Fabovú h. sprístupnili po polomoch
7/ Chata Burda - je super a iba držím palce p. Pochopovi, pani Erike a Jarovi B.

Lubo

Martin, ze je to drina nikto nerozporuje, avsak kazda vec sa da robit ohladuplne k ostatnym alebo ignorantsky. Kto videl ako podobna cinnost (s ohladom na turistov) prebieha napr. v Rakusku, tak by tych nasich najradsej prefliaskal.

Martin63

Túto trasu som prešiel nedávno, tak pár postrehov:

  • červená značka nevedie nelogicky, ale ide totiž od/k železničnej stanici, odkiaľ vyráža na túto túru ozaj značné množstvo miestnych turistov. Ale uznávam, že pre tých, čo prídu autom k salašu to zachádzka je.
  • nádherné výhľady sú už aj pri stúpaní cestou z Kučelahu na Tri kopce - stačí sa otočiť smerom na juh.
  • klesanie z Troch kopcov k Burde nie je až také strašné, výhľady od Muránskej planiny po Vysoké Tatry dajú zabudnúť na prípadnú námahu
  • lesníkov a ťažbu dreva by som nekritizoval - pre polom bola Fabovka niekoľko rokov nedostupná a aj ich zásluhov som tam mohol byť. Áno je to národný park, divočina je romantická, ale nie každý môže pracovať ako IT manažér, či pri páse v automobilke a bohatstvo tohto kraja je práve v lesoch. Kto niekedy robil v lese vie, že je to riadna drina
Knor

Asi pred tyzdnom som zadal tiez clanok na Fabovu holu, hoci som hore aj dolu siel inokade :-). Inak, hranica medzi rezervaciou na vrchole a beznym lesom (teraz holorubom) ma fascinovala. Starostlivost o les na slovensky sposob. A teraz sa chcu podobne postarat aj o rezervacie ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum